ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όχι και… Kράτος Δικαίου!

Newsroom eleftherostypos.gr

Ξέρω πως εμείς ελάχιστα ενδιαφερόμαστε για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες -εκτός κι αν ακουστεί η ενοχοποιημένη λέξη Μνημόνιο-, αλλά η σημερινή ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής είναι κρίσιμη όχι μόνον για να μην πέσει στην άβυσσο της ύφεσης η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά γιατί χρειάζεται μια ελπίδα για τους δεινά δοκιμαζόμενους, από την πανδημία, πολίτες της.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αν, βέβαια, ακυρωνόταν η συμφωνία για τη δημοσιονομική στήριξη ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, τότε σίγουρα οι επιπτώσεις θα ήταν ανεξέλεγκτες. Ευτυχώς, αυτό το σενάριο δεν παίζει.

Τρία ισχυρά ζητήματα είναι πάνω στο ψηφιακό τραπέζι: Το πρώτο και κρίσιμο, το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Το Ταμείο Ανάκαμψης, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο από τους ηγέτες της Ε.Ε., αποβλέπει στη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν από τον Covid-19. Σε αυτό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους τα κράτη για να ορθοποδήσουν. Ωστόσο, το veto που άσκησαν η Ουγγαρία και η Πολωνία έχει δημιουργήσει όχι μόνο προβλήματα στη χρηματοδότηση του Ταμείου, αλλά και δυσοίωνες σκέψεις για το μέλλον της Δημοκρατίας στις δύο χώρες που απροκάλυπτα ρέπουν προς τον αυταρχισμό.

Το veto ασκήθηκε από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Ορμπάν και τον ομόλογό του Πολωνό Μ. Μοραβιέτσκι και αφορά στη μη παραδοχή των πολιτικών όρων που καθιστούν μια χώρα επιλέξιμη για την αρωγή της Ε.Ε. Δηλαδή, πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους που αφορούν στις κοινές αρχές και αξίες, όπως καταγράφονται στον καταστατικό χάρτη της Ε.Ε. Κύρια ανάμεσά τους η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Οι ηγέτες των δύο πρώην δορυφόρων της Σοβιετικής Ενωσης απαιτούν ο μεν Ορμπάν να υπάρξει η διευκρίνιση ότι οι όροι θα ισχύουν μόνον κάτω από ειδικές περιστάσεις, ο δε Μοραβιέτσκι είναι ανένδοτος για τη σύνδεση των κονδυλιών αρωγής με το Κράτος Δικαίου. Ο Ορμπάν δήλωσε προχθές ότι «θα το παλέψει», ο δε Μοραβιέτσκι ότι «δεν επιτρέπει στην Πολωνία ανάμιξη τρίτων».

Τα άλλα δύο θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα την ψηφιακή Σύνοδο είναι ο συντονισμός των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση του δεύτερου και επιθετικότερου κύματος της πανδημίας και η συζήτηση για μία από κοινού επωφελή συμφωνία με τη Βρετανία, στη μετά-Brexit εποχή.

Φυσικά, η Ελλάδα «καίγεται» να διευθετηθούν οι αντιρρήσεις για να μη φτάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η αρωγή, τη στιγμή που το δεύτερο lockdown έχει όχι μόνον τσακίσει την αγορά, αλλά και αποκαρδιώσει τους πολίτες.

Αν σκεφθούμε ότι ως τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του μάγου των συμβιβασμών, μπορούμε να ελπίζουμε ότι, κατά τον Απρίλη-Μάη, η αρωγή θα εισρεύσει στο δριμύτατα δοκιμαζόμενο δημόσιο ταμείο.

Πάντως, αν σήμερα δεν λυθεί το πρόβλημα, έχουμε μπροστά μας τη νέα Σύνοδο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου…

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οι λέξεις που δεν ξέρει ο Αλέξης…

Μιχάλης Μάρδας

Πάνω από όλους…

Tinad

Ανιστόρητα…

Ανδρέας Ντίνης

Η ζωή του όλη…

Kon

Αριστερός ναρκισσισμός…

Kon

Πώς το βέτο Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας κρατά «ομήρους» τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

Το σόου  Ερντογάν στα Βαρώσια στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.- Αλλάζει το status quo σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο

Δημήτρης Ντόγκας

Τρεις μέρες…

Kon

Ο ιός της παραπληροφόρησης

Kon