ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Newsroom eleftherostypos.gr

Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο της «ΑΥΓΗΣ» τη χθεσινή δήλωση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Να σώσουμε τη Δημόσια Υγεία. Οι ευθύνες είναι γνωστές. Οταν τελειώσει η υγειονομική κρίση θα γίνει ο λογαριασμός». Τω όντι, οι ευθύνες του είναι γνωστές! Ο λογαριασμός πληρώθηκε στις 7 Ιουλίου 2019.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αλλά ΔΕΝ αποτελεί είδηση ότι ο τέως πρωθυπουργός, από την 25η Ιανουαρίου 2015 ως και την 6η Ιουλίου 2019, αποδείχθηκε ανίκανος ΚΑΙ στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Λυπάμαι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανατρέχει στο εγγύτατο παρελθόν και αφήνει τον Τσίπρα να θεωρεί τους μεν Ελληνες ηλίθιους, τους δε νυν κυβερνώντες αμνήμονες.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018 δημοσιεύτηκε η έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Δεν θα προσθέσω, λοιπόν, ούτε ΜΙΑ λέξη στην κατάσταση που περιγράφει τη λειτουργία του ΕΣΥ. Επαναλαμβάνω: Εκθεση της ΠΟΕΔΗΝ την 9η Φεβρουαρίου 2018, ήτοι τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019:

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σοβαρές ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ, σε χειρουργικά υλικά και φάρμακα. Κατ’ εκτίμηση χάνονται 5.000 ζωές ετησίως λόγω ανεπαρκούς αριθμού κλινών στις Εντατικές. Το ίδιο σοβαρές είναι και οι ελλείψεις σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αρκετοί καρκινοπαθείς.

Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ανθρώπινες ζωές. Λειτουργούν 540 κλίνες ΜΕΘ (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές). 150 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες στα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και 1.000 ασθενείς κατ’ έτος χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας των 150 εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού. Πολλά εξ αυτών δεν διαθέτουν τα αυτονόητα. Δεν διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δεν διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται, κατ’ έτος, από τις ακτινοθεραπείες.

Στα νοσοκομεία δεν επαρκούν οι ΜΕΘ, αλλά και δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής. Γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί. Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Αποφασίζουν, κατ’ ανάγκη, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» .

Ο χώρος που έχω για να γράφω καθημερινά το άρθρο μου είναι περιορισμένος. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο μέρος. Αύριο θα ακολουθήσει το δεύτερο. Τι συνέβαινε στις ΜΕΘ επί Τσίπρα; Να θυμάστε: «Οι γιατροί στις εντατικές -Φεβρουάριος 2018- αποφασίζουν κατ’ ανάγκη, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει». Ο πόλεμος εναντίον του κορονοϊού ήρθε δύο χρόνια μετά.

Προτεινόμενα για εσάς

Κι όμως, ο μακαρίτης έκανε λάθος…

Kon

Κατ’ αρχάς… μάσκα!

Kon

ΚΙΝΑΛ για Τσίπρα: «Όχι» σε αγωγές – ομηρία δημοσιογράφων και ΜΜΕ

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Σε πόλεμο λάσπης επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει για τις αξιώσεις κατά δημοσιογράφων

Ανδρέας Ντίνης

Σύμβολα και «σύμβολα»…

Kon

Από την «πρώτη φορά αριστερά» στην κυριαρχία της κεντροδεξιάς

Kon

ΝΔ: Εξοντωτικές οι αξιώσεις του κ. Τσίπρα από τους δημοσιογράφους

Ανδρέας Ντίνης

Αγωγή του Τσίπρα σε δύο δημοσιογράφους για συκοφαντία για το εξοχικό στο Σούνιο – Ζητά ένα εκατ. ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ομηρία του παρελθόντος του

Kon