ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Ο μεγάλος τρόμος»…

Τζανακόπουλος

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ΜΕΓΑΛΗ εκκαθάριση που έγινε στη Σοβιετική Ενωση επί Στάλιν, από το 1936 έως το 1938, έχει μείνει στην Ιστορία ως «Ο Μεγάλος Τρόμος». Τότε έγιναν μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις του ΚΚΣΕ, που δεν αφορούσαν μόνο την ηγεσία του κόμματος, το στρατό, την αστυνομία και τις κομματικές οργανώσεις, αλλά επεκτάθηκαν μέχρι και σε εύπορους χωρικούς και διανοούμενους οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι «σαμποτέρ» ή «αντεπαναστάτες».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οι εκτιμήσεις λένε πως τότε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι. Οι εκκαθαρίσεις αφορούσαν τους περίφημους «εχθρούς του λαού», οι οποίοι, κατά την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ, δρούσαν σαν «πέμπτη φάλαγγα», υπηρετώντας τα συμφέροντα των εχθρών της Σοβιετικής Ενωσης. Την ευθύνη του «Μεγάλου Τρόμου» είχε η τότε μυστική αστυνομία του καθεστώτος, η Εν Κα Βε Ντε, με αρχηγό τον περίφημο Νικολάι Γιεζόφ, από τον οποίο πήρε το όνομά της -«Γιεζοφστσίνα»- η περίοδος 1937-1938, που ήταν η πιο σκληρή περίοδος των εκκαθαρίσεων. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1956, αποδείχθηκε ότι πολύ μεγάλο των κατηγοριών που χρησιμοποιήθηκαν στις «δίκες της Μόσχας» ήταν πλαστές ή αποτέλεσμα ομολογιών που ακολούθησαν βασανιστήρια.

Ενώ συχνά δεν γινόταν ούτε καν δίκη. Οι «τρόικες της Εν Κα Βε Ντε» καταδίκαζαν επί τόπου. Αυτά με λίγα λόγια ήταν οι εκκαθαρίσεις του «Μεγάλου Τρόμου». Προς το τέλος του ήταν ο μέγας και τρανός Λαβρέντι Μπέρια, ο οποίος διαδέχθηκε τον Γιεζόφ στην ηγεσία της Εν Κα Βε Ντε για να εκκαθαρίσει την… ίδια!

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ μνήμες ξύπνησαν στο άκουσμα της «ανατριχιαστικής» -κατά το ΚΙΝ.ΑΛ.- αναφοράς του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλου για την ανάγκη να εκκαθαριστούν οι «αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης». Η λογική του σύγχρονου «Νικολάι Γιόζεφ» δεν απέχει από τη λογική του ορίτζιναλ αρχηγού της Εν Κα Βε Ντε. Βεβαίως -και ευτυχώς- δεν υπάρχει ούτε Γιόζεφ ούτε η τότε μυστική αστυνομία του Στάλιν. Υπάρχει όμως ο σταλινισμός. Αυτή η τεράστια πολιτική μήτρα που γέννησε πολλά πολιτικά εκτρώματα, πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Ι. Στάλιν.

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ πως ο Δ. Τζανακόπουλος δεν φαντασιώνεται ούτε εννοούσε εκατόμβες θυμάτων ή νέα «γκουλάγκ». Ομως, η λογική του δεν απέχει πολύ από τη λογική των «Ιωσήφ» και των «Νικολάι». Οπως δεν απέχει πολύ αυτό που εκστόμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από το «Η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» του Π. Πολάκη. Ή από το «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» του Α. Τσίπρα. Ή από το… δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τους «αρμούς της εξουσίας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ή από τη σκευωρία της Novartis. Ή από το διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ή από τις προσπάθειες πολιτικής εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων, με απροκάλυπτες στοχοποιήσεις και εν ψυχρώ «δολοφονίες χαρακτήρων».

ΑΥΤΟ ακριβώς είναι που έκανε την ατάκα του Δ. Τζανακόπουλου ανατριχιαστική κι όχι απλώς φαιδρή, όπως θα ακουγόταν από άλλα χείλη. Κι αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η μετέπειτα επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, αντί να πάρει αποστάσεις από τη «live χοντράδα» του γραμματέα του, την κάλυψε πλήρως και το πήγε και ένα βήμα παρακάτω, «φωτογραφίζοντας» ΜΜΕ ως υπεύθυνους της «προπαγάνδας», των «αντιπερισπασμών» και της «μονταζιέρας». Δυστυχώς όμως για τον Δ. Τζανακόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον καλύπτει, τα όσα είπε ακούστηκαν live με τη δική του φωνή…

Η ΧΑΡΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΛΙΓΟ…

Δύο δημοσκοπήσεις -της Pulse και της Opinion- ήρθαν να σφυρίξουν πρόωρα τη λήξη της χαράς του ΣΥΡΙΖΑ για τη φθορά της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πανηγύρισε ποτέ τη δική του ενίσχυση. Οχι μόνο γιατί δεν υπήρξε ποτέ. Αλλά και γιατί, στο προκείμενο, είχε την πρόνοια να αποφύγει να εκτεθεί για μια ακόμα φορά.

