ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ένας και ο άλλος κι όποιον πάρει ο Χάρος!

Newsroom eleftherostypos.gr

ΧΘΕΣ οι δύο πρωταγωνιστές του δημόσιου βίου αποφάσισαν και «πήραν πάνω τους» από μία επιλογή. Ο Κ. Μητσοτάκης με το διάγγελμά του «πήρε επάνω» του την απόφαση για πιο σκληρό lockdown έως τις 28 Φεβρουαρίου. Και ίσως «βλέπουμε». Ωστε να αποφύγουμε να γίνουμε Μπέργκαμο. Ο Α. Τσίπρας με τη συνέντευξή του στον Alpha «πήρε επάνω» του την ευθύνη να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση-διαδήλωση «στο όνομα της Δημοκρατίας».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας είναι οι επιλογές του. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό και για τον τέως πρωθυπουργό. Ο ένας προτάσσει τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά. Ο άλλος «διαθέτει» στο βωμό του ιού κάποιους αγωνιστές, προκειμένου να υποστηρίξει τις πολιτικές εμμονές του. Και ο Κ. Μητσοτάκης έχει τις δικές του πολιτικές εμμονές-προτιμήσεις. Αλλά δεν τις προτάσσει από τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Αντιθέτως, ο Α. Τσίπρας σε αυτές τις «θυσίες» φαίνεται πως βλέπει κυρίως την προσωπική πολιτική διάσωσή του. Τα -απευκταία- «θύματα» είναι σαν την αυτοεκπληρούμενη προφητεία: Στο όνομά τους θα γίνει αύριο ο «αγώνας» κατά της «χούντας», η οποία δεν… μπόρεσε να… προστατέψει τα θύματα. Ούσα ο «υποκινητής» των διαδηλώσεων, στις οποίες όμως καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ! Η απόλυτη πολιτική παραφροσύνη.

ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ομολογηθεί από τα πιο επιπόλαια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύουν στην καταστροφή και στο κακό, ξέροντας ότι χωρίς καταστροφή δεν μπορούν να βρουν πολιτικό αφήγημα. Δεν μπορούν να βρουν ρόλο σε μια κανονικότητα, η οποία απαιτεί επιτακτικά προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Επομένως δεν μπορούν να βρουν και εκλογικό ακροατήριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, η κοινωνία φαίνεται ότι έχει κάνει τους λογαριασμούς της και έχει πάρει τις αποφάσεις της. Και ξέρει ότι για να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι ζωντανή και υγιής όταν έρθει. Ο πρωθυπουργός -κι ευτυχώς- φαίνεται αποφασισμένος να επαναλάβει την επιτυχία του περασμένου Φεβρουαρίου και να αποφύγει τα λάθη του Νοεμβρίου. Και το κάνει έγκαιρα, πριν γίνουμε Πορτογαλία: Ενώ η πανδημία φουντώνει, χωρίς να έχει πάρει ακόμα εκθετική μορφή κι ενώ η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των καλύτερων χωρών της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των εμβολιασμών.

Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ «δέχεται να πάρει το ρίσκο». Είναι σαν να δίνει ένα μήνυμα και σε άλλους να πάρουν το ρίσκο και να δείξουν ανυπακοή. Να πάρει το ρίσκο π.χ. η Ιερά Σύνοδος και να κάνει ανυπακοή. Ή να πάρει το ρίσκο ο επιχειρηματικός κόσμος και να μην κλείσει τα μαγαζιά του. Κι όποιον πάρει ο χάρος!

ΚΙ ΟΛΑ αυτά πότε; Οταν σε δυο μήνες -μετά απ’ αυτό το 12μηνο μαρτύριο- υπάρχει χειροπιαστή προσδοκία. Με τη βοήθεια των εμβολίων, που υπάρχουν πια. Και είναι σίγουρο ότι σύντομα η παραγωγή τους θα αυξηθεί κατά πολύ. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αυτό που ήδη καταγράφουν όλες οι μετρήσεις: Οτι η ελληνική κοινωνία δεν είναι μια αυτοκτονική κοινωνία. Και δεν είναι μια κοινωνία που «δέχεται να πάρει το ρίσκο», το οποίο μπορεί να «ωφελήσει» μόνο τον διάττοντα αστέρα που βρίσκεται στην πτώση του.

Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥ… ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΕΒΑ

Ακριτα, χωρίς καμία διασταύρωση και με τη γνωστή εμμονή του προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού και τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, το «Ντοκουμέντο» αναδημοσίευσε χθες δημοσίευμα… αιγυπτιακού site. Σύμφωνα με το οποίο η «ανέμελη» Μαρέβα ταξίδεψε τη Δευτέρα, εν μέσω απαγορεύσεων, στην Αίγυπτο και για χάρη της άνοιξε και το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο! Το fake news αποδείχθηκε γρήγορα ότι ήταν μια από τις γνωστές «δημοσιογραφικές μούφες» που φιλοξενεί το εν λόγω έντυπο. Η κ. Γκραμπόφσκι διέψευσε το δημοσίευμα και με εξώδικό της ζήτησε από τον Κ. Βαξεβάνη να ζητήσει συγγνώμη, επιφυλασσόμενη για τα νόμιμα δικαιώματά της. Το δημοσίευμα αφορούσε ταξίδι στην Αίγυπτο που έκανε πριν από… 16 μήνες, συνοδεύοντας το σύζυγό της σε επίσημο ταξίδι. Η πρώτη αντίδραση του «εκδότη» ήταν να προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από την αναδημοσίευση (σαν να λέει δεν το έγραψα εγώ…) και έναν τίτλο-ερώτημα (σαν να λέει… κράτησα επιφυλάξεις).

Δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά έκανε… γενική έκκληση… συμπαράστασης στο… διωγμό του. Εφόσον δεν ζητήσει συγγνώμη, ευλόγως η Μαρέβα Γκραμπόφσκι θα προχωρήσει σε αγωγή. Δεν ξέρω -ελπίζω όχι- αν θα ζητήσει 1.000.000 ευρώ, όπως ζητάει ο Α. Τσίπρας από τους Γ. Παπαχρήστο και Γ. Κουρτάκη. Στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αλήθειας και η πλήρης απονεύρωση του τοξικού μηχανισμού των fake news, όπως και η εξάρθρωση της ομάδας η οποία συστηματικά εκτελεί συμβόλαια προσωπικής στοχοποίησης. Οχι η εξόντωση φυσικών προσώπων.

Εστω κι αν η μέχρι στιγμής έλλειψη γενναιότητας για μια καθαρή συγγνώμη επιβεβαιώνει το μένος και τη συστηματική στοχοποίηση της συζύγου του πρωθυπουργού από κέντρα τα οποία λογοδοτούν απευθείας σε πολιτικούς προϊσταμένους. Οπως επιβεβαιώνει ότι η εμμονή με τη Μαρέβα δεν είναι του… Αιγύπτιου. Είναι του εγχώριου «βασιλιά των fake news».

«ΜΗΝΥΜΑΤΑ» ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…

Εκτός του Ν. Χαρδαλιά, κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχει σήμερα στην εξειδίκευση των νέων μέτρων, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. Θα συμμετάσχουν ο γ.γ. του ΥΠΑΝ Ν. Σταμπουλίδης, η γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η γ.γ. του υπ. Εργασίας Α. Στρατινάκη και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Α. Μπίνης.

Κάποιοι στο Μ. Μαξίμου βλέπουν σε αυτήν τη σύνθεση «μηνύματα» σε υπουργούς. Είτε «παρόντων» είτε «απόντων» υπουργείων…

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΓΙΑ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Παρ’ ότι υπήρξαν κάποιες σκέψεις αν η κ. Σακελλαροπούλου, ως εκ του θεσμικού ρόλου της, έπρεπε να πει κάτι για την έκκληση που της απηύθυναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει υπέρ του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, οι σκέψεις κόπηκαν μαχαίρι με την ανάγνωση του κειμένου τους. Στο οποίο, ούτε λίγο πολύ, οι υποστηρικτές του Λουκά (μεταξύ αυτών πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) δεν ζητούσαν μόνο την αποδοχή του αιτήματος του Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό και όχι στις φυλακές Δομοκού. Ζητούσαν να μην αποκαλείται «δολοφόνος» ο… δολοφόνος! Ο καταδικασμένος -όχι κατηγορούμενος- για 11 δολοφονίες σε 11 φορές ισόβια συν 25 χρόνια κάθειρξη.

Οι ίδιοι οι υποστηρικτές του «αγώνα του Κουφοντίνα» έλυσαν το πρόβλημα, το οποίο προς στιγμή φαίνεται να δημιουργήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο…

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΘΟΣ;

Σε πείσμα των έως πρόσφατα διαβεβαιώσεων τα σχολεία δεν ήταν εστίες μετάδοσης. Μέχρι που τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό κρουσμάτων στα σχολεία σχεδόν διπλασιάστηκε. Με αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, οι μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων να γίνουν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Και μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, της βρετανικής μετάλλαξής του.

Ασφαλώς τα δεδομένα του «άγνωστου» και φονικού ιού αλλάζουν. Κι αλλάζουν γρήγορα. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω ώστε οι επιστήμονες και οι υπουργοί να είναι δυο φορές πιο επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Ασφαλώς τα ανοιχτά σχολεία πρέπει να είναι -και είναι- η πρώτη προτεραιότητα, μαζί με τη δημόσια υγεία. Οπως αναγκαία είναι δευτερευόντως και η ανοιχτή αγορά. Είναι λάθος όμως η δημόσια σφαίρα να αντιμετωπίζεται σαν «άθροισμα τιμαρίων εξουσίας». Η μάχη είναι συλλογική. Οχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αττική: Lockdown μέχρι τις 8 Μαρτίου – Συναγερμός για Πειραιά και Δυτική Αττική – Στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα στην χώρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Lockdown: Τι θα ισχύσει την Τσικνοπέμπτη – Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται -Τι απαγορεύεται

Ανδρέας Ντίνης

Βεβαίωση μετακίνησης: Νέο έντυπο από την Δευτέρα 1η Μαρτίου – Η διάρκεια ισχύος

Ανδρέας Ντίνης

Παπαευαγγέλου: 12.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Ανησυχία για Πειραιά και Δυτική Αθήνα

Ανδρέας Ντίνης

Παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Tinad

ΝΔ: Κάθε λεπτό που την κρατά στη θέση της, ο Αλ. Τσίπρας χρεώνεται προσωπικά τις χυδαιότητες της κ. Κωνσταντίνου

Ανδρέας Ντίνης

Ο πολακισμός του Τσίπρα και η ευκαιρία του Μητσοτάκη

Kon

Το μεγάλο μάθημα από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Kon

Μη επανδρωμένη πολιτική

Kon