ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αριστερός βερμπαλισμός

Newsroom eleftherostypos.gr

ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ στιγμή της αδιάλειπτης αλληλογραφίας που είχαν ο Κ. Μαρξ με τον Φρ. Ενγκελς, ο Κάρολος έστειλε στον Φρίντριχ μια μακροσκελέστατη επιστολή, η οποία κατέληγε με το εξής υστερόγραφο: «Συγγνώμη που σου έγραψα πολλά. Αν είχα χρόνο θα σου έγραφα λιγότερα». Πόσο σοφό υστερόγραφο. Και πόσο διαφέρουν η ακατάσχετη γενικολογία και η επιφανειακή περιγραφή από τον μεστό, κατασταλαγμένο και συμπυκνωμένο λόγο.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΣ είναι χρόνια πάθηση της Αριστεράς. Ο,τι αδυνατεί να το ορίσει, το περιγράφει γενικώς. Και ό,τι δεν το καταλαβαίνει, το ντύνει με συναισθηματικό μανδύα και λαϊκισμό. Αυτή η «πολιτική πάθηση» είναι στο DNA της Αριστεράς, κυρίως της δογματικής. Εύλογα, το κουβαλάει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γενικά και «στο περίπου» κυβέρνησε, με εξαίρεση τους «αρμούς της εξουσίας» και τον «καθεστωτισμό», όπου λειτούργησε με συνωμοτική ακρίβεια. Ακόμα πιο γενικά και ακόμα πιο «στο περίπου» αντιπολιτεύεται και τώρα. Ολες οι ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με ένα ξερό ναι ή ένα ξερό όχι, «απαντώνται» με φλύαρες περικοκλάδες. Π.χ. «να ανοίξουν ή όχι τα σχολεία;» Η «απάντηση» είναι κάτι σαν «αφουγκραζόμαστε την κοινωνία» και κάτι σαν κριτική πως η κυβέρνηση δεν πρόλαβε μέσα σε έξι μήνες να διπλασιάσει τις διαθέσιμες αίθουσες προκειμένου καμία τάξη να μην έχει πάνω από 15 μαθητές…

ΣΕ ΑΝΤΙΞΟΕΣ συνθήκες, όπως αυτές στις οποίες ζει τώρα ο σπαρασσόμενος εσωτερικά ΣΥΡΙΖΑ, η «πολιτική πάθηση» επιδεινώνεται. Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» δίνουν και παίρνουν κι όποιον πάρει ο χάρος. Ο Π. Πολάκης «δείχνει» τους «εσωτερικούς εχθρούς» -τους διαλλακτικούς- και το «σύστημα των υπογείων», μαζί με τις εφημερίδες-πιστόλια, «πυροβολούν». Οι «αριστεροί» καταγγέλλουν τους «συμβιβασμένους» και «συστημικούς δεξιούς» του κόμματος. Κι όσοι διατηρούν στοιχειωδώς τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία τους, χτυπάνε κουδούνια επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ με την καθοδήγηση των Πολάκη-Καρτερού-Βαξεβάνη, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα, βαδίζει κατά κρημνών με τη ρητορική του 3%. Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα… Χωρίς γραμμή, χωρίς αφήγημα, χωρίς συγκρότηση, χωρίς όραμα, «πιάνεται», απ’ όπου να ’ναι, όπως να ’ναι. Οπως ακριβώς έκανε και με την Ικαρία.

ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ απέκτησε ξαφνικά μυθικές διαστάσεις. Eγιναν επανεισαγόμενα δημοσιεύματα από διεθνή ΜΜΕ, τα οποία όμως πήραν την πρώτη ύλη από εγχωρίως παραχθέντα προϊόντα. Τι κι αν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού δυσφημίσθηκε η χώρα; Πάνω από όλα η τυφλή προπαγάνδα «φθοράς του αντιπάλου». Οπως με τη Novartis κι όπως με τον ασύμμετρο πόλεμο του Ερντογάν στον Εβρο. Τι κι αν κατήγγειλαν το συνωστισμό των 20 (;) ατόμων στη βεράντα του σπιτιού του κ. Στεφανάδη αυτοί που καλούσαν και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις 3.000 και 4.000 ατόμων; Καμιά ντροπή. Κανένας δισταγμός. Και περίσσεια υποκρισίας και φαρισαϊσμού.

