ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το lockdown δεν είναι επιλογή του

Παγώνη: Μετά τις 20 Σεπτέμβρη «πετάμε» τις μάσκες

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο πρωθυπουργός είναι κατά ενός γενικού lockdown γιατί πιστεύει ότι θα κάνει πολύ κακό στην οικονομία και τη χώρα και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί επιλογή του. Το είπε και ο ίδιος στο τελευταίο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης πιστεύει ότι τα σχολεία είναι ο πιο ασφαλής χώρος. Το επανέλαβε και στην πρόσφατη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και είχε ξεκαθαρίσει, κυρίως σε όσους είχαν αντίθετη επιχειρηματολογία, ότι τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν – αν χρειαστεί να φθάσουμε και πάλι σε μια νέα γενική καραντίνα.

Οχι μόνο γιατί η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντική για τους μαθητές, αλλά και γιατί αποδείχθηκε και στην πράξη ότι στον σχολικό χώρο υπάρχει μεγάλη ασφάλεια επειδή τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα και γιατί τα παιδιά, όπως και οι εκπαιδευτικοί, είναι πιο προσεκτικά. Και αυτό αποτελεί και μια προσωπική δικαίωση του Κ. Μητσοτάκη, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του ζητούσαν να μην ανοίξουν τα σχολεία ή να λειτουργούσαν εκ περιτροπής.

Βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις. Το ίδιο και τώρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την προστασία της δημόσιας Υγείας, στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε γενικό lockdown, παρότι δεν το επιθυμεί, αφού θα κόστιζε αρκετά δισ. ευρώ στην οικονομία μας. Ομως τοποθετεί την υγεία πάνω από την οικονομία. Πιστεύει ωστόσο ακράδαντα ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε εάν τηρηθούν αυστηρά και από όλους τα μέτρα.

Ορισμένοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και άλλοι ότι βιάστηκε. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Θα μπορούσε να περιμένει ακόμα; Ισως, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, καθώς η κατάσταση εδώ παραμένει συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Ομως εξαρχής είχε αποφασίσει να κινείται προληπτικά. Γι’ αυτό είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης φάσης.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά παίρνει τα ενδεδειγμένα μέτρα, αυτά δηλαδή που εισηγούνται οι ειδικοί, όμως η ατομική ευθύνη για την πιστή εφαρμογή τους είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να δούμε σύντομα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, που είναι η μείωση των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αρκουμανέας για μετάλλαξη Δέλτα: Αν χρειαστεί θα επιστρέψουν οι μάσκες και το lockdown

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξαδάκτυλος για μετάλλαξη Δέλτα: Να εμβολιαστούν άμεσα οι άνω των 55 ετών

Μόσιαλος: Ποσοστά 70%-75% δεν είναι αρκετά για ανοσία απέναντι στη παραλλαγή Δέλτα

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι είναι και γιατί προτιμά νέους και ανεμβολίαστους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετάλλαξη Δέλτα: Επελαύνει και προκαλεί ανησυχία – Τι αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκ στην Καβάλα: Αγρότης έχασε τη σύζυγο και παιδί από κορονοϊό και αυτοκτόνησε

Αποκάλυψη Reuters: Για ποιους ετοιμάζει εμβόλιο κάθε χρόνο ο ΠΟΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός-Μεταλλάξεις: 326 νέα κρούσματα – 18 αφορούν την παραλλαγή Δ, τα 15 στην Κρήτη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε – Μόνη λύση ο εμβολιασμός

Ελεύθερος Τύπος Newsroom