ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κι όμως μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Newsroom eleftherostypos.gr

«ΒΕΡΤΙΓΚΟ», «πολιτικός απατεώνας», «ψεύτης», «λαϊκιστής», «υποκριτής», «κωλοτούμπας». Μερικές από τις λέξεις που και στο άκουσμά τους μόνο παραπέμπουν αμέσως στον Α. Τσίπρα. Ολως τυχαίως, αυτές ακριβώς τις λέξεις -και όχι μόνο- ο Α. Τσίπρας τις έχει βάλει στο όχι και τόσο πλούσιο λεξιλόγιό του. Και τις επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, αποδίδοντάς τις ως έννοιες ή χαρακτηρισμούς στον Κ. Μητσοτάκη. Ο,τι αρνητικό του κληρονόμησαν τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του, με ένα παιδικό πείσμα, προσπαθεί να τα μεταφέρει στον «Κούλη», από τον οποίο, ως γνωστόν, δεν υπήρχε «ούτε μία στο εκατομμύριο» να χάσει. Βέβαια έχασε. Και μάλιστα πανηγυρικά. Αφού προηγουμένως έκανε την «κωλοτούμπα του αιώνα», ανέβασε σε νέα επίπεδα το «λαϊκισμό», έπαθε «βέρτιγκο», «εξαπάτησε» όσους τον πίστεψαν, «υποκρίθηκε» στο Μάτι και φλόμωσε τους πάντες στα «ψέματα».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΕΙΝΑΙ οι Ερινύες; Είναι το γινάτι; Είναι η ακόρεστη δίψα για ρεβάνς; Είναι η πολιτική τοξικότητα και ο διχασμός, που ενώ ήταν το σήμα κατατεθέν της διακυβέρνησής του, τώρα απλώς εσωτερικεύθηκε κατά τη διάρκεια της επώδυνης διαδικασίας για την επούλωση των πληγών; Ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Και ο ίδιος θα κάνει τον πραγματικά τελικό λογαριασμό. Θα ήταν απλώς ένα προσωπικό θέμα του τέως πρωθυπουργού αν δεν επηρέαζε την πολιτική ζωή της χώρας. Ειδικά τώρα, που μετά από 16 μήνες πολιτικού λουφάγματος, επιχειρεί να πει -έστω με μισόλογα- ότι είμαστε εδώ, έτοιμοι να «σώσουμε» πάλι τη χώρα. Κι έχει μεγάλη σημασία το πώς το λέει και τι εννοεί.

ΕΧΕΙ μεγάλη σημασία, π.χ., ότι προχθές ο Α. Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του, έβαλε στο στόμα του ατόφιες τις κουβέντες του Π. Πολάκη, «μετά θα λογαριαστούμε». Δεν είπε βέβαια ότι «την άλλη φορά θα είναι αλλιώς», αλλά πιθανώς το κρατάει για αργότερα. Το «μετά» υποθέτει κανείς ότι είναι μετά την πανδημία. Κι ακούγεται ευχάριστο και υπεύθυνο. Υπό την έννοια ότι έως τότε θα κάνει ό,τι κάνουν όλες οι αξιωματικές αντιπολιτεύσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες: θα βάλει πλάτη πραγματικά και δεν θα δηλητηριάσει την κοινωνία στη διάρκεια του πολέμου με την πανδημία. Ομως όχι. Δεν εννοούσε αυτό. Χθες αμέσως μετά το τέλος της αντιπαράθεσης Κ. Μητσοτάκη-Α. Τσίπρα στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε την ανάγκη να κάνει γραπτό σχόλιο, στο οποίο μιλά -μεταξύ άλλων- για «αθλιότητες των υπουργών του» ή «όσο και να μιλάει για ατομική ευθύνη, ανεύθυνος πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρύψει τις δικές του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ευθύνες». Δηλαδή την ίδια χυδαιότητα που είχε πει ο Γιαννούλης (η κυβέρνηση «σκοτώνει» ανθρώπους).

ΤΟ «ΜΕΤΑ» είναι τώρα. Τώρα συνεχίζεται η χαιρέκακη και μακάβρια πολιτική κερδοσκοπία πάνω στην πανδημία. Αλλωστε ήταν σαφής και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλούσε για «κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια», όταν τελειώσει η κρίση. Και ήταν και ειλικρινής. Είπε αυτό που θέλει. Και θέλει «κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια» γιατί ξέρει ότι αν υπάρχει «μία στο εκατομμύριο» να κυβερνήσει ξανά, είναι μόνο πάνω σε ερείπια και συντρίμμια. Τάζοντας πάλι «λαγούς με πετραχήλια».

