ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανίερος πόλεμος στον Ιερό Βράχο

Επίθεση Μενδώνη στη Liberation για το άρθρο για την Ακρόπολη

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο μέσος πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει πόσα εκατοστά πάχος πρέπει να έχει η νέα επίστρωση στην Ακρόπολη, ούτε τι ακριβώς σημαίνει προστατευτική μεμβράνη, οπλισμός, αδρανή υλικά και μηκοτομές, ή πώς ακριβώς συναντιέται η νέα με την παλαιότερη επίστρωση Τραυλού.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Αλλωστε, ακόμα και πολιτικοί μηχανικοί ή αρχιτέκτονες με εμπειρία σε μεγάλα τεχνικά έργα δεν μπορούν να έχουν την τεχνογνωσία των εξειδικευμένων επιστημόνων που ασχολούνται εδώ και δεκαετίες με το αναστηλωτικό έργο στην Ακρόπολη. Για αυτό και είναι λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, οι άνθρωποι, τους οποίους η Πολιτεία ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, εμπιστεύεται εδώ και δεκαετίες και τους έχει αναθέσει τη φροντίδα ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανάμεσα στους κορυφαίους είναι ο ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) έδωσε διάλεξη με τίτλο «Ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη» και με τον γνωστό σοβαρό, ήρεμο και ευγενή τρόπο του είπε, μεταξύ άλλων, πως φυσικά και ο καθένας μπορεί να έχει αισθητική άποψη, ακόμα και προκατάληψη απέναντι στο σκυρόδεμα και μπορεί να την εκφράζει. Μπορεί να λέει «δεν μου αρέσει», αλλά όταν κάνει λόγο για καταστροφή του Ιερού Βράχου αυτό θα πρέπει να το αποδείξει.

Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που απέδειξε είναι πως είναι ικανός να «σύρει» ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμφύλιο πόλεμο μόνο και μόνο για το ακροατήριό του. Αν πραγματικά ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση να μάθει τις λεπτομέρειες των τεχνικών έργων που εξελίσσονται στην Ακρόπολη, θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόσκληση της υπουργού Πολιτισμού να ξεναγηθεί ο κύριος Τσίπρας από τον καθηγητή Κορρέ.

Εκεί θα είχε την ευκαιρία να του απευθύνει τις κατάλληλες ερωτήσεις -πολιτικός μηχανικός είναι άλλωστε κάτι θα καταλάβαινε- ώστε να καταλάβει από πρώτο χέρι αν κινδυνεύει έστω και το παραμικρό χαλίκι. Αλλά φαίνεται ήταν αρκετή η «αυτοψία βουλευτών και βουλευτριών του κόμματος», που πήγαν, είδαν και απήλθαν. Ετσι, αντί για κάποια σοβαρή απάντηση, επιμένει να ρωτά για ένα θέμα που έχει ήδη απαντηθεί. Αυτό δυστυχώς είναι το μοναδικό και πραγματικό ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου. Να κάνει μικροκομματική αντιπολίτευση με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και κηρύσσοντας ανίερο πόλεμο κατά του Ιερού Βράχου.

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ας ξανασυστηθούμε: Κράτος, από δω οι πολίτες. Πολίτες, από εδώ το κράτος

Kon

Ναι στη χαλάρωση, όχι στην υπερ-χαλάρωση

Kon

Τζο Μπάιντεν: Το new deal της Αμερικής

Μιχάλης Μάρδας

(Εκ)καθαρίζοντας τους αρμούς της εξουσίας

Kon

Ενα ολιστικό σχέδιο για το βιβλίο…

Kon

Νίκος Δένδιας: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους

Μιχάλης Μάρδας

Κάποιοι επιθυμούν υποθέσεις Ντρέιφους

Tinad

Το βέρτιγκο στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται

Kon

Eνα λοκντάουν πριν το λοκντάουν

Kon