Αρκέστηκε στη «ραγδαία φθορά» της κυβέρνησης και στη μεταφυσική παραδοχή-ευχή ότι δεν μπορεί παρά αυτή η φθορά να μεταφραστεί και σε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Το συντονισμένο άνοιγμα νέων εμβολιαστικών γραμμών, σε συνδυασμό με το γενναίο πακέτο στήριξης σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, το ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς και η παρουσία του Ν. Δένδια στην Αγκυρα μετέστρεψαν το κλίμα.

Η κυβέρνηση, μετά από έναν δύσκολο Μάρτιο με επικοινωνιακές αστοχίες και μπρος-πίσω στις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αποσαφήνισε την πολιτική της, ξεκαθάρισε το μήνυμά της και μπήκε σε έναν καλύτερο Απρίλιο.

Η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η διαφορά Κ. Μητσοτάκη – Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ενώ η τάση αρχίζει να στρέφεται ξανά υπέρ της Ν.Δ., η οποία σε συνθήκες συζήτησης προγραμματικών θέσεων και μεταρρυθμιστικών λύσεων διευρύνει την υπεροχή της.

Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -ανεξαρτήτως τι ψήφισαν το 2019- την εμπιστεύεται ξεκάθαρα για τη διαχείριση των κρίσεων, για το ότι έχει σχέδιο για τη χώρα, αλλά και ότι είναι κοντά στις απόψεις των πολιτών. Η επένδυση στην καταστροφολογία και στην κορονο-καπηλεία δεν απέδωσε.

Κι αυτό είναι ένα δείγμα πολιτικής υγείας της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά είναι και ο μεγεθυντικός φακός του μέγιστου προβλήματος του ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένει σε δυσαρμονία με την κοινωνία και τις ανάγκες της. Αδυνατεί να αρθρώσει θετικό και πειστικό λόγο. Αδυνατεί να πείσει ότι ωρίμασε. Αδυνατεί να πλησιάσει τον κεντρώο χώρο, ο οποίος δεν θέλει ούτε ρεβάνς ούτε νταούλια. Λογικά, λοιπόν, η χαρά του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε λίγο. Και, λογικά, θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια και στα αδιέξοδά του.

Το «άδειασμα» από τον κ. Βατόπουλο

Είναι γνωστό ότι η Κουμουνδούρου όλον τον καιρό της πανδημίας, αν άκουγε κάποιον από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, αυτός ήταν ο κ. Βατόπουλος. Κάποιοι μάλιστα μιλούσαν για ανοικτούς διαύλους μεταξύ του καθηγητή και της Κουμουνδούρου, ενώ κάποιοι άλλοι έβλεπαν τον κ. Βατόπουλο πίσω από το πιεστικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής.

Ομως, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Βατόπουλος με τον Α. Τσίπρα, αλλά και με τον Α. Ξανθό, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε δημοσίως «Εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα πίεση». «Πώς θα μπορούσα να πιεστώ», αναρωτήθηκε φωναχτά ο καθηγητής, για να συμπληρώσει, αυτά «για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια»…

Τα λεγόμενα του κ. Βατόπουλου δεν προκάλεσαν ρίγη συγκινήσεως στους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο μάλιστα. Καθώς μάλλον ανέμεναν την «πάσα» του καθηγητή για να ξετυλιχθεί το γνωστό στόρι, που οδήγησε μέχρι και στη δαιμονοποίηση του ακαταδίωκτου των επιστημόνων…

Τηλεφωνήματα Μπούγα για Astrazeneca

Σχεδόν όλη μέρα ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γ. Μπούγας ήταν στα τηλέφωνα με τους «γαλάζιους» βουλευτές. Η σύσταση-παρότρυνση ήταν η ίδια σε όλους και αρκετά πιεστική, όπως μαθαίνω: «Στείλτε ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού – Πείτε ότι θα εμβολιαστείτε με AstraZeneca».

Η απόφαση για τον μαζικό εμβολιασμό βουλευτών, στελεχών της Ν.Δ., αλλά και αυτοδιοικητικών παραγόντων οι οποίοι επικοινωνούν με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου, τώρα που αυξήθηκαν οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, να ενισχυθεί η «Ελευθερία», ήρθε από «ψηλά». Και ο Γ. Μπούγας, όπως αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες, την υλοποίησε αποτελεσματικά.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σε… νιρβάνα κάνναβης ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ηττα από τα αποδυτήρια για τα εργασιακά…

Kon

Η κανονικότητα δίνει πόντους στην κυβέρνηση

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Κατηγορεί τη κυβέρνηση για ελλιπή εμβολιασμό στα νησιά χωρίς να ξέρει πληθυσμούς και ποσοστά

Μιχάλης Μάρδας

Με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ ατομικές συμβάσεις και ευέλικτο ωράριο από το 2019

Μιχάλης Μάρδας

Υπάρχουν λόγοι σοβαροί…

Kon

Για την επόμενη μέρα…

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Μετεξεταστέος για σχολεία, ελπίζει στα εργασιακά

Μιχάλης Μάρδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το μπάχαλο και η κανονικότητα

Kon