ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτ-απάτες… τέλος

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταψηφίσει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη στάση τους ισχυριζόμενοι πως η μείωση εισφορών, που φέρνει και αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προκαλεί και μείωση εσόδων στον ΟΑΕΔ. Πριν από λίγες εβδομάδες οι σύντροφοι της Αριστεράς είχαν αρνηθεί να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε δεκάδες μικρά νησιά, όπως και το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Πάντα βρίσκουν μια καλή δικαιολογία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να ακολουθούν την προ δεκαετίας τακτική τους. Καταστροφολογία, λαϊκισμός, ψευδοαφηγήματα. Κατηγορούν την κυβέρνηση πως τα κάνει όλα λάθος, πως διαλύει τη χώρα. Ισχυρίζονται ότι εκείνοι τα έκαναν όλα τέλεια κατά τη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησής τους και υπόσχονται πως μπορούν να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες με «έναν νόμο και ένα άρθρο», όπως υποτίθεται πως θα έκαναν με τα Μνημόνια.

ΠΡΙΝ από δέκα χρόνια η αυτ-απάτη του κ. Τσίπρα «έπιασε». Ηταν λογικό. Την ώρα που η χώρα είχε χρεοκοπήσει και εφαρμόζονταν Μνημόνια, εκείνος υποσχόταν πως θα… βρέξει λεφτά. Τώρα πια οι πολίτες γνωρίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα δεσμευόταν.

ΚΑΙ επιμένει να προκαλεί, όχι την κυβέρνηση, αλλά την κοινή λογική και τους πολίτες. Δεν υπάρχει ρεαλιστικός λόγος για να μην ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετικές διατάξεις που ελαφρύνουν τα μνημονιακά βάρη της κοινωνίας. Ο κ. Τσίπρας το κάνει για μικροκομματικούς σκοπούς. Θέλει να δείξει ότι διαφωνεί σε όλα τα ζητήματα με τον κ. Μητσοτάκη.

ΤΟ πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά μεγάλο, ίσως και ανυπέρβλητο. Οι ιδεοληψίες του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του δεν τους αφήνουν να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό το λόγο και η πραγματικότητα πλέον τους αγνοεί. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τους γυρίζει την πλάτη.

ΥΣΤΕΡΑ από 18 μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια πανομοιότυπη εικόνα. Η Ν.Δ. βρίσκεται στο 36-40%, στην ουσία στο εκλογικό ποσοστό της το 2019. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 18-22%, έχει χάσει πάνω από δέκα μονάδες. Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει πια τον κ. Τσίπρα. Αυτό δεν το βλέπουν εκεί στην Κουμουνδούρου;

ΑΛΗΘΕΙΑ, τι θα έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ αν η κυβέρνηση παρουσίαζε πτώση 10-14 μονάδων, την κατάρρευση που έχουν οι ίδιοι;

ΟΣΟ ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να επιτίθεται με μένος στην κυβέρνηση, να λέει «όχι» σε κάθε μέτρο ελάφρυνσης ή στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να ορθώσει πραγματικό αντιπολιτευτικό ανάστημα. Αν, μάλιστα, η κυβέρνηση καταφέρει να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο την πανδημία και να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως αρχίσει και να δίνει… μάχη για τη δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ολυμπιονίκης στην ψυχή!

Kon

Μια άβυσσος χωρίζει… Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Το εμβόλιο, το πιστοποιητικό και ο δρόμος προς την ελευθερία

Kon

Κουραστική πολυγλωσσία

Kon

Lockdown και εμβολιασμός

Kon

Δεν αγοράζουν πια… σανό

Kon

Αλλη μια ευρωπαϊκή αποτυχία

Tinad

Τραμπισμός, μήπως είμαστε ακόμα στην αρχή;

Kon