ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα γ@@@@ε όλα ο Π. Πολάκης

Newsroom eleftherostypos.gr

«ΕΓΡΑΨΕ» ο Π. Πολάκης. Η ατάκα του «χάσαμε γιατί γ@μ@σ@με τη μεσαία τάξη» είναι απ’ αυτές που ήρθαν για να μείνουν. Για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος όλων όμως είναι ότι μέσα στη χυδαιότητά της ομολογεί μια μεγάλη αλήθεια.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΟ ΝΑ μιλάει έτσι ένας τύπος σαν τον Π. Πολάκη δεν εκπλήσσει κανέναν. Το να ομολογεί όμως με τόσο ξεκάθαρο τρόπο μια μεγάλη αλήθεια, εντυπωσιάζει, από τον συγκεκριμένο πολιτικό. Επί 18 μήνες και μεταξύ διάφορων περικοκλάδων, που θυμίζουν τους στίχους του Λ. Κηλαηδόνη «φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ομολόγησε ποτέ ευθέως ότι η συνειδητή κατακρεούργηση της μεσαίας τάξης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ηττήθηκε. Το είπε όμως με τον τρόπο του ο Π. Πολάκης.

ΒΕΒΑΙΑ, το είπε για να χτυπήσει τον Ε. Τσακαλώτο, τον υποτιθέμενο «βασικό υπεύθυνο» για το βιασμό της μεσαίας τάξης. Αλλά δεν κατάλαβε, όπως και ο πίσω του ευρισκόμενος προστάτης του, ότι ο Π. Πολάκης μαζί με τη μεσαία τάξη «έσκισε» και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα και όχι η κυβέρνηση Τσακαλώτου διέπραξε το αδίκημα. Ο Ε. Τσακαλώτος ήταν υπουργός Οικονομικών του Α. Τσίπρα. Κι όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν μια «ταξική επιλογή», όλο το «καραβάνι» χειροκρότησε ενθουσιωδώς. Ουδείς του άσκησε κριτική, όπως και ουδείς έχει αμφιβολία ότι δεν ήταν «πολιτική Τσακαλώτου», αλλά «πολιτική Τσίπρα» και «πολιτική ΣΥΡΙΖΑ».

ΨΙΛΑ γράμματα; Οχι, γιατί ουσιαστικά το επιβεβαίωσε και τώρα ο ίδιος ο Π. Πολάκης υποστηρίζοντας ότι «επειδή εμείς στηρίξαμε τη φτώχια πήραμε 32%. Επειδή γ@μ@σ@με τους μεσαίους πήραν οι άλλοι 40%». Πιο απλά και καθαρά δεν λέγεται. Συνειδητά έκαναν ό,τι έκαναν στη μεσαία τάξη, η οποία μόλις της δόθηκε η ευκαιρία έκανε ό,τι έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ για τον Π. Πολάκη και όσους ήθελε να «προστατέψει» λέγοντας αυτό που είπε, είναι ότι δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Επιτέθηκε στον Ε. Τσακαλώτο τη στιγμή που ξεφύτρωσαν οι τάσεις στον μπαχτσέ του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά επιτέθηκε στην «Ομπρέλα» -στην οποία συμμετέχει και ο Ε. Τσακαλώτος-προσπαθώντας να υπερασπιστεί το φίλο του. Ομως ο φίλος του, όπως και το κόμμα του, δεν θεωρούνται πλέον «αθώοι του αίματος» από την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Επομένως καμία προστασία δεν παρείχε στον Α. Τσίπρα. Το αντίθετο μάλιστα. Τον κατονόμασε ως τον βασικό υπεύθυνο για το έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης.

ΑΛΛΑ ακόμα κι αν απευθυνόταν μόνο στο εσωκομματικό ακροατήριο, χωρίς να φανταστεί ότι η χυδαία ατάκα του θα γινόταν πανελληνίως διάσημη, πάλι κακό έκανε. Ισως τάραξε και αποσταθεροποίησε κάποιους από τους «προεδρικούς», οι οποίοι συνέχιζαν να μηρυκάζουν τα φληναφήματα του Α. Τσίπρα περί… μη επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης. Και σίγουρα με την άγαρμπη επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση τής άναψε αλάρμ για το τι την περιμένει εν όψει των εσωκομματικών εκλογών και του συνεδρίου. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αυλικών του προέδρου να εμφανίσουν τις τάσεις σαν κάτι «καλό» και «καλοδεχούμενο» έγιναν φύλλο-φτερό. Κι όλοι κατάλαβαν και με πόση ενόχληση τις αντιμετωπίζει ο Α. Τσίπρας, αλλά και ποια αντιμετώπιση τούς επιφυλάσσεται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Π. Πολάκης, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, «τα γ@μ@σε όλα»…

 

ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ

Η κυβέρνηση συμπλήρωσε 1,5 χρόνο κυβερνητικού βίου με μια τριπλή πρωτοφανή κρίση να τη συνοδεύει σχεδόν από τα πρώτα βήματά της. Το δεύτερο και πολύ πιο οδυνηρό κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κοινωνία κατάκοπη και την οικονομία να δοκιμάζεται σκληρά. Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή ήρθε η δημοσκόπηση της Opinion Poll για το «Political».

Η οποία δείχνει ότι ενώ έχει αυξηθεί κάπως η δυσαρέσκεια για ορισμένους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 17,2 μονάδες και ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει ένας ισχυρός πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον αντιπολιτευόμενο Α. Τσίπρα, ο οποίος χάνει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 31,4 μονάδες από τον Κ. Μητσοτάκη και με 4,3 μονάδες από τον «κανέναν». Εντυπωσιακό είναι και το εύρημα ότι μόνο το 18% θεωρεί ότι αν υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα, καθώς και ότι μόνο το 10% δηλώνει ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική πολιτική του. Κι αυτά από ένα δείγμα-«εκλογικό σώμα» το οποίο έχει πλήρη συναίσθηση του τι γίνεται.

Π.χ. το 60% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα χειροτερέψει και το 51% πιστεύει ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα μείνει ίδια, με το 35% να περιμένει ότι θα χειροτερέψει. Δεν πρόκειται για κάποιο δείγμα που βρίσκεται σε ροζ συννεφάκι. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αδύναμος να έχει κάποιο όφελος ή να πάρει τα επάνω του. Γεγονός που δείχνει ότι μόλις η χώρα επιστρέψει στην κανονικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί κι άλλο.

Η συνάντηση των 2 λεπτών…

Μόλις δύο λεπτά διήρκεσε η συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι, στις 13.30, η Φ. Γεννηματά με τον Α. Λοβέρδο. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ανακοίνωσε στον Α. Λοβέρδο ότι τον «καθαιρεί» από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, στο πλαίσιο της αξιοποίησης όλων των στελεχών, δεδομένης της συγκυρίας. Ωστόσο στο ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρείται προφανές ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι ο Α. Λοβέρδος έθεσε ήδη υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Α. Λοβέρδος δεν σήκωσε τους τόνους και φέρεται να είπε στη Φ. Γεννηματά ότι αν νομίζει πως έτσι κάνει καλό στο Κίνημα, καλώς έκανε…

…και το απροσδιόριστο μέλλον

…Θεωρείται βέβαιο ότι η ιστορία Φ. Γεννηματά-Α. Λοβέρδου δεν τέλειωσε, αλλά μόλις άρχισε. Κάποιοι αποδίδουν την απόφαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. στη διπλή ενόχλησή της από την υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου για την ηγεσία του κόμματος και από το πρόσφατο βιβλίο του, στο οποίο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι ήθελε να δείρει τον Α. Τσίπρα. Πιο επιφυλακτικοί παρατηρητές αποδίδουν την απομάκρυνση του Α. Λοβέρδου στη στρατηγική διαφωνία που υπάρχει για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Λοβέρδος είναι κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Η Φ. Γεννηματά, παρ’ ότι παραμένει προσηλωμένη στην απόφαση του συνεδρίου για «αυτόνομη πορεία» του ΚΙΝ.ΑΛ., μάλλον θεωρεί ότι η απολυτότητα του Α. Λοβέρδου περιορίζει το εύρος των χειρισμών που θέλει και μπορεί να κάνει. Οι ίδιες πηγές εμπλέκουν και τον Γ. Παπανδρέου σε αυτήν την εξέλιξη, που ξάφνιασε ακόμα και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος λογαριασμός θα γίνει στο επικείμενο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ταραντίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα

Μιχάλης Μάρδας

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για το «πλαφόν» στις συγκεντρώσεις – Δεν δέχεται ότι αφορά τη δημόσια υγείας

Δημήτρης Ντόγκας

Κι όμως, ο μακαρίτης έκανε λάθος…

Kon

«Αντιδημοκρατική» και η χαλάρωση των μέτρων

Kon

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει εστίες υπερμετάδοσης παντού, εκτός από τις συγκεντρώσεις που συμμετέχει

Ανδρέας Ντίνης

ΚΙΝΑΛ για Τσίπρα: «Όχι» σε αγωγές – ομηρία δημοσιογράφων και ΜΜΕ

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Όσα τρέμει και τον κάνουν να ανακαλύπτει κάθε μέρα «Βατερλώ», συνωμοσίες και καταστροφές

Δημήτρης Ντόγκας

ΝΔ: Σε πόλεμο λάσπης επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει για τις αξιώσεις κατά δημοσιογράφων

Ανδρέας Ντίνης

«Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη»…

Kon