ΑΝΑΡΧΟΣ βερμπαλισμός, ακατάσχετη προχειρολογία. Ενας πολιτικός αχταρμάς. Μια ακατάσχετη φλυαρία, χωρίς διά ταύτα. Με σημαίες σαν την Ικαρία, ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που πετυχαίνει είναι να αποκαλύπτει την πολιτική απελπισία του και να θυμίζει τις κυβερνητικές πομπές του.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ

Τελικά δεν είναι μόνο ο Π. Πολάκης, ο Παύλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ο Χαϊκάλης. Ο «παλαιάς κοπής άντρας» που βρέθηκε εντελώς εκτεθειμένος μέσα στη θύελλα των αποκαλύψεων για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Π. Χαϊκάλης μπορεί να αποδεικνύεται ένα ηθικά και πολιτικά χυδαίο πρόσωπο, αλλά δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.

Είναι το πρόσωπο το οποίο το 2014 έκανε -σε μοντάζ Λ. Λαζόπουλου- την «καταγγελία» για τη δήθεν απόπειρα εξαγοράς του προκειμένου να ψηφίσει Στ. Δήμα και να μην πέσει η κυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων». Οι καταγγελίες αποδείχθηκαν μούφα. Αλλά αυτή η ενορχηστρωμένη προσπάθεια ήταν το σήμα για την τελική επίθεση με στόχο την πτώση της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά και την επέλαση της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ο άνθρωπος που επελέγη και αποδέχθηκε να παίξει, τότε, τον άθλιο ρόλο είναι ο ίδιος άνθρωπος που τώρα ουσιαστικά δεν ξέρει πού να κρυφτεί με τις… τηλεφωνικές επιδόσεις και τις αθλιότητες που καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται. Αυτής της ποιότητας και του ηθικού αναστήματος ήταν ο άνθρωπος που εξελέγη βουλευτής και μετά αξιοποίησε -ανταμείβοντάς τον;- ο Α. Τσίπρας.

Ο οποίος ήταν αυτός που έκανε τον «τηλεφωνητή» Π. Χαϊκάλη… υπουργό! Θέλοντας και μη, ο Π. Χαϊκάλης, και ο κάθε Χαϊκάλης που συνωστίστηκε στο «καραβάνι», αποτελούν τα τελευταία απομεινάρια ενός θρυμματισμένου «ηθικού πλεονεκτήματος».

«Διάλογος»- μπαχτσές – 1

Μπαχτσές αποδεικνύεται ο εσωκομματικός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του. Μετά τον Κ. Αρβανίτη που ομολόγησε ότι το κόμμα χρησιμοποιεί fake news, ήρθαν ο Π. Πολάκης και ο Ν. Φίλης να φωτίσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές της πολιτικής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο «αψύς», απευθυνόμενος στους συντρόφους του, τους είπε ότι «αν δεν το κάνουμε Κούγκι εμείς, θα μας κλέψουν τις ψήφους οι ακραίοι της αντίπερα όχθης. Δηλαδή οι χρυσαυγίτες». Σπάνια ομολογία για τα συγκοινωνούντα εκλογικά δοχεία ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. Αλλά και θαυμαστή εμπέδωση του πολιτικού όρου «Κούγκι», η πατρότητα του οποίου ανήκει στον φίλο του και πρώην συγκυβερνήτη του Π. Καμμένο…

 «Διάλογος» μπαχτσές – 2

…Τη σκυτάλη των διαφωτιστικών διευκρινίσεων πήρε ο Ν. Φίλης σε άλλη εσωκομματική τηλεδιάσκεψη. Εκεί ο πρώην υπ. Παιδείας είπε ότι «δεν πρόκειται να ξανακερδίσουμε εκλογές αν καταθέτουμε τροπολογίες για ενίσχυση των αστυνομικών». Θυμίζοντας το εσωκομματικό μπάχαλο που είχε γίνει προ εβδομάδων με την τροπολογία Σπίρτζη, η οποία αποσύρθηκε άρον άρον μετά τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εύνοια στους αστυνομικούς. Ο Ν. Φίλης μάλιστα διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί δεν είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι επομένως η τροπολογία έδειχνε νοοτροπία πελατειακού κράτους. Και ο «διάλογος» είναι μόνο στην αρχή…

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Η αφωνία Τσίπρα για Κουφοντίνα, «μπαχαλάκηδες» και η «συνιστώσα» των υπερασπιστών

Μιχάλης Μάρδας

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 13,1% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Με 14,2% προηγείται ο Μητσοτάκης του Τσίπρα

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Fake news Τσίπρα στη Βουλή για το lockdown – Ποια στοιχεία δημοσίευσε

Μιχάλης Μάρδας

«Ψεκασμένοι» υποστηρικτές της βίας και των όπλων

Kon

Πέτυχε ή απέτυχε;

Kon

Το επικίνδυνο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Σκληρή απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τα νέα μέτρα: «Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία»

Tinad

Η καταστροφολογία και η πραγματικότητα

Kon

Κόμμα ή βραχίονας;

Kon