ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνητική ανασύνταξη και πιο σκληρό lockdown

Newsroom eleftherostypos.gr

Αποφασισμένος να διορθώσει τις αρρυθμίες που προκάλεσε στο επιτελικό κράτος το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά και να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα φέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να πάρει πολιτικές αποφάσεις για ένα πιο σκληρό lockdown, το οποίο θα αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό των μετακινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Στόχος επίσης είναι ο καλύτερος έλεγχος των εστιών μετάδοσης και ο ακριβέστερος εντοπισμός τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν στοιχεία ότι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη, οι εργάτες γης, οι οποίοι ήρθαν από γειτονικές χώρες για τη συγκομιδή εποχικών προϊόντων, μετέφεραν σημαντικά ιικά φορτία.

ΣΤΟΧΟΣ της κυβέρνησης είναι να ανοίξει με περιορισμούς, «έστω για 15 μέρες», η αγορά, εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα και οι πολίτες και η οικονομία. Ο στόχος αυτός εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί. Παράλληλα οργανώνεται και ο πολύπλοκος και κολοσσιαίος μηχανισμός, ο οποίος απαιτείται προκειμένου να αρχίσει ο εμβολιασμός, όταν έρθουν οι πρώτες δόσεις. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να σταματήσει να ακούει προσεκτικά τους ειδικούς επιστήμονες. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα είναι πολιτικές, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει «εσωτερικές παρεμβάσεις» στο επιτελικό κράτος προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αρρυθμίας που έχουν εμφανιστεί, λόγω κόπωσης, στον συντονισμό και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν σχέση με τον ανασχηματισμό, που σχεδιάζεται να γίνει όταν η χώρα βγει από το τούνελ της πανδημίας.

Ο «πολακισμός» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και εντείνει το αδιέξοδό του

Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ και ο Νίκος Παππάς χάρηκαν με τη σύντομη κωμικοτραγωδία «ο Πολάκης στο πειθαρχικό». Αλλωστε ήταν απ’ αυτούς που συμμετείχαν στη συγγραφή του σεναρίου και ήξεραν το τέλος του. Πολλοί όμως που δεν ήξεραν και πίστευαν ότι θα υπάρξει έστω και για τα προσχήματα κάποιου είδους «επίπληξη» στον «αψύ» για το «τσιμπούσι της παρανομίας», εξαγριώθηκαν. Ηρθε και το «χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο» -όπως είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- από τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος ανέδειξε τον «πολακισμό» ως το μείζον πρόβλημα του ΣΡΙΖΑ και η φωτιά που σιγόκαιγε φούντωσε. Για κάποιες ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στους «πολακικούς» και τους «αντιπολακικούς». Οι μεν -με επικεφαλής τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα- στήριζαν τον Σφακιανό, οι δε ζητούσαν μέχρι και την άμεση διαγραφή του. Η αντάρα έφτασε στην κορύφωση της, όταν ο Π. Πολάκης, μετά την πανηγυρική δικαίωσή του στο «πειθαρχικό», την Πέμπτη, πήγε μόνος στο «Σωτηρία» και τράβηξε το βίντεο του ψεύδους και της ντροπής (χωρίς μάσκα έξω από ΜΕΘ). Ο Π. Πολάκης είχε παρασύρει τον Αλ. Τσίπρα σε ένα κραυγαλέο λάθος (λειτουργούν μόνο 9 από τις 50 ΜΕΘ του «Σωτηρία»), το οποίο τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα (γι’ αυτό και ουσιαστικά το πήρε πίσω στη δευτερολογία του) και ταυτοχρόνως είχε προκαλέσει νέο σάλο με την παράνομη και προκλητική στάση του.

