ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα «αυτογκόλ» πέφτουν σύννεφο

Newsroom eleftherostypos.gr

ΑΚΟΜΑ το φυσάνε και δεν κρυώνει στην Κουμουνδούρου. Το θεαματικό «αυτογκόλ» της Θ. Τζάκρη με την ψήφο των ομογενών έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Απολογούμενο, αμήχανο, και με όλες τις ανεπάρκειές του εκτεθειμένες, δίκην μπουγάδας σε καλντερίμι νησιού, στην κοινή θέα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ «αυτογκόλ» τής «μεταγραφής αεροδρομίου»-Θ. Τζάκρη ήρθε σε συνέχεια των αυτογκόλ με τον «φωτογραφικό διαγωνισμό» υπέρ της… Siemens (self test), με το σκάνδαλο του… Google translate και τις συσκευασίες των… 25, με τις… επιγραφές Μενδώνη στην Ακρόπολη και μια σειρά άλλων fake news, που έθεσαν σε σοβαρή δοκιμασία την ήδη εξασθενημένη σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΜΩΣ το «αυτογκόλ» Τζάκρη έχει προστιθέμενη πολιτική αξία γιατί άγγιξε τον πυρήνα της πολιτικής ανεπάρκειας, αλλά και των πραγματικών «πιστεύω» του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε με εντυπωσιακά ωμό τρόπο την απέχθειά του -μέσω των ομογενών- για την κοινή λογική και τη Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ψηφίσουν οι ομογενείς. Και δεν θέλει γιατί ξέρει ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν θα τον ψηφίσουν. Και δεν θα τον ψηφίσουν γιατί ένιωσαν από πρώτο χέρι τη δυσφήμηση και το χλευασμό που υπέστη η χώρα το 2015, λόγω των απίστευτων χειρισμών των μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπορούν να γίνουν οι «νταουλιέρηδες» της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας. Χλευάστηκαν, ταπεινώθηκαν, προσβλήθηκαν και ένιωσαν άσχημα για τα όσα -υπερβολικά και άδικα από ένα σημείο και μετά- ακούστηκαν σε βάρος της πατρίδας τους, επειδή μια παρέα ανίδεων ιδεοληπτικών νόμισε ότι θα φέρει τα πάνω κάτω. Αυτό έχει εγγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο όλων των αποδήμων απανταχού της Γης. Και λογικά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛ., εκλογικά, θα πάει καλύτερα απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των αποδήμων.

ΤΟ «ΑΥΤΟΓΚΟΛ» Τζάκρη έκανε και μια ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ: Τον έφερε σε μετωπική αντιπαράθεση με την κοινή λογική και εκεί έμεινε άφωνος και εκτεθειμένος. Δεν μπόρεσε, ευλόγως, να εξηγήσει γιατί ένας απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους -Ο ΙΔΙΟΣ- αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει στην πατρίδα, μπορεί να ψηφίσει κανονικά, αλλά από το Τορόντο ή την Αστόρια -Ο ΙΔΙΟΣ- δεν μπορεί να ψηφίσει. Πώς δηλαδή ένας Ελληνας πολίτης, ο οποίος έχει νόμιμο δικαίωμα να ψηφίσει στη χώρα του, δεν έχει το ίδιο δικαίωμα στον τόπο εργασίας ή διαμονής του. Κανένα λογικό και σοβαρό επιχείρημα δεν ακούστηκε.

ΜΟΝΟ κάτι δαιμονολογίες περί «αλλοίωσης του εκλογικού σώματος» (ενώ ΔΕΝ προβλέπονται νέες εγγραφές) ή κάτι «ταξικά ακατάληπτα» που συνδέουν το δικαίωμα της ψήφου με την υποβολή φορολογικής δήλωσης. Αραγε πόσοι Ρομά που ψηφίζουν κανονικά -και καλά κάνουν- ή πόσοι από τους αλλοδαπούς οι οποίοι απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μαζί με το άσυλο που τους χορηγήθηκε υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις; Εθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ θέμα γι’ αυτές τις κατηγορίες εκλογέων; Οχι. Αντιθέτως, έκανε ό,τι μπορούσε για να διευρύνει τους δικαιούχους αυτού του δικαιώματος. Αλλά με τους Ελληνες ομογενείς ή αποδήμους θέτει θέμα…

ΤΟ ΚΑΚΟ για τον ΣΥΡΙΖΑ και το καλό για τον ορθολογισμό είναι ότι τον πήραν χαμπάρι όλοι. Και οι εκτός της χώρας διαβιούντες και οι εντός. Κατάλαβαν όλοι πολύ καλά και την ευθυκρισία του και τη χυδαία πολιτική ιδιοτέλεια που καθορίζει τη συμπεριφορά του, αλλά και την ανύπαρκτη σχέση του με την κοινή λογική.

«ΝΤΑΟΥΛΙΑ Νο2»…

Εβαλε τα καλά του, δοκίμασε για πρώτη φορά σε ζωντανή μετάδοση από το καινούργιο στούντιό του, κάλεσε και μη κομματικούς για να παρουσιάσει το «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δηλαδή, όπως είπε ο Α. Τσίπρας, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, «μέτρα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη». Ωδινεν όρος και έτεκε μυν. Ή με άλλα λόγια, «τι έχεις Γιάννη; Ο,τι είχα πάντα». Ενα δάσος με λεφτόδεντρα και αντιγραφές από την πολιτική της κυβέρνησης. Βαφτισμένα όμως «νέο πρόγραμμα».

