Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ως θεμέλιο…

Newsroom eleftherostypos.gr

Είναι κάτι μέρες που δεν υπάρχουν όμοιές τους. Αυτές, τις μοναδικές, τις ζήσαμε, παραμονή και ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021. Διακόσια χρόνια ελευθερίας και δημιουργίας γιορτάζουμε το 2021, βιώνοντας την αντιξοότητα της πανδημίας. Πολύ μικρή δοκιμασία σε σύγκριση με όσες άλλες πέρασε αυτός ο τόπος, ο μικρός ο μέγας, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αυτή η επέτειος που αξιωθήκαμε να ζήσουμε δεν μοιάζει με όλες όσες προηγούμενες γιορτάσαμε ως τώρα, στο χρόνο που μας δόθηκε, στην εποχή μας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι επέτειος της εκατονταετίας της απελευθέρωσης από την οθωμανοκρατία, το 1921, στάθηκε οδυνηρή από τη βίαιη συρρίκνωση του Ελληνισμού. Ωστόσο, από εκείνη την οδύνη ξεπήδησε η νέα Ελλάδα, χάρη στη δυναμική όσμωση του Ελληνισμού που επέστρεψε στη μητρόπολή του.

Η 24η και 25η Μαρτίου 2021, που αξιωθήκαμε να τις ζήσουμε, εγγράφονται ήδη στη συλλογική μας μνήμη. Με συγκίνηση, με περηφάνεια, μελετώντας  την Ιστορία μας, μετράμε ήττες και περισσότερες νίκες. Ορθια στάθηκε η Ελλάδα από το 1830 ως σήμερα. Χωρίς να μεμψιμοιρεί, θυμάται.

Από χθες αντικρίζει τη νέα εκατονταετία που ανοίγεται μπροστά της με αισιοδοξία, με πίστη, με δυναμισμό. Η Ελλάδα, σε εκατό χρόνια μπροστά, το 2121, θα μετρά στον απολογισμό της τα επιτεύγματα που θα την τοποθετούν δυναμικά σ’ εκείνη την εποχή.

Θα μας δοθούν στα επόμενα χρόνια πολλές ευκαιρίες να εγκαινιάσουμε νέα έργα του πολιτισμού, όπως αυτό της Εθνικής Πινακοθήκης, που πρόσφερε παραμονή της επετείου χαρά και αισιοδοξία στους Ελληνες.

Τα διακόσια χρόνια που πέρασαν καθρεφτίζονται στους θησαυρούς της Πινακοθήκης, στα έργα των μεγάλων ζωγράφων που με την τέχνη τους καταγράφουν τα διακόσια χρόνια της Ιστορίας του ελληνικού κράτους. Με δυσχέρειες, πολέμους, εμφύλιο, δικτατορίες, αλλά και με τις άπειρες αποδείξεις γενναιότητας, ομοψυχίας, Δημοκρατίας, ανάπτυξης.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη ολοκληρώθηκε σε 19 μήνες, στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας. Ποιο είναι το μήνυμά της; Αυτή είναι η Ελλάδα που κάνει θαύματα, και με όλους μαζί όσα μοιάζουν αδύνατα, γίνονται δυνατά!

Με τα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης βάλαμε το ορόσημό μας στη νέα εκατονταετία που άρχισε να μετράει από χθες. Μακάρι και η επόμενη επέτειος, εκείνη των 300 χρόνων από την απελευθέρωσή της Ελλάδας, να εορταστεί έχοντας αφετηρία στον πολιτισμό. Γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι την 25η Μαρτίου 2121 θα καταγραφεί η ίδια συγκίνηση στα μάτια τής όποιας ή του όποιου Προέδρου της Δημοκρατίας, του όποιου ή της όποιας πρωθυπουργού της Ελλάδας. Είναι αυτό το βαθύ συναίσθημα ενός πατριωτισμού που δεν επαίρεται, ούτε χρειάζεται να δώσει τα διαπιστευτήριά του σε κανέναν. Λειτουργεί ως θεμέλιο της ύπαρξής μας.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το λάθος

Kon

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (Ι)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ουαί υμίν…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Είναι σοβαροί;

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon

Πολύς δρόμος…

Kon