ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Lockdown… Ακορντεόν

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Υπάρχει πιθανότητα παράτασης του γενικού lockdown

Newsroom eleftherostypos.gr

Με… ακορντεόν θα μοιάζει το lockdown, καθώς μετά το άνοιγμα του Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται καθόλου να ξανακλείσει τον Ιανουάριο, ανάλογα βέβαια και με την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι το lockdown που ισχύει από χθες τα ξημερώματα θα αποδώσει. Βούληση της κυβέρνησης επίσης είναι, έστω και με περιορισμούς, η αγορά να ανοίξει εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Και για να ζεσταθούν η αγορά και η οικονομία, αλλά και για να πάρει ο κόσμος μια «ανάσα» από τον εγκλεισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει planb, ώστε αν χρειαστεί, να επιβληθεί εκ νέου lockdown από τις αρχές του 2021. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχει περιοριστεί επαρκώς η εξάπλωση της πανδημίας. Η επιστροφή στα 300-400 κρούσματα ημερησίως θεωρείται μια καλή ένδειξη, προκειμένου να μην επιβληθεί εκ νέου lockdown, όταν αρθεί το τρέχον.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται το τρέχον lockdown να μη λήξει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά να παραταθεί μερικές μέρες. Οχι όμως πέραν της 10ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να δουλέψει η αγορά και η κοινωνία να κάνει κάποιου είδους γιορτές, οι οποίες όμως δεν θα είναι κανονικά Χριστούγεννα. Καθοριστικό ρόλο για το αν θα τεθεί σε λειτουργία το «lockdown ακορντεόν» αναμένεται να παίξουν δυο κρίσιμοι παράγοντες: 1. Πόσο θα έχουν αποδώσει τα μέτρα κι επομένως πόσο θα έχει ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας 2. Αν θα έχει έρθει πιο κοντά το ή τα εμβόλια. Η εκτίμηση της κυβέρνησης -βάσει και των πληροφοριών που διαθέτει- είναι ότι από τον Ιανουάριο και μετά υπάρχει «ισχυρό ενδεχόμενο» να υπάρχει εμβόλιο. Και ήδη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου, ώστε να αξιοποιηθεί πιο άμεσα και καλύτερα, αφού έχει εξασφαλιστεί η προμήθειά του. Ηδη υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την άμεση και αναλογική διάθεση του εμβολίου στις χώρες-μέλη.

ΕΦΟΣΟΝ τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του καλού σεναρίου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, το οποίο θα αντικατασταθεί με λιγότερο αυστηρά μέτρα. Μέτρα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι πιο χαλαρά. Στην απευκταία περίπτωση του κακού σεναρίου το 2021 ενδέχεται να φέρει και τρίτο lockdown. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη και για αυτό το ενδεχόμενο. Καθώς θα έχει ενισχυθεί κι άλλο το ΕΣΥ, αλλά υπάρχει και το οικονομικό απόθεμα, ώστε να παραταθεί η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ώστε να μην καταρρεύσουν. Επί του παρόντος ο Χρ. Σταϊκούρα, ο Γ. Σκυλακάκης και ο Γ. Βρούτσης προσπαθούν οι πληρωμές των 800 ευρώ να έρθουν νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι καταβολές είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν σταδιακά από το τέλος Νοεμβρίου και να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ «ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ GATE»

Η ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ που πήρε την κατάθεση από τον Χρ. Καλογρίτσα φέρεται έτοιμη να επιστρέψει στον αρμόδιο εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου την υπόθεση. Καθώς ο «κόκκινος εργολάβος», όπως διαρρέεται, κατονόμασε τον Ν. Παππά, ο οποίος -όπως φέρεται πάλι- «διεκπεραιώνοντας εντολές της κυβέρνησης Τσίπρα» τού ζήτησε «να βάλει μόνο το όνομά του», καθώς είχαν εξασφαλιστεί τα 25 εκατομμύρια συν τα 3 για την εγγυητική επιστολή, που απαιτούνταν, προκειμένου ο Χρ. Καλογρίτσας να πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ CHANEL». Τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής, αφού ναυάγησε η συμμετοχή του εργολάβου στον διαγωνισμό, πήγαν, σύμφωνα την κατάθεση του Χρ. Καλογρίτσα, για την έκδοση της εφημερίδας «Documento».

Η ΦΕΡΟΜΕΝΗ αναφορά του ονόματος του Ν. Παππά δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο αρμόδιος εισαγγελέας κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαβιβάσει τη δικογραφία μέσω του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Βουλή. Οπου και θα αποφασιστεί αν θα συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για το τότε «δεξί χέρι» του Α. Τσίπρα. Ηδη η Ν.Δ. «σήκωσε» το θέμα ζητώντας διά του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον Α. Τσίπρα να απαντήσει αν «γνωρίζει ή όχι τις δοσοληψίες του στενότερου συνεργάτη του, Ν. Παππά», καθώς και, αν δεν τις γνώριζε, «γιατί τον κρατάει». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον η «υπόθεση Παππά» φτάσει στη Βουλή, «θα μελετηθεί επαρκώς και σε βάθος». Κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής είναι εντελώς ανοιχτό.

ΑΛΛΩΣΤΕ έχει προκαλέσει εντύπωση η έως τώρα αντίδραση του ίδιου του Ν. Παππά. Και για τη μεγαλύτερη ακρίβεια η μη αντίδρασή του. Π.χ. δεν έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον του Χρ. Καλογρίτσα, προκειμένου να υπερασπίσει τον εαυτό του από τα ενδεχόμενα ψεύδη του άλλοτε «συνεργάτη» του. Η εξήγηση που δίνουν νομικοί κύκλοι για την ουσιαστικά μη αντίδραση του Ν. Παππά τέμνεται και με τις πληροφορίες ότι ο Χρ. Καλογρίτσας κατά την κατάθεσή του στην ανακρίτρια Αμαρουσίου που τον εξέτασε, κατέθεσε και στοιχεία τα οποία φέρονται να «δένουν» την κατάθεσή του. Οπότε, όπως λένε οι νομικοί κύκλοι, μια μήνυση του Ν. Παππά μπορεί εντέλει να δυσχεράνει περισσότερο τη θέση του. Κρίσιμης σημασίας επίσης θεωρείται αν και πότε θα ανοίξει ο «κυπριακός λογαριασμός». Ο οποίος φέρεται να είναι και «τροφοδότης», αλλά και να σχετίζεται απολύτως με τα καταγγελλόμενα από τον Χρ. Καλογρίτσα.

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η Μυρσίνη είναι ο Αλέξης και ο Παύλος

Kon

Ερχεται καμπάνια για τον εμβολιασμό

Μιχάλης Μάρδας

Η σιωπηρή πλειοψηφία

Tinad

Κι όμως μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου

Kon

Προς Θεού, μην ανοίξουν οι εκκλησίες

Μιχάλης Μάρδας

Κανένας δεν θέλει να δοκιμάσει τι θα γινόταν αν…

Kon

Θα χάσουν και από τα φαντάσματα

Μιχάλης Μάρδας

Τα νέα σχέδια για τις γιορτές – Παρατείνεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα η καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

Περιπτωσιολογία, το θεμέλιο των fake news

Kon