ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευτυχώς έχασε…

Newsroom eleftherostypos.gr

Κυκλοφορεί ένα βιντεάκι στο Διαδίκτυο που έχει γίνει ήδη viral με χιλιάδες αποδοχές. Εμφανίζει τον Τραμπ σε ένα νηπιαγωγείο να έχει πέσει στο πάτωμα και να κτυπιέται που του παίρνουν την προεδρία. Γύρω του παίζουν παιδιά κι εκείνος κλαίει και οδύρεται ότι δεν θέλει να φύγει.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Στην προσπάθειά του να παραμείνει, είναι πιασμένος από το πόδι μιας καρέκλας, ενώ, εις μάτην, ο αντιπρόεδρος Πενς προσπαθεί να τον ξεκολλήσει, λέγοντάς του ότι «τελείωσε και πρέπει να φύγει». Να πω ότι είναι εξαιρετικά καλογυρισμένο και ότι τόσο ο σωσίας Τραμπ όσο και ο Πενς μοιάζουν πολύ με τα πρωτότυπα. Τουλάχιστον ο ψύχραιμος Πενς κρατά την αξιοπρέπειά του.

Οσο κι αν φαίνεται αστείο το βιντεάκι ως προς τα αίτια της μη εθελουσίας αποχώρησης του Τραμπ, η ουσία είναι ότι αυτό το πρωτοφανές γεγονός, που καταρρακώνει την έννοια της Δημοκρατίας στην Αμερική, αποδίδει την τραγελαφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η προεδρία των ΗΠΑ μετά το καθαρό αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ του Μπάιντεν. Κι ενώ ο αγώνας που επιχειρεί ο Τράμπ, μέσω προσφυγών στα ειδικά δικαστήρια κάθε Πολιτείας, μπορεί να μην αποδίδει το επιθυμητό αποτέλεσμα για αυτόν, ωστόσο τραυματίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα των ΗΠΑ. Στα τελευταία πενήντα χρόνια ανάλογο παράδειγμα δραματικής αποχώρησης δεν υπάρχει. Ωστόσο, σημειώνω ότι μόνον τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ δεν εξελέγησαν για να υπηρετήσουν και δεύτερη θητεία.

Η εναλλαγή στην εξουσία, ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα κόμματα, γινόταν ως τώρα με υποδειγματικό τρόπο, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού και των αρχών που υπαγορεύονται από το Σύνταγμα της 17ης Σεπτεμβρίου 1787.

-επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια το 1778, καθορίζοντας την πολιτική και νομική συγκρότηση των ΗΠΑ, με τη μορφή προεδρικού συστήματος και τη διάκριση των εξουσιών

-κυβέρνηση, νομοθετική εξουσία, δικαστική εξουσία- απολύτως διαχωρισμένες και ελεγχόμενες μέσω αμοιβαίων και εκτεταμένων περιορισμών. Μαζί με τη διάκριση των εξουσιών, γεννήθηκαν και άλλες συνταγματικές αρχές της πολιτικής, οι οποίες αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν κατά τον Διαφωτισμό, όπως η Χάρτα των Δικαιωμάτων, καθώς και η δέσμευση προς το δίκαιο και τους νόμους.

Η αλήθεια είναι ότι η θητεία του Τραμπ υπήρξε τραυματική τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις αντιδραστικές δυνάμεις που δρούσαν σχεδόν ανενόχλητες στο εσωτερικό. Αποδεικτικό στοιχείο της πλήρους αποτυχίας του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη είναι τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των Ευρωπαίων ηγετών προς τον Μπάιντεν, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ολοι αναμένουν ότι θα γυρίσουν οι ΗΠΑ γρήγορα τη σελίδα Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε τέως πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος στο κόμμα τους, με τη γελοιότητα των δηλώσεων Τραμπ, είναι τεράστιος.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί ο Τραμπ… άναψε το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ-εκλογές: Ο Τραμπ αποδέχθηκε να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

Ανδρέας Ντίνης

«Καλά ξεκουμπίδια» ευχήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα

Μαρίνα Μπενέκου

Οι λέξεις που δεν ξέρει ο Αλέξης…

Μιχάλης Μάρδας

Δεν έχουν προηγούμενο τα… τερτίπια του Τραμπ – Το πάει για πραξικόπημα;

Μιχάλης Μάρδας

Πάνω από όλους…

Tinad

Ανιστόρητα…

Ανδρέας Ντίνης

ΗΠΑ: Στα όρια του πραξικοπήματος η τελευταία μηχανορραφία Τραμπ

Δημήτρης Ντόγκας

Θετικός στον κορωνοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ

Tinad