ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Δημοσκόπηση Alco: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom eleftherostypos.gr

Αν ξεχώρισε κάτι στην επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν η – ακατανόητη, εκ πρώτης όψεως – στάση του ΚΚΕ, που δεν θέλησε να μείνει στην πρωινή του επιτυχία, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με μάσκες και αποστάσεις, αλλά συνέχισε και το μεσημέρι, μέσω κάποιων συνδικαλιστικών φορέων, στο κέντρο της Αθήνας, με τα γνωστά παρατράγουδα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Τότε είχε θεωρηθεί ότι ο Περισσός έκανε «την ντρίμπλα παραπάνω» – ότι στην προσπάθειά του να δείξει ότι είναι «η κυρίαρχη δύναμη στον δρόμο», το παράκανε. Φαίνεται όμως ότι στο ΚΚΕ δεν κάνουν τέτοια λάθη τακτικής.

Η αλήθεια μάλλον αναδείχθηκε χθες, με την απεργία που είχε «κόκκινη» σφραγίδα, μιας και στηρίχθηκε ουσιαστικά από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Και φυσικά, στόχος του ΚΚΕ δεν είναι να στήσει «το νέο κίνημα των αγανακτισμένων». Ομως, το μάτι του Περισσού είναι στις απώλειες που εμφανίζει – μάλλον φυσιολογικά, εν μέσω πανδημίας – η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις.

Το ΚΚΕ δεν θέλει να ξαναπάθει ό,τι έπαθε το 2012, όταν όλοι εκείνοι που έκοψαν την αλυσίδα που τους ένωνε με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τη Ν.Δ. για κάποιες περιπτώσεις, δεν επέλεξαν το κομμουνιστικό κόμμα, αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που βλέπουν τώρα στον Περισσό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την επαφή με τους πολίτες που θέλουν μαχητική αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική – κάτι που είναι μάλλον παρεπόμενο του γεγονότος ότι έχει κυβερνήσει για 4,5 χρόνια. Ελπίζουν δε ότι με κινήσεις όπως του Πολυτεχνείου και τη χθεσινή θα «σπρώξουν» ένα κοινό προς το κόμμα τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σύρθηκε πίσω από το ΚΚΕ με την κοινή ανακοίνωση για την απαγόρευση των πορειών – αλλά περιορίστηκε στην κατάθεση στεφάνου στο ΕΑΤ- ΕΣΑ, για να κρύψει την αντίθεσή του στη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε μία στιγμή μεγάλης έξαρσης της επιδημίας. Αλλωστε, αν είχε επιλέξει μία πιο μαζική εμπλοκή, θα είχε βρεθεί σε θέση απολογούμενου…

Το πρόβλημα θα ενταθεί – για τη χώρα – αν η αξιωματική αντιπολίτευση δει στις επόμενες δημοσκοπήσεις ότι το ΚΚΕ έχει κέρδη από μία τέτοια τακτική – και θελήσει να την ακολουθήσει. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει εντάσεις στον δρόμο – όχι μόνον περιττές πολιτικά, αλλά και υγειονομικά καταστροφικές.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Μιχάλης Μάρδας

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Εισαγγελική παρέμβαση για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη στην επέτειο του Πολυτεχνείου

Μιχάλης Μάρδας

Ο ιός των γκάλοπ

Μιχάλης Μάρδας

Μέτρα σε δόσεις

Kon

Το βασικό δικαίωμα

Kon

Αποστάσεις από τη λογική

Kon