ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυστηρή καραντίνα για να πάρει ανάσες το ΕΣΥ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα βρίσκεται τις τελευταίες δέκα ημέρες σε κατάσταση συναγερμού. Οι δομές Υγείας σε Μακεδονία και Θεσσαλία ξεπέρασαν τα όριά τους, ο αριθμός των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων αυξάνεται με δραματικό ρυθμό, όπως, δυστυχώς, μεγαλώνει και η λίστα των θυμάτων.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΣΕ ΑΥΤΗΝ τη δύσκολη συγκυρία, την «πιο σκοτεινή ώρα» μέχρι να έρθει το φως του εμβολίου, απαιτούνται δραστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτισθεί η πανδημία και να πάρει ανάσες το σύστημα Υγείας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, ενώ απέναντί της έχει μία ανεύθυνη αντιπολίτευση, που είτε προτάσσει το κομματικό συμφέρον, με τελευταίο παράδειγμα τις πορείες κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, είτε, ακόμη χειρότερα, επενδύει στην καταστροφή και ποντάρει στην αύξηση των νεκρών, λες και η πανδημία είναι ελληνικό φαινόμενο και δεν έχει χτυπήσει όλη την Ευρώπη.

ΩΣΤΟΣΟ, δεν πρέπει να χαθεί ο κεντρικός στόχος, ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει ότι μοναδικό κριτήριο των επιλογών του είναι η δημόσια Υγεία, όποιο κόστος και αν κληθεί να σηκώσει η οικονομία.

Η ΕΥΡΩΠΗ απέτυχε οικτρά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι ηγέτες της θεώρησαν ότι με διαχείριση των κρουσμάτων θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το εμβόλιο και απέρριπταν ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, ο ιός αποδείχθηκε πιο επιθετικός από το πρώτο κύμα και ανέτρεψε πλήρως τα σχέδια της Ευρώπης.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ όπου βρισκόμαστε τώρα η αυστηρή καραντίνα μέχρι τις αρχές του έτους ή, τουλάχιστον, μέχρι οι επιστήμονες να διαπιστώσουν σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων αποτελεί τη μοναδική επιλογή για την κυβέρνηση.

ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ότι το κόστος για την οικονομία είναι μεγάλο, η ύφεση φέτος θα ξεπεράσει το 10% και το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται σε αντίστοιχα ποσοστά, όμως το κόστος μιας γενικής καραντίνας μπορεί να είναι μικρότερο από τις δαπάνες που θα απαιτηθούν εάν ύστερα από ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας υποχρεωθεί η χώρα και σε τρίτο lockdown, με ανυπολόγιστες υγειονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ανακτήσει την αξιοπιστία των αγορών, όπως προκύπτει από τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, και έχει τα διαθέσιμα να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα. Αλλωστε, αντίστοιχες αποφάσεις για αυστηρή καραντίνα θα υποχρεωθούν να λάβουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από την εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.

ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ακόμη να μην έχει ξεκινήσει, όταν και οι ειδικοί περιμένουν την έξαρση των ιών, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ένα πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας που μπορεί να στοιχίσει ακριβά. Οχι μόνο στην οικονομία αλλά, κυρίως, στη δημόσια Υγεία. Παρεμπιπτόντως και στις πολιτικές ισορροπίες.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Στις 11 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα μας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Μαστίζει τη Β. Ελλάδα η πανδημία – Σε Μακεδονία και Θεσσαλία το 60% των κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Πρώην ασθενής: Με μια αγκαλιά νόσησαν δύο οικογένειες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Λαμία: Συναγερμός για κρούσμα σε υπάλληλο γηροκομείου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Κύπρος: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2 θανάτους και 348 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν τα χθεσινά rapid test μέσα από το αυτοκίνητο

Ανδρέας Ντίνης

«Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων είπαν οι λοιμωξιολόγοι – Πάνε για τον νέο χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό: Με κορωνοϊό 10 μέλη του πληρώματος της Φρεγάτας «Κουντουριώτης»

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Συναγερμός στην Καβάλα: Κρούσματα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας

Ανδρέας Ντίνης