ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η άλλη ημέρα για τον κόσμο…

Newsroom eleftherostypos.gr

Ως την ώρα αυτή που γράφω δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική. Όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα φαίνεται αμφίρροπο ή και με διαφορά στήθους, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα επανεκλεγεί ο Τραμπ ή αν θα καταφέρει να τον νικήσει ο Μπάιντεν.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, τότε οι χειρότεροι φόβοι της Ευρώπης θα έχουν πάρει σάρκα και οστά. Κατά την τετράχρονη προεδρία του οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν οι χειρότερες δυνατές, με δική του επιλογή, φυσικά. Και, όσες φορές ο Τραμπ πέρασε τον Ατλαντικό στην Ευρώπη, σε κάθε του εμφάνιση, σε κάθε του δήλωση ήταν τουλάχιστον προσβλητικός προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Εχοντας σύνθημα στην τετραετία του «Κάνω την Αμερική πάλι μεγάλη», ουσιαστικά αμφισβήτησε ο ίδιος την παρουσία της χώρας του ως ηγεμονεύουσας δύναμης στον κόσμο, επιχειρώντας να περιορίσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το «Μεγάλη Αμερική», όμως, ως προς το εσωτερικό και κυρίως στις αγροτικές περιοχές του Νότου, δούλεψε πολύ υπέρ του, ενώ -κάτι που δεν θα πίστευα αν δεν έβλεπα τις σχετικές έρευνες- ακόμη και το σύνθημα «Η μαύρη ζωή μετράει» έκανε τους αλληθωρίζοντες προς το Δημοκρατικό Κόμμα να επιστρέψουν πάραυτα στο Ρεπουμπλικανικό. Γιατί; Επειδή πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί θα έδιναν το προβάδισμα στις πολιτικές του κράτους στους Αφροαμερικανούς. Γι’ αυτό και δεν θα κάνει εντύπωση αν ο Τραμπ υπεψηφιστεί ακόμη και εκεί όπου υπάρχει λατινικό στοιχείο.

Το χειρότερο σενάριο για την επαύριον της επανακλογής Τραμπ είναι ότι στην τετραετία αυτή θα είναι αχαλίνωτος, απρόβλεπτος, επιθετικός, με ακραίες δεξιές θέσεις, με προσωπικές επιλογές που δεν υπακούουν στη λογική αλλά στον παρορμητισμό ενός ξεροκέφαλου εκατομμυριούχου. Πόσω μάλλον που δεν θα προσδοκά την επανεκλογή του.

Η εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες όχι μόνο στους Αμερικανούς Δημοκρατικούς, αλλά και σε όλον τον κόσμο που στην προεδρία Τραμπ έβλεπε την Αμερική να υποχωρεί ή να υποβαθμίζει τη θέση της στους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς που επιδιώκουν την ειρήνη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη. Η αλήθεια είναι πως ο Μπάιντεν, και λόγω ηλικίας, δεν είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να εμπνεύσει, αλλά η μετριοπάθειά του, η παιδεία του και οι συνεργάτες που έχει επιλέξει δείχνουν ότι μπορεί η προεδρία του να επουλώσει πολλές από τις πληγές που άνοιξε ο Τραμπ.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένως επικρίνει τις θέσεις του Ερντογάν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπερψηφιστεί και από την ομογένεια, η οποία πάντα έκλινε προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Αν ο Τραμπ δεν επιχειρήσει με ψευδο-ένδικα μέσα να σταματήσει ή να ελέγξει τη διαδικασία, μπορεί ως αύριο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ας ευχηθούμε, προς όφελος του κόσμου όλου.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Tinad

Όταν το όραμα του Μπάιντεν για τις ΗΠΑ που «θα ηγηθούν πάλι στον κόσμο» συναντά το «Βασικό ένστικτο» της Σάρον Στόουν

Δημήτρης Ντόγκας

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Kon

Γυναικοκτονία…

Μιχάλης Μάρδας

Ο Ομπάμα «καρφώνει» τον Τραμπ: Αποδείχτηκε χειρότερος απ΄ ότι φοβόμουν

Evanthia Karra

Οι άνθρωποι του προέδρου: Ο Μπάιντεν παρουσίασε την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του

Tinad

Περιχαρής αντιπολίτευση…

Kon

Ζώδια: Η Λίτσα Πατέρα προειδοποιεί για την ημέρα που θα ορκιστεί ο Μπάιντεν

Μιχάλης Μάρδας

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί ο Τραμπ… άναψε το πράσινο φως να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας

Ανδρέας Ντίνης