Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εγκλωβισμένος στο περιθώριο

Αλέξης Τσίπρας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο,ΤΙ επαναλαμβάνεται, δεν είναι τυχαίο. Η μέτρηση της ALCO για το OPEN ήρθε σαν συνέχεια πολλών άλλων μετρήσεων, οι οποίες δείχνουν ότι η πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι αδιαμφισβήτητη. Κι ακόμα πιο αδιαμφισβήτητη είναι η κραυγαλέα αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει από το ιδιότυπο περιθώριο στο οποίο έχει μπει από τις 7 Ιουλίου 2019.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΔΙΑΦΟΡΑ Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη μέτρηση είναι 13,6%. Δηλαδή παραμένει πολύ μεγαλύτερη από τη διαφορά με την οποία η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές. Ενώ ο Κ. Μητσοτάκης υπερτερεί συντριπτικά του Α. Τσίπρα στο πόσοι τον εμπιστεύονται περισσότερο για πρωθυπουργό της χώρας (43%-23%). Η ιδιαιτερότητα αυτής της μέτρησης είναι ο χρόνος στον οποίο δείχνει αυτά τα ευρήματα. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή των 21 μηνών που κυβερνά, με την πανδημία να έχει προκαλέσει γενικευμένη κούραση. Και την ίδια να χάνει το βηματισμό της και να θολώνει την εικόνα της με αστοχίες και αρρυθμίες. Ευλόγως ήρθε και η σχετική φθορά της. Η οποία, όμως, ούτε μεγάλη είναι, αλλά ούτε έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά της. Η αντοχή της κυβέρνησης είναι αντικειμενικά μεγάλη, δημιουργώντας και τη βάσιμη προσδοκία ότι με την έξοδο από την πανδημία και την επιστροφή στην κανονικότητα και την κανονική πολιτική

-όχι τη διαχείριση μιας πανδημίας- θα διευρύνει κι άλλο τη διαφορά από το «κόμμα-έκπληξη».

ΤΟ ΠΙΟ εντυπωσιακό στοιχείο της πολιτικής ζωής της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η καταφανής αδυναμία του να κερδίσει το οτιδήποτε ουσιαστικό από τη φθορά της κυβέρνησης. Παραμένει καθηλωμένος περίπου στα 2/3 της εκλογικής του δύναμης, έχοντας αποχαιρετήσει οριστικά μάλλον το υπόλοιπο 1/3 που του έχει γυρίσει την πλάτη. Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση υφίσταται φθορά, η οποία όμως δεν μετατρέπεται επ’ ουδενί σε θετική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται περί «κατορθώματος». Μια κυβέρνηση εδώ και 14 μήνες να διαχειρίζεται μια πρωτοφανή κρίση, η οποία εξ αντικειμένου δυσαρεστεί και πιέζει την κοινωνία, και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Να μην μπορεί να διευρύνει έστω το ακροατήριό της. Πόσω μάλλον να μπορέσει να υποδεχθεί τους δυσαρεστημένους από τις οδυνηρές συνέπειες της πανδημίας. Και ο λόγος μάλλον είναι απλός. Πέραν της τυχοδιωκτικής στάσης που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επενδύοντας πολιτικά στην καταστροφολογία και την κορονοκαπηλία, τον κυνηγάει και μια αυθόρμητη σκέψη, την οποία όπως φαίνεται την κάνουν πολλοί: «Αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γινόταν;». Οι απαντήσεις εξηγούν και το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τον εγκλωβισμό του στο περιθώριο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχε σηκώσει κεφάλι.

ΤΟ ΑΚΟΜΑ χειρότερο όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι μπροστά της βρίσκονται ακόμα χειρότερες μέρες. Η πανδημία ανέδειξε τον κακό εαυτό του. Το «πολιτικό κοράκι» που περίμενε να τραφεί από τα θύματά της. Η έξοδος από την πανδημία θα δείξει την ολιστική ανεπάρκειά του στην αναμέτρηση του θετικού πολιτικού λόγου και της θετικής ατζέντας. Την αδυναμία του να σκεφτεί και να διαμορφώσει ένα αφήγημα, το οποίο να αγγίζει τις ανάγκες του σύγχρονου Ελληνα. Την ανεπάρκειά του να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα του σήμερα και του αύριο. Οταν φύγει από τη μέση ο παραμορφωτικός φακός της κόπωσης από την πανδημία, θα έρθει στη θέση του ένας άλλος φακός. Μεγεθυντικός των αδυναμιών, της πολιτικής ανεπάρκειας και της τοξικότητας.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ

Αποκαλυπτικός ο Ν. Κοτζιάς. Οπως είπε σε συνέντευξή του, την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν με τα Σκόπια την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του προτιμούσαν το σκέτο «Μακεδονία». Αυτό, λίγο-πολύ, ήταν γνωστό την εποχή που «μαγειρευόταν» κρυφίως η συμφωνία των Πρεσπών.

