ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αμεση δράση κατά του εγκλήματος

Greek Mafia

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου, δυστυχώς, αποτελούν καθημερινότητα τα τελευταία χρόνια. Η Greek Mafia, όπως αποκαλείται, κινείται σχεδόν ανενόχλητη. Συνεχίζει να πουλάει προστασία, να εκβιάζει επιχειρηματίες -κυρίως της νύχτας- και να δραστηριοποιείται σε αρκετούς «κλάδους» παράνομων δραστηριοτήτων.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΗΝ ίδια ώρα, το κτηνώδες έγκλημα στα Γλυκά Νερά έχει σοκάρει όλους τους πολίτες. Μπορεί να μην έχει σχέση με την Greek Mafia, αλλά οι έως τώρα έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν πως έχει σχέση με σεσημασμένους κακοποιούς.

ΜΠΟΡΕΙ οι δείκτες εγκληματικότητας να παρουσιάζουν πτώση την τελευταία διετία, αλλά το κράτος, η κυβέρνηση, η Αστυνομία πρέπει να δράσουν άμεσα γιατί η κατάσταση στο «σκληρό έγκλημα» δείχνει να ξεφεύγει.

ΚΑΙ η δράση αυτή δεν μπορεί να μένει στα χαρτιά. Απαιτείται μεταρρύθμιση στρατηγικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ.

ΟΛΑ τα στοιχεία δείχνουν πως η «πηγή» του εγκλήματος είναι οι φυλακές. Είτε κάποιοι έγκλειστοι ποινικοί κάνουν τις «μπίζνες» τους με «κέντρο επιχειρήσεων» κάποια σωφρονιστικά ιδρύματα. Είτε κάποιοι κακοποιοί έχοντας λάβει την «απαραίτητη μετεκπαίδευση» μόλις αποφυλακιστούν επιστρέφουν δριμύτεροι στην ενεργό δράση.

ΤΟ επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται στις φυλακές. Και έχει σχέση και με τη διαφθορά υπαλλήλων, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων.

ΟΣΟ η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, στην οποία πλέον ανήκει η ευθύνη της διαχείρισης του σωφρονιστικού συστήματος, δεν γκρεμίζει τον φαύλο κύκλο της παράνομης δράσης των εγκλείστων τόσο θα συνεχίζει να παρακολουθεί ως απλός θεατής εκτελέσεις συμβολαίων θανάτου μέρα μεσημέρι ή κτηνώδεις ληστείες σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών.

Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, είτε κυκλοφορεί στους δρόμους είτε βρίσκεται στο σπίτι του.

ΤΟ αν χρειάζονται περισσότερες προσλήψεις ή κάποιες απολύσεις επιόρκων είναι θέμα της ΕΛ.ΑΣ. να το αποφασίσει. Οπως και το ποιο θα πρέπει να είναι το σχέδιο πραγματικής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί η Πολιτεία να αφήνει την κατάσταση να εκτροχιάζεται άλλο.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Με αυτά που λέει, και πάλι τα γκάλοπ θα… καταγγέλλει

Kon

Η αξιοποίηση και η καταστροφή της δημόσιας περιουσίας

Kon

Η απομόνωση ψεκασμένων θεωριών

Kon

Η πορεία προς το αύριο και οι πορείες τού χθες

Η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πανδημία

Kon

Με «παρακάλια» δεν γίνεται δουλειά…

Kon

Αυτοεγκλωβισμός Τσίπρα στην «αντί» πολιτική

Νέες αντικειμενικές αξίες, μια σημαντική μεταρρύθμιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τα γκάλοπ και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom