ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην «κοσμάρα» του…

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ΣΚΗΝΗ με το μικρό παιδάκι που πάει στη μητέρα του κλαίγοντας και της λέει «μαμά, δεν με παίζουν τα άλλα παιδάκια» είναι γνωστή σε όλους. Καθώς υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, όσο υπάρχουν παιδάκια. Είναι μια στενάχωρη σκηνή να βλέπεις ένα παιδάκι που δεν το παίζουν να κλαίει. Κάθε παραπονεμένο παιδάκι που κλαίει είναι και μια θλίψη. Τα πράγματα αλλάζουν όσο μεγαλώνει, ενηλικιώνεται και ωριμάζει ο άνθρωπος. Εκεί υπάρχει η πλήρης αντιστροφή. Ο άνω των 30-40 που κλαίει γιατί δεν τον παίζουν οι άλλοι, αντί θλίψης, προκαλεί γέλωτα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΧΘΕΣΙΝΗ συζήτηση στη Βουλή είχε μια τέτοια περσόνα. Είχε έναν τέως πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος θέλει να τον παίξουν με το ζόρι. Εναν πολιτικό αρχηγό, ο οποίος ψάχνει εναγωνίως ρόλο και παρέα. Ο Α. Τσίπρας, 16 μήνες μετά τη μεγάλη ήττα του, έχει ξεμείνει από πολιτικούς συνομιλητές. Παραμένει το ίδιο απομονωμένος -και από τα αριστερά του και από τα δεξιά του- όσο ήταν από το 2015, που είχε καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας κι έτρεχε στα λιβάδια περιχαρής, ενώ γκρέμιζε τη χώρα και τους θεσμούς. Και καλά, όσο ήταν στην εξουσία μπορούσε να κάνει παιχνίδι με κάτι «πολιτικά λιμά». Αλλοτε από τους ΑΝ.ΕΛ., άλλοτε από τους «κηπουρούς» του Γ. Παπανδρέου κι άλλοτε από το αείμνηστο Ποτάμι. Εναν φίλο «μπούλη» είχε, αλλά τον έχασε κι αυτόν.

ΣΤΗΝ αντιπολίτευση είναι πιο σκληρή, αλλά και πιο αποκαλυπτική η μοναξιά. Γι’ αυτό και ο Α. Τσίπρας, σαν «κακομαθημένο παιδί», βιώνει με οδυνηρό -όπως φαίνεται- τρόπο την πολιτική μοναξιά του. Και αντί να σκεφτεί τι κάνει λάθος και έτσι δεν τον κάνει παρέα κανείς, ζητάει να παίξει με το ζόρι. Ζητάει δοτή πολιτική παρέα. Σχεδόν διατεταγμένη. Ζητάει π.χ. Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να αποκτήσει ρόλο, ενώ όπως φάνηκε και χθες -αν και… «τεκμηριωμένος», όπως δήλωσε- δεν έχει να προτείνει τίποτα το οποίο να μην εξαρτάται από λεφτόδεντρα και τίποτα που να μην είναι εμποτισμένο από καταστροφολογία και λαϊκισμό.

ΖΗΤΑΕΙ από μια ισχυρή κυβέρνηση να παγώσει το νομοθετικό έργο της, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση στους «πολλούς» και την αυταπάτη στον ίδιο ότι επηρεάζει τις εξελίξεις. Οι οποίες, ωστόσο, τρέχουν και τον έχουν ξεπεράσει ήδη. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι έχει χάσει. Πόσω μάλλον γιατί έχασε με τον τρόπο που έχασε. Η εικόνα του είναι η εικόνα του ανθρώπου που όπως λέει ο λαός «βρίσκεται στην κοσμάρα του».

ΑΛΛΑ εκεί που ξεπερνά και τον εαυτό του είναι που ζητά κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας! Εφτασε στο σημείο μάλιστα να προτείνει και όνομα. Την αξιόλογη καθηγήτρια κ. Α. Λινού. Ψάχνει τρόπο να έχει έστω κι έναν υπουργό εξ ημισείας ή διά του 5. Ψάχνει επαφή ακόμα και με την άυλη μορφή τής εξουσίας. Αρκεί να πλανάται η αίσθηση ότι κάπου εκεί, πέριξ της εξουσίας, βρίσκεται κι αυτός. Ή έστω ό,τι έχει απομείνει από έναν κάποτε επελαύνοντα αστέρα. Ο οποίος, όμως, αποδείχθηκε διάττων.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ίσως είναι κατανοητή η συμπεριφορά του κ. Τσίπρα. «Αρνηση» λέγεται. Πολιτικά όμως είναι αυτοκαταστροφική για τον ίδιο και το κόμμα του και επικίνδυνη για την πολιτική ζωή της χώρας. Ουδέποτε στο παρελθόν τέως πρωθυπουργός παρακάλεσε τόσο πολύ να τον… καλέσουν να βοηθήσει. Ο ίδιος είναι εμφανές ότι δεν μπορεί να συνέλθει. Ομως η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση. Αυτό που αδυνατεί να κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας οφείλει να το κάνει το κόμμα του. Το οποίο πλέον δεν μπορεί να βρίσκεται στην «κοσμάρα» του αρχηγού του, ούτε να παραμείνει δέσμιο του πολακισμού, που έχει γίνει ο κυρίαρχος λόγος του.

ΠΟΛΑΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ»

Ο ορισμός που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στον πολακισμό είναι αρκετά ακριβής: «Είναι ένα μίγμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς, ψεμάτων και ανορθολογισμού». Και ορθώς επεσήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Πολάκης. Το πρόβλημα είναι ο πολακισμός». Λέγοντας, απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα, «ούτε εσείς μπορείτε να αποστείτε (σ.σ.: από τον πολακισμό), γιατί κι εσείς έχετε τέτοια χαρακτηριστικά».

Κι έτσι είναι. Τελευταία απόδειξη της κυριαρχίας του πολακισμού στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τραγέλαφος του «Πειθαρχικού», στο οποίο εκλήθη εγκαλούμενος ο Π. Πολάκης, και η Ο. Γεροβασίλη και ο Δ. Τζανακόπουλος μόλις που… γλίτωσαν αυτοί την επίπληξη ή τη διαγραφή. Ομως ο σκοπίμως απών χθες από τη Βουλή Π. Πολάκης βρήκε τρόπο να κάνει επίδειξη ισχύος του πολακισμού. Με μια εντελώς ψευδή ανάρτηση, παρέσυρε και τον Α. Τσίπρα: Ισχυρίστηκε ότι από τις 50 νέες και υπερσύγχρονες ΜΕΘ που κατασκευάστηκαν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων σε χρόνο- ρεκόρ και μέσα στην πανδημία από την ΚΤΥΠ Α.Ε., λειτουργούν μόνο 12 κρεβάτια. Και κατηγόρησε «ευθέως» τον Πρόεδρο της Βουλής ότι είναι «ψεύτης». Γρήγορα αποδείχθηκε ότι δεν είναι πρόβλημα μόνο ο πολακισμός αλλά και ο ίδιος ο Π. Πολάκης: Η διοίκηση του «Σωτηρία» με επιστολή της στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι είναι διαθέσιμες προς άμεση λειτουργία και οι 50 ΜΕΘ, αλλά δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλες.

Ταπεινωμένος ο Α. Τσίπρας ουσιαστικά πήρε πίσω την «καταγγελία» του. Εμεινε όμως ένα συμπέρασμα. Οταν ο πολακισμός εκφράζεται από τον Πολάκη αγγίζει την «πολιτική αλητεία». Γιατί τι άλλο εκτός απ’ αυτό είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος πριν από μόλις 2 μέρες υπέστη τη γενικευμένη κατακραυγή για το «τσιμπούσι της παρανομίας» και χθες διανοήθηκε να παίξει ανήθικα παιχνίδια εν μέσω παροξυσμού της πανδημίας; Τι άλλο είναι τα χυδαία ψέματα, που σε τέτοιες συνθήκες «σημαδεύουν στο κεφάλι» την εύλογη ανησυχία και ανασφάλεια του πολίτη; Ο πολακισμός παραμένει το πρόβλημα. Που έχει καπελώσει και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όταν τον εκφράζει ο δημιουργός του γίνεται ακόμα πιο νοσηρός και κοινωνικά επικίνδυνος.

ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΛΕΙΣΕ Η Α. ΛΙΝΟΥ

Οι πληροφορίες λένε ότι η εξαίρετη καθηγήτρια Ιατρικής κ. Αθηνά Λινού είχε δώσει την έγκρισή της στον Α. Τσίπρα ώστε να την προτείνει δημοσίως ως την «κοινής αποδοχής» υπ. Υγείας. Κι έτσι χθες την πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Μ. Μαξίμου δεν το συζητά καν, αφού δεν προτίθεται να κάνει τη χάρη στον Α. Τσίπρα να υποδύεται τον συγκυβερνήτη, ούτε να θέσει σε αμφισβήτηση τον Β. Κικίλια.

Το ερώτημα είναι τότε γιατί ο Α. Τσίπρας «έκαψε» την κ. Λινού και το όνομα της; Και γιατί η κ. Λινού δέχθηκε να «καεί»; Η απάντηση μάλλον δεν είναι δύσκολη. Η κ. Λινού φαίνεται ότι έκλεισε θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε προέρχεται από τον κύκλο των αγαπημένων προσώπων του Γ. Παπανδρέου. Το 2009 ήταν υποψήφια στη Β’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου είχε διοριστεί ειδική γραμματέας στη Γραμματεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Η σιωπηρή πλειοψηφία

Tinad

Κι όμως μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Kon

Πλειοδοσία υποσχέσεων

Kon

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Kon

Προς Θεού, μην ανοίξουν οι εκκλησίες

Μιχάλης Μάρδας

Βουλή: Το ανέκδοτο του Τσίπρα για τις επιστολές και η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη Βουλή: Η κατάσταση είναι δραματική και εκτός ελέγχου

Μιχάλης Μάρδας

Νέα επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κανένας δεν θέλει να δοκιμάσει τι θα γινόταν αν…

Kon