ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

H Aγια-Τριάδα στο Αϊβαλί

Newsroom eleftherostypos.gr

Με τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, ο Ερντογάν είναι σαν να πήρε από τη χριστιανοσύνη δύο ανάκτορα. Τώρα τους «χαρίζει» για παρηγοριά ένα μικρό κονάκι στο Αϊβαλί, την ερειπωμένη εκκλησιά της Αγια-Τριάδας, που θα μετατραπεί σε μουσείο-πολιτιστικό κέντρο.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Είναι τόσο μικρή «παραχώρηση», που μπορεί να μην τη γνωρίζει καν ο Τούρκος πρόεδρος και να πρόκειται για αυθόρμητη πρωτοβουλία των τοπικών αρχών της επαρχίας Μπαλίκεσιρ. Στην οποία, άλλωστε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αντιταχθεί, αφού πρόκειται για ανέξοδη επιχείρηση δημοσίων σχέσεων…

Την είδηση περί έγκρισης αποκατάστασης της Αγίας Τριάδας του Αϊβαλί από το τοπικό συμβούλιο πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς την έγραψε η «Χουριέτ».

Η σχετική αίτηση εκκρεμούσε εδώ και 16 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διήνυαν περίοδο νηνεμίας και ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κοτς αναστήλωνε εκκλησίες στο Αϊβαλί, στα Μοσχονήσια και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Ο σημερινός πάγος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προδιέθετε ούτε καν για την αποκατάσταση μιας από τις δεκάδες ορθόδοξες εκκλησίες του Αϊβαλιού, που εγκαταλείφθηκε στην καταστροφή του 1922 από τον αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό του. Σχεδόν όλοι οι ναοί της πατρίδας του Κόντογλου μετατράπηκαν σε τζαμιά.

Από τη μοίρα αυτή δεν ξέφυγε ούτε η Αγία Τριάδα, που οικοδομήθηκε το 1846. Ως το 1953 λειτουργούσε ως Πιπερλί Τζαμί, όταν το κράτος τη μετέτρεψε σε καπναποθήκη μέχρι το 2004. Τότε περιήλθε στην αρμοδιότητα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε στην τύχη της, με αποτέλεσμα να ερημώσει και να γίνει στέκι ναρκομανών.

Φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο και οι πιέσεις της τοπικής κοινωνίας. Ετσι, τώρα, ο Τούρκος καθηγητής Αρχαιολογίας Ομέρ Οζγιγίτ -διάσημος για τις ανασκαφές του στη Φώκαια και σε άλλα σημεία της Αιολίας και της Ιωνίας- θα αναλάβει το έργο της αποκατάστασης. Μια φλογίτσα μέσα στο σκοτάδι…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Covid-19: Το Βιετνάμ των Αμερικανών υγειονομικών

Μιχάλης Μάρδας

Ο Ερντογάν βλέπει να έρχονται κυρώσεις και στέλνει μηνύματα φιλίας στην Ε.Ε.

Μιχάλης Μάρδας

Μακρόν κατά Ρωσίας-Τουρκίας για την Αφρική

Ανδρέας Ντίνης

Toυρκία, κράτος της μαφίας

Kon

Ο Μπιλ Γκέιτς για την μετα-εμβόλιο εποχή

Kon

Ρωσική βάση στο Σουδάν

Kon

Die Welt: Πώς ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Φωτογραφία-σοκ: Ο δολοφόνος του Σολωμού ποζάρει μαζί με Ερντογάν και Τατάρ στα Κατεχόμενα

Μιχάλης Μάρδας

O Ερντογάν σχεδιάζει νέες προκλήσεις: Τα μυστικά ραντεβού με διπλωμάτες, στρατιωτικούς και πράκτορες

Μιχάλης Μάρδας