ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μονά-ζυγά δικά τους

Κορωνοϊός: Παράταση του lockdown προανήγγειλε on air ο Κικίλιας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε προχθές το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού για τον Covid-19. Η παρουσίαση ήταν αναλυτική και κατά τη διάρκειά της δόθηκαν απαντήσεις, σε συνεργασία με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί, ποιοι έχουν προτεραιότητα, τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και πώς η Πολιτεία θα φροντίσει για την ασφαλή αποθήκευση των σκευασμάτων και κυρίως την ταχεία διάθεσή τους σε όλη τη χώρα μέσω 1.018 ειδικών κέντρων. Οι ανακοινώσεις έγιναν 18 Νοεμβρίου, όταν οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στην Ελλάδα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το σχέδιο Κικίλια θα κριθεί στην πράξη, όμως είναι απολύτως θετικό ότι η ελληνική Πολιτεία, δύο μήνες σχεδόν πριν από την εκτιμώμενη έναρξη της διαδικασίας, παρουσιάζει στην κοινή γνώμη το πλαίσιο δράσης της για το εμβόλιο, που αποτελεί και την ελπίδα της ανθρωπότητας για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Υγείας τόνισε αρκετές φορές την ανάγκη να υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα εν όψει των εμβολιασμών και εξήρε τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διατύπωση προτάσεων, αρκετές από τις οποίες έγιναν αποδεκτές.

Ωστόσο, ο έγκαιρος σχεδιασμός ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα εμβόλια και να αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία δεν έτυχε θερμής υποδοχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατήγγειλε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό σόου!

«Οταν γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν κραυγή αγωνίας ότι εργάζονται σε συνθήκες πολέμου χωρίς προσωπικό, η κυβέρνηση, αντί να δώσει ανάσα στο ΕΣΥ, συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο που ακόμη δεν βρίσκεται καν διαθέσιμο», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, που κινείται μεταξύ γραφικότητας και ψεκασμένων θεωριών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνονται ότι ακριβώς για να λήξει ταχύτερα ο πόλεμος του δυναμικού του ΕΣΥ με τον κορονοϊό πρέπει η χώρα μας να έχει από τώρα έτοιμο σχέδιο εμβολιασμών, που θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο μόλις έρθουν οι πρώτες δόσεις στα ελληνικά νοσοκομεία. Στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν «εμπόριο ελπίδας» τον αγώνα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να παρασκευασθεί το εμβόλιο κατά του Covid-19 και προφανώς είναι ανενημέρωτοι για τις τελευταίες ανακοινώσεις των μεγάλων ομίλων, που αναφέρουν ότι βρίσκονται στην τελική φάση των δοκιμών και από τις αρχές του έτους θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη μαζική διάθεσή του. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι άνω του 90%, αλλά τέτοιες εξελίξεις δεν φιλοξενούνται στα φιλικά πρωτοσέλιδα του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον κορονοϊό και μιλά για «εμπόριο ελπίδας» όταν έχουμε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, που καθιστούν πολύ πιθανή την έγκριση των εμβολίων από τις αρμόδιες αρχές φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες.

Τέτοιες τοποθετήσεις φανερώνουν πολιτική απόγνωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν ο Κικίλιας δεν παρουσίαζε το πλάνο για τον εμβολιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για την ανυπαρξία σχεδίου. Μονά-ζυγά δικά τους, όπως συνηθίζουν να πράττουν όσοι ασκούν πολιτική με βάση την εξέλιξη της ημέρας. Οταν υπάρχει σχέδιο, η κυβέρνηση πουλάει εμπόριο ελπίδας και όταν δεν υπάρχει, απλώς είναι ανίκανη. Ετσι, όμως, δεν γίνεται αντιπολίτευση, φαίνεται καθαρά και από τις δημοσκοπήσεις.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η Μυρσίνη είναι ο Αλέξης και ο Παύλος

Kon

Όσο πιο γρήγορα ανοίξουμε τόσο πιο γρήγορα θα πάμε πίσω

Kon

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Μητσοτάκης: «Το ΕΣΥ πιέζεται, όμως αντέχει και θα αντέξει – Σε πολύ στενό κύκλο τα φετινά Χριστούγεννα»

Δημήτρης Ντόγκας

Συνταγή χάους στην πολιτική κουζίνα της Κουμουνδούρου

Tinad

Κορωνοϊός: Λιγότερες εισαγωγές ασθενών στη Θεσσαλονίκη – Μικρή «ανάσα» για τα νοσοκομεία της πόλης

Tinad

Η μοναδική επιλογή για τη δημόσια Yγεία

Μιχάλης Μάρδας

Κικίλιας: Το εμβόλιο είναι σημαντικός σταθμός – Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία στον πληθυσμό

Ανδρέας Ντίνης

ΣΥΡΙΖΑ: Πλήρης… ασυμφωνία, εικόνα δύο κομμάτων

Μιχάλης Μάρδας