Εχει άλλη αξία και σημασία, όμως, να το λέει και να το επιβεβαιώνει τώρα επισήμως ο τότε ΥΠΕΞ, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις. Η επιβεβαίωση αποκτά πρόσθετο βάρος, καθώς ο Ν. Κοτζιάς τη συνδέει και με μια άλλη μεταγενέστερη διαπίστωση που κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις του με ένα κείμενο 120 σελίδων κι όπως παρατήρησε εύστοχα ο Ν. Κοτζιάς, «δεν υπάρχει η λέξη πατριωτισμός». Γεγονός που έκανε τον πρώην ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι του έκανε «καταπληκτική εντύπωση» η απουσία του πατριωτισμού από το προγραμματικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «πατριωτισμός» όντως λείπει με εντυπωσιακό τρόπο. Αλλά και η λέξη «πατρίδα», που αναφέρεται δύο φορές στο κείμενο, δεν αναφέρεται και τις δύο φορές για καλό. Τη μία φορά αναφέρεται στη φράση «η Τουρκία ακολουθεί το σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα» και την άλλη στη φράση «να επαναπατρίσουμε τους ομογενείς». Το καταληκτικό συμπέρασμα του Ν. Κοτζιά προκύπτει αβίαστο: «Μέχρι εκεί φτάνει η έννοια της πατρίδας για τον ΣΥΡΙΖΑ». Περιττεύει οποιοδήποτε σχόλιο. Θα χαλούσε την πληρότητα και την ακρίβεια της περιγραφής που κάνει ο πρώην υπουργός για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τις έννοιες του πατριωτισμού και της πατρίδας.

Ο Καλογρίτσας «παίζει»;

Πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε η νέα κίνηση του Χρ. Καλογρίτσα -μετά το εξώδικο που είχε στείλει- να δηλώσει χθες «κώλυμα», προκειμένου να μην παρουσιαστεί σήμερα και να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ο Χρ. Καλογρίτσας επικαλέστηκε ενοχλήσεις μετά τον εμβολιασμό του, αναβάλλοντας την κατάθεσή του. Η κίνηση αυτή δεν έπεισε την Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ζήτησε ιατρική γνωμάτευση από τον μάρτυρα. Εν αναμονή του πειστηρίου, κύκλοι της Προανακριτικής Επιτροπή, διεμήνυαν σε κάθε κατεύθυνση ότι «η Επιτροπή θα πράξει τα δέοντα και τα νόμιμα». Εννοώντας προφανώς ότι αν συνεχιστεί η παρελκυστική τακτική του Χρ. Καλογρίτσα να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες που έχει η Προανακριτική, π.χ. για τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα… Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν αύριο κι ανάλογα με τη στάση του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος κλήθηκε ξανά να καταθέσει αύριο.

Αν δεν παρουσιαστεί, η διαδικασία θα συνεχιστεί σε πρώτη φάση με τον επόμενο μάρτυρα, τον κ. Νικολάου, ο οποίος φέρεται να έχει εικόνα για τις σχέσεις CCC-Καλογρίτσα την επίμαχη περίοδο. Κι αμέσως μετά θα έρθει η σειρά του ίδιου του Χρ. Καλογρίτσα. Στις καταγγελίες του οποίου στηρίχθηκε η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή και συγκροτήθηκε η Προανακριτική Επιτροπή…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μαξίμου σε Τσίπρα: Σταμάτα τη φθηνή αντιπαράθεση εκμεταλλευόμενος τις καταστροφές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λασπόλουτρα από τον «θερμόπληκτο» ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ και καύσωνας: Τα «μέτρα προστασίας» στη γλώσσα του σημαίνει «αργία»!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποια μύγα «τσίμπησε»;

Kon

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Το Μαξίμου τρολάρει Τσίπρα: Να κηρύσσουμε εθνική αργία μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι, χαλάζι;

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Καύσωνας – Αλέξης Τσίπρας: Να κηρυχθεί αργία η επόμενη Δευτέρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom