ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνητικό πρόγραμμα διετούς διάρκειας

Μητσοτάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, δηλώνοντας πως θα ζητήσει από τους πολίτες να τον κρίνουν στο τέλος της τετραετίας και να συγκρίνουν τη διακυβέρνησή του με εκείνη της περιόδου Τσίπρα.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπλοφάρει προκειμένου να αιφνιδιάσει τον πολιτικό του αντίπαλο, αν και έχει να αντιμετωπίσει το σκόπελο της απλής αναλογικής, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα μπει σε ρυθμό ισχυρής ανάπτυξης και οι επιδόσεις του τουρισμού θα είναι βελτιωμένες έως και 100% σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, πάντα παρακολουθούν με ανησυχία τα νέα από το υγειονομικό μέτωπο και τις εμπλοκές με τις παραδόσεις των εμβολίων.

Στην ουσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μια διετία μπροστά της, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να συμπυκνώσει μεταρρυθμιστικό έργο τετραετίας, καθώς η χώρα για διάστημα πάνω από 15 μήνες κινείται στη σκιά της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι έχουν καταγραφεί σημαντικά αποτελέσματα σε αρκετούς τομείς, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και η φορολογική πολιτική, ενώ η συστηματική προεργασία για το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επιταχύνει την εκταμίευση κεφαλαίων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων για φέτος και πολλαπλάσιων πόρων για τα επόμενα χρόνια.

Η μείωση των φόρων και εισφορών θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ το οικονομικό επιτελείο ελπίζει πως με το πέρας της πανδημίας η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί αρκετές επενδυτικές προτάσεις στους τομείς των ακινήτων, της ενέργειας και της ψηφιακής μετάβασης, όπου, παρά την πρόοδο, παραμένουμε ακόμη πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται κατά βάση στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας, αλλά και αναθέρμανσης του επενδυτικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν, άλλωστε ο πολιτικός χρόνος δεν είναι πια άφθονος. Η διετία απαιτεί στρατηγική και κυρίως γρήγορη υλοποίηση των δράσεων, πολλές από τις οποίες περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Βασικό πρόβλημα παραμένει η γραφειοκρατία, που μπλοκάρει πρωτοβουλίες, γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει από το μηδέν δομές και υπηρεσίες προκειμένου να παρακάμψει όσους επινοούν προβλήματα για κάθε λύση.

Η Ελλάδα, μετά τον κορονοϊό, θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, αλλά θα έχει διαθέσιμα, από τον Αύγουστο, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που μπορούν να κινητοποιήσουν πολλαπλάσιες επενδύσεις, ενώ σύμμαχος θα είναι το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στις αγορές, που πιστεύουν πως μπορούμε να πετύχουμε το αναπτυξιακό άλμα, που ανεκόπη το 2020 από την πανδημία. Ο χρόνος μέχρι τις εκλογές του 2023 είναι επαρκής για να παραχθεί έργο, αλλά λιγοστός εάν η κυβέρνηση κινηθεί με χαμηλές ταχύτητες.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αύριο τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά δεν θα πρωτοτυπήσει. Οπως και το 2015, έτσι και τώρα θα υποσχεθεί διαγραφή χρέους με κούρεμα οφειλών προς τα Ταμεία και το Δημόσιο ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαγραφή χρέους θα είναι της τάξης του 40% με 60%, ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα υποσχεθεί 120 δόσεις με μικρό ή και μηδενικό επιτόκιο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» τον Ιανουάριο του 2015 είχε υποσχεθεί Σεισάχθεια, αλλά κατέληξε στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, στις μαζικές κατασχέσεις καταθέσεων και στην πώληση των δανείων σε funds που έφεραν πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις. Το πνεύμα του «προγράμματος Θεσσαλονίκης» επανέρχεται, αλλά οι πολίτες γνωρίζουν πως το «δωρεάν», τελικώς, πληρώνεται ακριβά.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς- Μητσοτάκης: «Γενναία βήματα στην προστασία των μικρών μας φίλων»

Στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης για «Know Your Customer»: Η τεχνολογία σύμμαχος του πολίτη – Όχι πια γραφειοκρατία σε τράπεζες

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: H συγκινητική ανάρτηση στο Instagram για τη μητέρα του

Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι το τετράωρο

Kon

«Know Your Customer»: Έρχεται νέα πλατφόρμα για τις συναλλαγές με τις τράπεζες – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

Tinad

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μισούστιν για θέματα τουρισμού και πανδημίας

Μητσοτάκης στους «F.T.»: Η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα

Ανδρέας Ντίνης