ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Περιπτωσιολογία, το θεμέλιο των fake news

Newsroom eleftherostypos.gr

ΕΚΤΟΣ από τους πολιτικούς αγωνιστές που είναι «περιπτώσεις», υπάρχει και μια πολιτική φιλοσοφία που τους τρέφει. Η περιπτωσιολογία. Ενα μεμονωμένο περιστατικό -αν είναι και αληθές- το οποίο γενικεύεται, ώστε να πάρει διαστάσεις γενικής «πραγματικότητας».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΜΕΘΟΔΟΣ είναι παλιά και δοκιμασμένη. Εχει επικαιροποιηθεί και εξελιχθεί όμως στα «καμίνια» των υπογείων, τα οποία ελλείψει μιας πραγματικότητας που να υποστηρίζει το αφήγημά τους, κατασκευάζουν μια πιο βολική πραγματικότητα. Και είναι η βασική καύσιμη ύλη προκειμένου να δουλέψει η βαριά βιομηχανία της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, τα fake news. Περιπτωσιολογία και fake news είναι δίδυμα αδέλφια και το ένα προϋπόθεση της ύπαρξης του άλλου.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ «μαγκάλια» των αντιμνημονιακών αγώνων είναι μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Πάνω σε ένα μεμονωμένο συμβάν -όχι επαρκώς εξηγημένο, άλλωστε, έως και τώρα- στήθηκε ένας ολόκληρος προπαγανδιστικός μηχανισμός δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάθε μέρα πέθαιναν σωρηδόν άνθρωποι από τα μαγκάλια, μιας και οι ανάλγητοι «μενουμευρωπαίοι» τους είχαν στερήσει το πετρέλαιο. Οι «αυτοκτονίες», που τις μετρούσαν όπως μετράμε σήμερα τα κρούσματα του Covid, ήταν επίσης ένα περιπτωσιολογικό εργαλείο προπαγάνδας.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΑ επιστρατεύεται ξανά σήμερα. Ενας «τυχαίος» φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τα ΜΑΤ περιγράφει τα γεγονότα και, ω του θαύματος, καταλήγει απαγγέλλοντας το ποίημα περί «χούντας», αλλά και «εγκαταλελειμμένου ΕΣΥ». Ενα περιστατικό, κατά το οποίο 5 παιδάκια του Δημοτικού συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση μέσω ενός κινητού σε ένα επαρχιακό καφενείο -όπου προφανώς δεν υπάρχει Ιντερνετ- γίνεται δακρύβρεχτη ιστορία από έναν βουλευτή επαρχίας του ΣΥΡΙΖA, ο οποίος δεν διακρίνεται ούτε για την ευφυΐα του ούτε για τη σοβαρότητά του. Και μετά έγινε το «ρουλεμάν»: Αυτή είναι η τηλεκπαίδευση της κ. Κεραμέως.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ είναι πολλά, αλλά η διαπίστωση είναι μία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά και οι άλλοι δύο εταίροι του ήδη διαλυθέντος «μετώπου», συνεχίζουν να αδυνατούν να αρθρώσουν μια πρόταση. Αδυνατούν να προτείνουν μια λύση σε ένα πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναγκάζονται να καταφεύγουν στη μικρή περιπτωσιολογία, η οποία εξελίσσεται σε μεγάλο ψέμα. Πολιτική πενία, που καταντά πολιτική επαιτεία από τη μιζέρια και την καταστροφή. Πόσο να αντέξουν όμως τόσο σαθρά και πρόχειρα θεμέλια; Λογικά δεν αντέχουν, και η κατάρρευση έρχεται σαν φυσικό φαινόμενο.

ΤΙ ΜΕΝΕΙ για μετά; Λίγα πράγματα. Η τζάμπα πλειοδοσία, όπως του Α. Τσίπρα «2.000 ευρώ» για κάθε γιατρό και αβέρτα προσλήψεις. Την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς πάλι… δεν πρόλαβε. Και ανεκδιήγητες προσεγγίσεις, όπως η ευφυέστατη περί «εμπορίου ελπίδας» για το εμβόλιο. Το εμβόλιο έρχεται. Μόνο η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον κόσμο δεν το έχουν καταλάβει ακόμα. Η κυβέρνηση προχωράει στην εκπόνηση ενός σχεδίου για τον γρήγορο και λειτουργικό εμβολιασμό των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη μεθοδική δουλειά βλέπει «εμπόριο ελπίδας». Εντάξει, οι έννοιες σχέδιο, προγραμματισμός και σοβαρή αντιμετώπιση ενός σοβαρού προβλήματος είναι έννοιες ασύμβατες με την κυβερνητική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είναι ανάγκη να το ομολογεί; Οπως τότε που ο Αλ. Φλαμπουράρης, με το φρέντο δίπλα του, δικαιολογούσε τη μη απορρόφηση του ΕΣΠΑ γιατί αυτοί οι περίεργοι εκεί στην Ε.Ε. ήθελαν business plan…

