ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

To εμβόλιο και το «εμβόλιο»

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι την άρση του lockdown μπορεί να μοιάζουν χρόνια. Οι μήνες έως το καλοκαίρι φαντάζουν αιώνες. Ολα, όμως, πια δείχνουν πως σιγά σιγά κάτι θα αλλάξει σε όλο τον πλανήτη και στη χώρα μας. Το εμβόλιο υπόσχεται επαναφορά σε μια κανονικότητα. Εστω κι αν αυτή η κανονικότητα θα είναι νέου τύπου. Σίγουρα θα υπάρχουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά δεν θα είναι αναγκαίο να γίνονται lockdowns.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως ύστερα από τη δραματική παγκόσμια ύφεση της φετινής χρονιάς, από τα μέσα του 2021 θα δημιουργηθούν συνθήκες αλματώδους ανάπτυξης. Ηδη τα πρώτα σημάδια φαίνονται στις διεθνείς αγορές. Ως συνήθως ανεβαίνουν στη φήμη και εξαργυρώνουν στην είδηση.

ΟΛΟ αυτό που ζούμε σήμερα θα φαντάζει σαν εφιάλτης. Η πανδημία θα είναι πια παρελθόν. Η πραγματική οικονομία, που έξυσε πάτο φέτος, θα εκτιναχθεί. Και θα εκτιναχθεί γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί κάτι άλλο. Είναι αναπόφευκτο.

Ο τουρισμός μπορεί να μην κινηθεί στα προ κορονοϊού επίπεδα, αλλά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός.

Η χώρα έχει θέσει τις βάσεις για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεκάδες ξένες και εγχώριες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους βρίσκονται στα «σκαριά». Οι αποκρατικοποιήσεις, επιτέλους, έχουν ξεκολλήσει. Ακόμα και η εμβληματική ΛΑΡΚΟ πήρε το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Τα έργα στο Ελληνικό ξεμπλόκαραν ύστερα από μια εξαετία. Ο κλάδος της ενέργειας, και ιδιαίτερα των ανανεώσιμων πηγών, προσελκύει δισεκατομμύρια.

ΟΙ κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τη μείωση των φορολογικών/ασφαλιστικών επιβαρύνσεων δημιουργούν φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. Κάτι που είχε ανάγκη εδώ και δεκαετίες η χώρα, αλλά ποτέ δεν είχε συμβεί. Δεν είναι τυχαία η επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Microsoft. Ούτε η επιλογή της Amazon. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τέτοιου μεγέθους εταιρίες δεν περνούσαν ούτε έξω από την πόρτα. Τώρα θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης για πολλές ακόμα μικρές και μεγάλες εταιρίες από το εξωτερικό.

ΑΥΤΟ θα είναι και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας. Η ανάπτυξη. Το ψηφιακό και πράσινο μέλλον της χώρας. Ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Αυτή θα είναι και η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και σε αυτό το πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σαν να βρίσκεται ακόμα στη δεκαετία του ’80. Χωρίς διάθεση να προσγειωθεί στη νέα πραγματικότητα, χωρίς διάθεση να συμβάλει στα βήματα προς τα εμπρός που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, πια, θα βρεθεί στο δικό της γήπεδο. Θα πρέπει να τρέξει με ταχύτητα, αλλά και ιδιαίτερη σύνεση, όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί. Χωρίς εκπτώσεις ούτε σε μεγαλοσυμφέροντα ούτε σε μικροσυντεχνίες. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό έρχεται. Το «εμβόλιο» για την οικονομία υπάρχει ήδη. Απλά χρειάζεται να ενεργοποιηθεί.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η Pfizer μειώνει τις παραδόσεις εμβολίων έως 50% σε ορισμένες χώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Γαλλία: Πιθανό και νέο lockdown στην χώρα – Φόβος για την ρετανική μετάλλαξη του ιού

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 80-84 – Αναλυτικά η διαδικασία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 52 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα τον Μάρτιο – Έχουν εμβολιαστεί 900 αστυνομικοί

Ανδρέας Ντίνης

Οι προτάσεις του «Ε.Τ.»: 6 αναγνώσματα για τις κρύες νύχτες του lockdown

Kon

«Έλα μαζί μου, αν θες να ζήσεις»: Με ατάκες του «Εξολοθρευτή» ο Σβαρτσενέγκερ προωθεί το εμβόλιο στους φαν του [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Σάντερς προς Μπάιντεν: «Κάνε ρήξεις, όχι business as usual»

Kon

Επανένταξη ΗΠΑ στον ΠΟΥ: Τι ανακοίνωσαν ο Φάουτσι και ο επικεφαλής του Οργανισμού

Μαρίνα Μπενέκου