Ο Π. ΠΟΛΑΚΗΣ και ο «πολακισμός» αποδοκιμάστηκαν δημοσίως από σειρά βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Φίλης, Κ. Ζαχαριάδης κ.ά.). Αποδοκιμάστηκαν όμως πιο έντονα και από περισσότερους στις εσωκομματικές συζητήσεις. Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ετερόκλητη «συμμαχία» εναντίον του: Η «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ-«53» και πολλοί από τους «πασοκογενείς», οι οποίοι κατά τα άλλα έχουν αρκετές διαφωνίες μεταξύ τους, βρέθηκαν ενωμένοι απέναντι στον «πολακισμό» και τον Π. Πολάκη. Αντιλαμβανόμενοι, όπως λένε οι ίδιοι, ότι η αντίληψη και η συμπεριφορά του «αποκόβουν τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μεγάλο κομμάτι των πρώην ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι ήδη έχουν απομακρυνθεί, αλλά και από την Κεντροαριστερά». Η «συμμαχία» του «αντιπολακισμού» αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του «κάνω ό,τι γουστάρω», «βρίζω λιμανιώτικα», «σας έχω» και του «σας γράφω» μόνο ζημιά και προβλήματα προκαλεί. Και ταυτοχρόνως είναι ένα «ύφος και ήθος της εξουσίας» -όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Λ. Κύρκος– με το οποίο δεν θέλουν να ταυτιστούν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ μοιάζει άλυτο, δεδομένης της σθεναρής στήριξης και ταύτισης του ίδιου του Αλ. Τσίπρα και των σκληρών «προεδρικών» με τον μαχαλόμαγκα «μαυροπουκαμισά». Οσο κι αν κάποιοι επιμένουν ότι «πακέτο Τσίπρα-Πολάκη δεν υπάρχει», υπάρχει. Ο Αλ. Τσίπρας, ευρισκόμενος σε προφανές στρατηγικό αδιέξοδο, έχει προσχωρήσει στο τυφλό «σκληρό ροκ» του τοξικού «πολακισμού». Ο οποίος τον σέρνει σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Από τη μια σχεδόν παρακαλά για κάποιου είδους συγκυβέρνηση (για «κοινής αποδοχής» υπουργό Υγείας) και από την άλλη «κάνει την τρίχα τριχιά» εξαντλώντας το αντιπολιτευτικό μένος του, φλερτάροντας ανοικτά με τη μακάβρια πολιτική κερδοσκοπία, με τα θύματα του covid. Αυτό οδηγεί σε έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, τον οποίο συνοψίζει κορυφαίο και μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κίνδυνος που διατρέχουμε πλέον είναι να αποκτήσουμε έναν λούμπεν πολιτικό λόγο, ο οποίος απευθύνεται μόνο στην άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά»…

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε η πύλη εισόδου στη Ευρώπη για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο οποίο πήρε μέρος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουμουτσάκο. Ο Ν. Μηταράκης επεσήμανε ακόμα ότι η Τουρκία επιμένει στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και έχει υποστηρίξει ενεργά πολλές φορές την παράνομη διέλευση των συνόρων» και πρόσθεσε: «Με αυτή τη συμπεριφορά καθίσταται σαφές ότι αυτοί οι μετανάστες δεν διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία. Αντιθέτως κινδυνεύουν όταν επιβιβάζονται σε ακατάλληλα σκάφη».

Επεσήμανε, τέλος, κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον και όλοι οι Ευρωπαίοι, λέγοντας ότι «όταν η Ευρώπη δέχεται πιέσεις από λαθρέμπορους στα εξωτερικά σύνορά της, τότε αυτές μεταφέρονται και στα εσωτερικά σύνορα».

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κανένας δεν θέλει να δοκιμάσει τι θα γινόταν αν…

Kon

Θα χάσουν και από τα φαντάσματα

Μιχάλης Μάρδας

Τα νέα σχέδια για τις γιορτές – Παρατείνεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα η καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

Περιπτωσιολογία, το θεμέλιο των fake news

Kon

Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν είναι το «μέτωπο της Αριστεράς», αλλά το «μέτωπο της λογικής»

Kon

Δεν υπάρχουν «ιερές αγελάδες». Ούτε το ΚΚΕ είναι

Kon

Οι γνωστοί άγνωστοι τυχοδιώκτες της πολιτικής

Kon

«Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»…

Kon

Στην «κοσμάρα» του…

Kon