ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στο φως…

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι προ ημερησίας συζητήσεις στη Βουλή ατυχούν, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται «σαν έτοιμος από καιρό» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας παραμάσχαλα την… πεπατημένη.

Ο Μητσοτάκης πήγε με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάσχεση της όποιας υφής κακοποίησης, αλλά και της απόλυτης στήριξης των θυμάτων. Ο Τσίπρας πήγε να καταγγείλει την κυβέρνηση για το σκάνδαλο Λιγνάδη, μπερδεύοντας τις έννοιες συγκαλύπτω- αποκαλύπτω, στηλιτεύω-επαινώ. Πράγματι, λιγότερο επώδυνη σύγχυση από την επίσκεψή του στα… δύο νησιά: Μυτιλήνη και Λέσβο.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η πρωθυπουργική πρόταση συμπερίληψης του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην ελληνική εκπαίδευση βρίσκεται ήδη στα εκπαιδευτικά προγράμματα ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, την ύλη του μαθήματος δεν μπορεί να διατρέξει ο γυμναστής, ο θεολόγος ή η κυρία που παραδίδει καλλιτεχνικές δεξιότητες. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν αντέχει στην προχειρότητα. Προ ετών, επιχειρήθηκαν κάποιες διαλέξεις -σε συνεργασία με την εκπαιδευτική τηλεόραση- κι έσκασαν πάνω στα κύματα της ηθικολογικής αντίστασης.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ως γνωστικό αντικείμενο, απαιτεί ολική αντιμετώπιση σειράς προβλημάτων. Πολλώ μάλλον, όταν είναι αποδεκτό ότι η σεξουαλικότητα διαμορφώνεται από βιολογικούς, οικογενειακούς, ψυχολογικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ηθικούς, θρησκευτικούς και πνευματικούς παράγοντες. Διαβάζω ότι στις σκανδιναβικές χώρες η παράδοση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ξεκινά με πρόσκληση των γονιών στα «θρανία». Ακολουθεί προκαταρκτική προετοιμασία, πριν μπει στην τάξη ο εξειδικευμένος επιστήμονας.

Ας μην ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Κεφάλαιά της αναφέρονται στην «ταυτότητα» με την οποία γεννιόμαστε, και όχι μόνο για το φύλο και το ρόλο του, αλλά και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ερωτική έλξη, την αγάπη, την αναπαραγωγή. Φυσικά, αυτά απαιτούν τη στοχαστική προσαρμογή στις ελληνικές κοινωνικές «ευαισθησίες».

Ο πρώτος παράγοντας, ώστε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ως εκπαιδευτική λειτουργία, να επιτύχει, είναι η οικογένεια. Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα είναι πολλοί οι πρόθυμοι γονείς να προσέλθουν προς ενημέρωση. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, συμπεριέλαβε τις κύριες έννοιες της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης , όταν αναφέρθηκε στα: «Δεν το κρατώ μυστικό» , «λέω ΟΧΙ», «αντιδρώ», «ζητώ βοήθεια». Ως τώρα, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αποτόλμησε να συμπεριλάβει ως διδακτέα ύλη τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Υπάρχουν σταθερές αντιστάσεις, απαρχαιωμένες αντιλήψεις από ισχυρούς κοινωνικούς και πνευματικούς φορείς, κυρίως, μια ηθικολογική παράδοση, με πολιτικό κόστος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, την Πέμπτη απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ότι είναι ο σύγχρονος πολιτικός. Πολλές φορές σκέφτομαι, ίσως πιο μπροστά και από την ελληνική κοινωνία. Δυστυχώς, ο Τσίπρας είναι και παραμένει παλιός. Αλλά η κακοποίηση είναι βαθύ, βασανιστικό τραύμα που δεν προσφέρεται για κομματικό πρωταθλητισμό χυδαίων, αναπόδεικτων, σκοτεινών, υπαινικτικών αναρτήσεων στα social media. Λυτρώνεται στο φως.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ευρωπαϊκά μαθήματα…

Tinad

Οχι άλλο… σανό!

Kon

Στον τόπο του εγκλήματος…

Kon

Ολυμπιονίκης… κωλοτούμπας!

Kon

Θωράκιση της… κρεβατοκάμαρας

Kon

Πανηγύρια και πλούσιος γάμος…

Kon

Παιχνίδια εξουσίας

Μιχάλης Μάρδας

Ιδεολογική καχεξία

Ανδρέας Ντίνης

Μας λένε… Ούρσουλα

Kon