Κάτι σαν «νέα σεισάχθεια» για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε από την αρχή της πανδημίας. Διαγραφή σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής και αποπληρωμή τής υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας… Τα περισσότερα εξ αυτών ή τα κάνει ήδη η κυβέρνηση ή τα δρομολογεί, αφού καταστεί δυνατόν να καθοριστεί το τελικό κόστος της ζημιάς από την πανδημία. Τα υπόλοιπα από το «νέο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προτάσεις. Δεν είναι καινούργιες ιδέες.

Είναι η «πρόταση» για την κατάργηση ψηφισμένων νόμων, τους οποίους ή είχε δρομολογήσει ο ίδιος ως κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας δέσμευση έναντι της Ε.Ε. ή που κοντράρουν με τις ιδεοληψίες του. Μια παραλλαγή του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» ήταν το χθεσινό. Με λεφτόδεντρα, σεισάχθεια και «νταούλια νο2». Αλλά σε διαδικτυακή μετάδοση και όχι από το «Βελλίδειο»…

«Δουλεύουν» τα self tests

Απόλυτη ικανοποίηση υπάρχει στην κυβέρνηση για τον τρόπο, αλλά και την ανταπόκριση την οποία βρήκε η εφαρμογή των self tests στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Και δεδομένου ότι εξασφαλίστηκαν και μερικά ακόμα εκατομμύρια self tests, είναι ειλημμένη απόφαση η χρησιμοποίησή τους και σε άλλες 4 ομάδες εργαζομένων, προκειμένου να γίνει ασφαλέστερο το όποιο άνοιγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα self tests θα είναι υποχρεωτικά σε κάποιες από τις 4 ομάδες εργαζομένων που θα εφαρμοστούν, αλλά σε ποιες θα είναι υποχρεωτικό θα αποφασιστεί έως την Παρασκευή.

Οι 4 ομάδες είναι η εστίαση (ντελίβερι, ψήστες, χρήστες ταμειακών μηχανών κ.λπ.), οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές (ΜΜΜ) και στις εταιρίες courier και οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τα ΜΜΜ ίσως έχουν ένα προβάδισμα ώστε να κάνουν υποχρεωτικά self test.

«Μεταγραφές από το κάτω ράφι»…

Κι ενώ ο Ε. Τσακαλώτος έλαμψε διά της απουσίας του από τη χθεσινή παρουσίαση του «νέου» οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου ένα όνομα είχε την… τιμητική του: το όνομα Θ. Τζάκρη. Ελάχιστοι το υπερασπίστηκαν, ενώ πολλοί και ετερόκλητοι ως προς την εσωκομματική ένταξή τους δεν ήταν καθόλου φειδωλοί σε «επιθετικούς» προσδιορισμούς-χαρακτηρισμούς. Ειπώθηκαν πολλά για τη «Θεοδώρα με τα Louis Vuitton», αλλά το χειρότερο μάλλον το είπε κάποιος από τους «παλιούς», ο οποίος στόχευε περισσότερο τον Α. Τσίπρα, παρά την Θ. Τζάκρη: «Αυτά παθαίνεις όταν κάνεις μεταγραφές από το κάτω ράφι»…

ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΗN ΑΓΚΥΡΑ Ο Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Για αύριο αναβλήθηκε το ταξίδι του Ν. Δένδια στην Aγκυρα για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ντ. Τσαβούσογλου, επειδή σήμερα γίνεται η Σύνοδος των υπουργών του ΝΑΤΟ.

Χθες ο υπ. Εξωτερικών είχε μακρά διαβούλευση με τον Κ. Μητσοτάκη στο Μ. Μαξίμου εν όψει της συνάντησής του με τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά και για έναν πρώτο απολογισμό της προσπάθειας αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιημένη -δεδομένων των πολύ ισχυρών δεσμών της Λιβύης με την Τουρκία- με τη στάση του πρωθυπουργού της Λιβύης, Χ. Ντμπεϊμπά, στην προχθεσινή συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός δεν έμεινε στην απολυτότητα του Τ. Ερντογάν για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο («ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας»), αλλά προσέθεσε την ανάγκη ενός «μεσογειακού διαλόγου», ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη… Η ερμητικά κλειστή Λιβυκή πόρτα φαίνεται πως αρχίζει να ανοίγει…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλια κορωνοϊού: Μετά τον Μπάιντεν και ο Πούτιν θέλει άρση της πατέντας

Πάμπλο – Αλέξης βίοι παράλληλοι

Kon

Υπουργείο Εργασίας: Τα 7 μεγαλύτερα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό ν/σ

Εμβόλια κορωνοϊού: H «βόμβα» Μπάιντεν για άρση της πατέντας, οι νέες ισορροπίες και η κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιχειρεί την κατάργηση του 8ωρου – Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος

ΝΔ: «Οι ευαισθησίες του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον είναι λόγια του αέρα»

Ανδρέας Ντίνης

Τέλος εποχής για τον πιο γηραιό αρχηγό…

Αλέξης Τσίπρας: Φόρεσε το… σοσιαλιστικό κοστούμι

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας δεν πείθει, η γκρίνια μεγαλώνει

Ανδρέας Ντίνης