ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ένα βήμα μπροστά

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολα δείχνουν πως δεν θα αποφύγουμε ένα δεύτερο καθολικό lockdown. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία. Το ζητούμενο πλέον είναι να αποφύγουμε όσα βίωσαν η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη άνοιξη.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η οικονομική κατάσταση θα ζορίσει επικίνδυνα στους επόμενους μήνες. Η πραγματική οικονομία υπολειτουργεί από τον περασμένο Μάρτιο. Αν τελικά υπάρξει και δεύτερο lockdown, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Ο ιδιωτικός τομέας θα μπει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ και οι συνέπειες στα δημοσιονομικά θα είναι σημαντικές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των συνεπειών στην οικονομία, παίζει η ψυχολογία. Στο πρώτο κύμα υπήρχε θετική ψυχολογία από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, γιατί αυτό απέπνεε και η κυβέρνηση. Δεν συμβαίνει το ίδιο τώρα.

ΤΟ Σάββατο οι τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας έγιναν δύο και ύστερα από 48 ώρες έγιναν ξανά τρεις. Δεν γίνεται το μεσημέρι της Δευτέρας να υπάρχει διαβεβαίωση πως δεν θα κλείσει καμία βαθμίδα σχολικής εκπαίδευσης σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, και ύστερα από έξι ώρες να ανακοινώνεται πως οι μαθητές Λυκείων θα κάνουν τηλεκπαίδευση.

ΚΑΙ μια απαραίτητη στάση εδώ. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές Λυκείου; Οι εκπαιδευτικοί θα δουλέψουν το Webex ή θα αράξουν και πάλι, όπως έκαναν και την άνοιξη; Το υπουργείο Παιδείας έχει διασφαλίσει πως ούτε ένας μαθητής δεν θα στερηθεί της διδασκαλίας; Ζόρικα πράγματα που δεν γίνονται στο πόδι. Τι θα γίνει με τα παιδιά που δίνουν φέτος πανελλαδικές; Αλλά και με όλους τους μαθητές από την πρώτη δημοτικού έως το Λύκειο; Γιατί πέρσι το lockdown έγινε μετά τα μέσα της σχολικής χρονιάς και φέτος στην αρχή.

ΕΙΝΑΙ αλήθεια πως βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλύτερη κατάσταση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Αλλά αυτή η πραγματικότητα μπορεί να έχει αλλάξει σε λίγες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρεθεί και πάλι ένα βήμα μπροστά από την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται δύο βήματα πίσω. Και τώρα, όμως, μπορεί να επανακτήσει τον έλεγχο. Αρκεί να δράσει όπως και την περασμένη άνοιξη.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Lockdown: Αυτά τα 110 καταστήματα θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

Τα μαλλιά και τα… μυαλά

Kon

Κορωνοϊός και lockdown: Οι έξι κωδικοί μετακίνησης – Ποιοι δεν ισχύουν από τις 9 το βράδυ

Tinad

Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα

Evanthia Karra

Ανοίγουν στις 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα – Προς παράταση το lockdown

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Κοντοζαμάνης: Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – «Eχουμε δρόμο ακόμα μέχρι την άρση του lockdown»

Tinad

Κορωνοϊός – Μέρκελ: Παράταση του lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Πιθανή νέα παράταση του lockdown

Ανδρέας Ντίνης

To εμβόλιο και το «εμβόλιο»

Kon