ΜΕΝΟΝΤΑΣ μόνο στην επιφανειακή και «τσιτατολογική» γνώση του μαρξισμού-λενινισμού που διαθέτει ο ηγέτης της Αριστεράς, δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι η ρήση του Κ. Μαρξ, ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Η χώρα έζησε και άντεξε την τραγωδία της ΠΦΑ. Ασφαλώς και μπορεί να απολαύσει τη φάρσα που ετοιμάζει ο Α. Τσίπρας και η «παρέα» του. Αυτή τη φορά, όμως, όχι σαν «πελάτες», αλλά σαν θεατές δημόσιου δωρεάν και διασκεδαστικού θεάματος. Η δεύτερη είναι μια αγαπημένη φράση του Λένιν, «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Στα λόγια του Α. Τσίπρα για το λογαριασμό που θα γίνει μετά, ανιχνεύεται ένας αδιόρατος υπαινιγμός για εκλογές, μετά την πανδημία. Αν δεν πρόκειται για προσπάθεια εξορκισμού του πολιτικού εφιάλτη της Κουμουνδούρου, τότε πρόκειται για πλήρη αντιστροφή: Και όμως, μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου…

ΠΟΚΑ ΜΕ… ΦΑΣΟΛΙΑ

Τελικά η πολιτική δεν είναι δύσκολο σπορ. Τζάμπα προσπάθησαν μεγάλοι διανοητές να την προσδιορίσουν ως την «τέχνη του εφικτού» ή ότι είναι «πολύ σοβαρό πράγμα για να αφεθεί στους πολιτικούς». Πιο κοντά στην πραγματικότητα μάλλον ήταν ο Ambrose Bierce, που έλεγε ότι η πολιτική είναι «ένας αγώνας συμφερόντων, μεταμφιεσμένος σε διαγωνισμό αρχών», ή ο Winston Churchill, που έλεγε ότι «πολιτική είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και μετά να εξηγείς γιατί δεν έγινε».

Ολα αυτά ίσχυαν π.Τ. (προ Τσίπρα), γιατί μ.Τ. (μετά Τσίπρα) τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί πολύ. Πολιτική είναι «διπλασιάζω ό,τι λες». Απλά και καθαρά πράγματα. Κάτι σαν την πόκα που παίζεται με φασόλια. Γιατί όταν παίζεται με χρήματα, είναι επικίνδυνη. Λέει -«χτυπάει»- ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Μαρτίου μέσα στο πρώτο κύμα της πανδημίας «να γίνουν 4.000 προσλήψεις στην Υγεία». Στις 2 Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις. Χθες, 24 Νοεμβρίου κι αφού το ζύγισε καλά ο Α. Τσίπρας, έκανε ρελάνς: Εγώ θα κάνω 15.000 προσλήψεις στην Υγεία. Πότε; Πώς; Γιατί; Τι σημασία έχει; Με φασόλια παίζουμε.

ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ, που είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Ισραηλινούς επενδυτές. Οι οποίοι αναδείχθηκαν προτιμητέοι επενδυτές στο διαγωνισμό που έγινε το προηγούμενο διάστημα. Πριν από 6 μέρες, στις 20 Νοεμβρίου δηλαδή, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί στους Ισραηλινούς για να συστήσουν νέα εταιρία, συστάθηκε η ΕΛΒΟ (2020). Απομένει η υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία θα συνοδευτεί με την καταβολή της πρώτης δόσης (3.000.000 ευρώ), από τις τρεις δόσεις.

Η ΕΛΒΟ, ένας προβληματικός δημόσιος οργανισμός, εκσυγχρονίζεται και αναζωογονείται, αρχίζοντας να παράγει στην Ελλάδα και για τον ελληνικό στρατό. Η συμμετοχή του ΥΠΕΘΑ και του Ν. Παναγιωτόπουλου στην ευόδωση των προσπαθειών υπήρξε καταλυτική. Αλλωστε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, δίχως τυμπανοκρουσίες, έχουν προωθήσει σε πολύ σύντομο διάστημα σειρά σημαντικών συμβάσεων που θωρακίζουν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, στην πιο κρίσιμη περίοδο των εντάσεων που προκαλεί η Αγκυρα. Τα γαλλικά Rafale είναι ο πρώτος «καρπός» που θα δούμε πιο γρήγορα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Επονται οι 4 φρεγάτες, μάλλον από τις ΗΠΑ.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ταραντίλης για ΣΥΡΙΖΑ: Βιάστηκε ξανά να καταγγείλει – Τι έχει να πει στους ανθρώπους του τουρισμού

Ανδρέας Ντίνης

Τελικά, μήπως φταίνε περισσότερο οι καθηγητές από τους φοιτητές;

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Συμπτώματα στρουθοκαμηλισμού σε μία περίοδο που δεν ευνοεί το λαϊκισμό

Δημήτρης Ντόγκας

Ένοχη σιωπή για κραυγαλέες πράξεις

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Ως εδώ η ασυδοσία…

Kon

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί τα δημόσια ΙΕΚ

Kon

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες «βόμβες» από Καλογρίτσα και κείμενο στήριξης του τρομοκράτη

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας εάν συμφωνεί με το κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κουφοντίνα

Ανδρέας Ντίνης