ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από την εποχή της Κομανέτσι…

Newsroom eleftherostypos.gr

ΜΕΤΑ την κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα του 2015, κάποιος πρέπει να πάει αρκετά πίσω για να βρει αντίστοιχης θεαματικότητας κωλοτούμπα με αυτήν που έκανε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων. Πρέπει να φτάσει στην εποχή της μοναδικής Νάντια Κομανέτσι. Της Ρουμάνας αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, η οποία ήταν φαινόμενο. Και ήταν η πρώτη στην ιστορία του αθλήματος η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 10…

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΚΥΒΙΣΤΗΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς δεν έχει τίποτα από τη χάρη της μοναδικής Νάντια. Εχει όμως άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι εξόχως ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» τη Θ. Τζάκρη, με την υπογραφή… και της Θ. Τζάκρη, δεν είναι το σπουδαιότερο. Εχει να κάνει με αυτό που λέγεται πολιτική αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός, τα οποία δεν ευδοκιμούν στον κήπο της αριστερής Εδέμ. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι ο ορισμός του λαϊκισμού δεν είναι καν πρωτότυπο. Η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος μιλούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» σε ακροατήριο αποδήμων και είπε αυτά που ήθελε να ακούσει. Οτι δηλαδή οι περιορισμοί που υπάρχουν για την ψήφο των αποδήμων είναι «υποτιμητικοί και προσβλητικοί».

ΚΑΙ είναι και υποτιμητικοί και προσβλητικοί. Αλλά, μόλις ο Μ. Βορίδης άδραξε την ευκαιρία αμέσως και ανήγγειλε «ένα νόμο και ένα άρθρο» για την κατάργηση όλων των περιορισμών που ισχύουν για την ψήφο των αποδήμων, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά περιέφερε στα κανάλια και στον δημόσιο βίο την κραυγαλέα αμηχανία του. Και μετά έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο και τα πραγματικά του αισθήματα για τους αποδήμους. Κατέθεσε μια «πρόταση» η οποία είναι ακόμα χειρότερη από την «υποτιμητική και προσβλητική» ρύθμιση που ισχύει τώρα.

ΕΙΧΕ το θράσος να εμφανίσει ως πρόταση το να ψηφίζουν οι απόδημοι για συνολικά 4 (!) έδρες και σε… ενιαίο ψηφοδέλτιο! Δηλαδή να μην έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν κόμμα αλλά βουλευτές από μια ενιαία λίστα. Και, βεβαίως, προκειμένου η ψήφος των αποδήμων να μην προσμετράται στη διαμόρφωση του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος! Τέτοια και τόση δημοκρατία…

Η ΨΗΦΟΣ των αποδήμων κατά το κόμμα της «Αριστεράς» και της «προόδου» δεν είναι ισοβαρής με την ψήφο των υπόλοιπων Ελλήνων. Είναι ψήφος πολιτών β’ κατηγορίας, η οποία δεν μπορεί να επιλέξει κόμμα, που κατά τα άλλα είναι θεμελιώδης λίθος για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ελεύθερη έκφραση των πολιτών. Οχι, οι απόδημοι είναι κάτι σαν «αποπαίδι» των Ελλήνων. Το οποίο όμως, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει να ψηφίσει εδώ, δεν θα ψηφίσει μόνο για 3-12 βουλευτές -χωρίς να επηρεάζει την κατανομή των υπόλοιπων εδρών-, θα επηρεάσει την κατανομή 288-297 εδρών και η ψήφος του θα προσμετρηθεί για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ο ίδιος άνθρωπος!

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί παραλογισμού και κραυγαλέου ανορθολογισμού. Πρόκειται όμως και για ποταπή σκοπιμότητα. Για κάποιους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι απόδημοι -που είναι και ψηφοφόροι του… Τραμπ- είναι «αντι-ΣΥΡΙΖΑ». Ισως κάτι ξέρει ή κάτι φοβάται. Ο,τι και να ισχύει, όμως, είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κόμμα να επιτρέπει την ψήφο σε πολίτες ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Ακόμα και στη Σοβιετία ήταν πιο ειλικρινείς. Είχαν καταργήσει εντελώς την ψήφο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗ ΔΕΧΘΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ;

Μετά από πολύ καιρό ο Α. Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε χθες με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, έκανε μια σωστή πρόταση, την οποία η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δεχθεί: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην ισχύσει από φέτος η εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Δηλαδή όχι να καταργηθεί, αλλά να μην ισχύσει από φέτος η μη εισαγωγή στα ΑΕΙ με βαθμούς 2 και 3.

Τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλαδικές είναι παιδιά που «έφαγαν» πέρσι τη μισή Β’ Λυκείου με καραντίνα και εξ αποστάσεως διδασκαλία και σχεδόν όλη τη φετινή και κρίσιμη χρονιά. Είναι μακράν η πιο αδικημένη «φουρνιά» υποψηφίων και από τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Και, όπως πράγματι έδειξε η έρευνα του ILO (που έγινε σε πάνω από 100 χώρες και σε μεγάλο δείγμα 14.000 νέων), ένας στους δύο νέους έχει συμπτώματα κατάθλιψης ή πολύ μεγάλου στρες.

Πώς θα πάνε αυτά τα παιδιά, με ό,τι ζουν εδώ και 15 μήνες, να δώσουν Πανελλαδικές, χωρίς να έχουν το αίσθημα της αδικίας; Και πώς αυτό το αίσθημα της αδικίας να μη μεταφραστεί και στην αίσθηση ενός ανάλγητου κράτους που αγνοεί την αγωνία και την ευαισθησία των νέων; Μα, θα πει κάποιος, «ισχύουν για όλους οι ίδιες συνθήκες».

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα! Οτι σε μια ολόκληρη σειρά υποψηφίων το κράτος, η κυβέρνηση, δείχνουν την ίδια αναλγησία. Δεν χάνεται η σωστή μεταρρύθμιση για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ με το να ισχύσει από του χρόνου. Με παιδιά τα οποία εξ αντικειμένου θα είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση να αντεπεξέλθουν στις πιο απαιτητικές συνθήκες. Και τα οποία θα το ξέρουν και έγκαιρα. Δεν θα το μάθουν, όπως οι φετινοί υποψήφιοι, στη μέση της χρονιάς! Η υπουργός Παιδείας μπορεί να ανησυχεί για την τύχη της σημαντικής και ορθής μεταρρύθμισής της. Δεν έχει όμως κανένα λόγο να ανησυχεί.

Ο νόμος είναι ψηφισμένος και ισχύει και θα ισχύει και του χρόνου. Ας μεταθέσει κατά μία χρονιά την εφαρμογή του νέου συστήματος. Αν, παρ’ όλα αυτά, η Ν. Κεραμέως δεν αντιλαμβάνεται την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, πρέπει να την αντιληφθεί έγκαιρα ο Κ. Μητσοτάκης και να αποδεχθεί την πρόταση του Α. Τσίπρα. Αποδεικνύοντας και συναινετικό πνεύμα, αλλά και ευαισθησία για τα πιο ταλαιπωρημένα παιδιά της κρίσης.

«Φρεσκάρισμα» στην επιτροπή των ειδικών…

Η πολυφωνία και η υπερβολική έλξη ορισμένων μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από τη δημοσιότητα είναι αλήθεια ότι την εξέτρεψαν από τον αρχικό σκοπό της, και εν τέλει η εικόνα σύγχυσης στην οποία κάποιοι συνετέλεσαν αδικεί την πολύτιμη προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στις συνεδριάσεις της επιτροπής επικρατεί πλέον ηλεκτρισμένο κλίμα και παρατηρούνται φαινόμενα «ομαδοποίησης».

Η πρώτη σκέψη που ακούστηκε, «να καταργηθεί αυτή η επιτροπή και να δημιουργηθεί μια άλλη», απορρίφθηκε μετ’ επαίνων. Καθώς κρίθηκε πως έτσι θα αδικούνταν η προσφορά των μελών της, θα δημιουργούνταν μεγαλύτερο πρόβλημα και θα επικρατούσαν μεγαλύτερη σύγχυση και έλλειψη εμπιστοσύνης. Η λύση που προκρίνεται φαίνεται πως είναι η διεύρυνση της επιτροπής με νέα μέλη, τα οποία θα καλύπτουν και τα κενά ειδικοτήτων που έχουν διαπιστωθεί.

Αλλωστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, βγαίνοντας από την πανδημία δημιουργούνται νέες ανάγκες προσαρμογής στη νέα κανονικότητα, που έρχεται μετά από 1,5 χρόνο περιοριστικών μέτρων και απαγορεύσεων. Το «φρεσκάρισμα» της επιτροπής των ειδικών μάλλον θα βοηθήσει και στην ολική ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, η οποία κλονίστηκε τις μέρες της μεγάλης σύγχυσης…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Αλεξιάδης απλώς επανέλαβε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία τη χώρα

Το τέλος του Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας

Kon

Οι ανεμόμυλοι της Κουμουνδούρου…

Kon

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Απίστευτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και μετά ζητά την εφαρμογή του

Μιχάλης Μάρδας

Η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά φορολόγηση της μεσαίας τάξης

Μιχάλης Μάρδας

Εμβόλια κορωνοϊού: Της… πατέντας γίνεται σε όλο τον κόσμο – Τα ναι και τα όχι στην πρόταση Μπάιντεν

Μιχάλης Μάρδας

Εμβόλια κορωνοϊού: Μετά τον Μπάιντεν και ο Πούτιν θέλει άρση της πατέντας

Μιχάλης Μάρδας