ΚΙ ΑΚΟΜΑ, χρειαζόταν η Κουμουνδούρου να αποκαλύψει μ’ αυτόν τον άγαρμπο τρόπο τη θλίψη της γιατί το εμβόλιο θα σημάνει και το τέλος της επένδυσης στην υγειονομική καταστροφή; Γιατί το εμβόλιο θα σφυρίξει τη λήξη της μακάβριας πολιτικής κερδοσκοπίας; Κι άλλοι βρέθηκαν κατά καιρούς σε αδιέξοδα, αλλά δεν έκαναν κι έτσι…

ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ «ΜΑΓΚΙΕΣ» ΚΑΠΟΙΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η κ. Αλ. Εβερτ για κάποιους συνανθρώπους -ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας- ήταν απαράδεκτοι. Και γι’ αυτό υπέστη τις συνέπειες. Εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Δήμο Αθηναίων. Η φράση που διανοήθηκε και εκστόμισε μέσα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος -«και η πολιτική μ@λ@κι@ έχει τα όριά της»- ήταν τουλάχιστον εξίσου απαράδεκτη. Μόνο που ο χώρος του δεν τον τιμώρησε. Μάλλον εύσημα του απέδωσε για τη γενναιότητά του.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος και η Αλ. Εβερτ υπέπεσαν σε αντίστοιχο παράπτωμα. Ο βουλευτής παρασημοφορήθηκε, η αντιδήμαρχος πήγε σπίτι της. Δυο κόσμοι, δύο αντιλήψεις, δυο συμπεριφορές. Το δυστύχημα, όχι μόνο για τα κόμματα στα οποία ανήκουν, αλλά για την ίδια την πολιτική ζωή της χώρας, είναι ότι μερικοί βουλευτές θεωρούν τη βουλευτική ιδιότητα σαν διαβατήριο για την ανομία και την παρανομία. Θεωρούν ότι το βουλευτιλίκι τούς επιτρέπει να είναι «πιο ίσοι από τους ίσους».

Κατά τύχη οι βουλευτές αυτοί ανήκουν σε κόμματα που δήθεν κόπτονται υπέρ της… ισονομίας. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου, όμως, να τελειώνει και αυτό το παραμύθι. «Ιερές αγελάδες» δεν υπάρχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Και οι «μάγκες» που νόμισαν ότι μπορούν κάνουν ό,τι γουστάρουν επειδή εξελέγησαν βουλευτές δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο.

Καμπάνια για τον εμβολιασμό

Δεν αρκεί μόνο ο έγκαιρος και μελετημένος σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των πολιτών, όταν με το καλό έρθει το εμβόλιο. Θα χρειαστεί και μια καμπάνια πειθούς, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Οι «αρνητές» του ιού, χωρίς να έχουν πάψει να είναι μειονότητα, αυξάνονται. Και αυξάνονται με περίεργες αθροίσεις. Δύο αρχηγοί κομμάτων, ο ένας ανοικτά (Κ. Βελόπουλος) κι ο άλλος εμμέσως (Α. Τσίπρας) συμπεριφέρονται σαν «αρνητές», οι οποίοι ευλόγως δεν θα θελήσουν να εμβολιαστούν.

Μεγάλο μέρος της Εκκλησίας συμπεριφέρθηκε σαν «αρνητής», συμπαρασύροντας πλήθος πιστών, μέχρι που δυστυχώς νόσησε η μισή Ιερά Σύνοδος. Κάποιοι εξ αυτών θα προτιμήσουν τη Θεία Κοινωνία από το εμβόλιο. Το μπλοκ των «αρνητών» συμπληρώνεται από τους ψεκασμένους. Το άθροισμα δεν είναι αμελητέο. Κι αυτό, όπως φαίνεται, απασχολεί την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, μια καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού κρίνεται ως αναγκαία. Εκτός των άλλων, για να μειωθεί η εγκληματική ισχύς της υγειονομικής βόμβας, που θα είναι οι «αρνητές».

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Interview: 15,5 μονάδες διαφορά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας

Σοφία Νικολάου: Τι απαντά η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής στη μήνυση του ΣΥΡΙΖΑ – Απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Ο φάκελος, τα SMS, τα e-mails και το μήνυμα Πολάκη στον Καλογρίτσα

Kon

Σε καλή… μεριά!

Kon

Νέες «βόμβες» έριξε ο Καλογρίτσας: Ο Παππάς και οι δημοσιογράφοι του «δούλευαν» στα γραφεία μου – Με εκβίαζαν άτομα του ΣΥΡΙΖΑ από ψηλά

Λάμπρος Κατσαρός

Ο Καλογρίτσας έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σε φουρτούνες – Έρχονται νέες αποκαλύψεις

Μιχάλης Μάρδας

Χάκερ έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ, «ΣΥ» – Πώς το σχολίασε ο Ηλιόπουλος

Ανδρέας Ντίνης

Ξεσάλωμα…

Kon

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη μέγγενη Καλογρίτσα και… ΤτΕ

Μιχάλης Μάρδας