ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο φίλος μου ο Μένης…

Newsroom eleftherostypos.gr

Μεγάλη κινητοποίηση γίνεται για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Δύο πολίτες, πριν από δύο χρόνια, τον έδειραν ανηλεώς έως θανάτου. Ειπαν ότι τον πέρασαν για κλέφτη. Το τραγικό είναι ότι ξεψύχησε πάνω στις πλάκες της οδού Γλάδστωνος, αβοήθητος, με κάποιους να κάνουν χάζι τον βασανισμό του.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Πολλές συλλογικότητες καλούσαν χτες τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το δικαστήριο: Η «πρωτοβουλία justice or Zak/jacki, η καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ, τα δίκτυα των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ. Ιδρυμα σπουδαίο ανέβασε την ψηφιακή φωτογραφία του Ζακ στην πρόσοψή του. Ως κοινωνία πολιτισμένη, ανεκτική στη διαφορετικότητα, θα έπρεπε να υπερασπιζόμαστε, με όλες τις δυνάμεις μας, το δικαίωμα του κάθε ατόμου να είναι ο εαυτός του.

Παράλληλα, στο μεικτό ορκωτό κακουργοδικείο, σε δεύτερο βαθμό, γίνεται αυτές τις μέρες η δίκη για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Ο Μένης Κουμανταρέας δεν έκρυψε ποτέ ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Γι’ αυτή τη δίκη δεν άκουσα τίποτε από καμία συλλογικότητα. Δεν άκουσα κάποια κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ να υπερασπίζεται τη μνήμη του. Πόσω μάλλον από ενώσεις συγγραφέων, από τους ομοτέχνους του. Αλλά η δολοφονία του εξελίσσεται σε δολοφονία του έργου του, της προσωπικότητάς του. Τα « ευαίσθητα» ΜΜΕ απουσιάζουν.

Μέσα στη αίθουσα που διεξάγεται η δίκη δεν παρίστανται οι συγγενείς του. Οι δολοφόνοι του ασελγούν αναίσχυντα στη μνήμη του συγγραφέα. Πρωτοστατεί η υπεράσπισή τους και δεν επαναφέρεται στην τάξη για τους χαρακτηρισμούς της, για τον άθλιο τρόπο που «ανακρίνει» τους δύο μάρτυρες, την οικονόμο του σπιτιού του και τον φίλο του, συγγραφέα, Θάνο Φοσκαρίνη. Εμειναν μόνοι στην υπεράσπιση της μνήμης του. Ενα ρεσιτάλ ομοφοβίας δίνει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Ακόμη από την πρώτη δίκη: Χαρακτηρίζοντας τον Κουμανταρέα ως «μέγιστο εκμαυλιστή», μετατρέπει το θύμα σε θύτη των νεαρών που του έστησαν καρτέρι στην είσοδο της πολυκατοικίας του και τον στραγγάλισαν στο διαμέρισμά του.

Στη Δικτατορία ο Μένης Κουμανταρέας οδηγήθηκε τέσσερις φορές στο δικαστήριο για τη συλλογή διηγημάτων «Το Αρμένισμα» που είχε τιμηθεί με το Β’ κρατικό βραβείο. Αυτεπάγγελτη δίωξη του είχε ασκηθεί για τα διηγήματά του Μέρα του 1638 και Οι γάμοι του Σπόρου και της Ποππαίας που κρίθηκαν άσεμνα, «επειδή περιείχαν σκηνές σε οίκο ανοχής, άντρες ντυμένους γυναίκες και αθυρόστομες εκφράσεις». Το Πλημμελειοδικείο Αθηνών του επέβαλε τέσσερις μήνες φυλακή με τριετή αναστολή. Υπερασπιστές του Κουμανταρέα στη δίκη ήταν οι Κωνσταντίνος Τσάτσος, Αλέξης Μινωτής, Δημήτρης ΜυράτΚωστής Μπαστιάς, Αιμίλιος Χουρμούζιος, Βάσος Βαρίκας. Συνήγορός του ο Γιώργιος Κουμάντος. Σήμερα στη δίκη των δολοφόνων του, δικάζεται η μνήμη του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, χωρίς υπεράσπιση. Αλλες εποχές, άλλοι εκείνοι οι άνθρωποι…

Εμείς θα τον θυμόμαστε -μαζί με τη Λιλή, τον φύλακα άγγελό του- ως έναν ευγενή, τρυφερό άνθρωπο που πολεμώντας με «τους δαίμονές» του, έγραψε εξαίσιες σελίδες στην ελληνική λογοτεχνία, ξεγυμνώνοντας την ψυχή του σε μια κοινωνία σκληρή και αδιάφορη.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τι μετράει περισσότερο…

Kon

Σας παρακαλώ, κύριε πρωθυπουργέ…

Μιχάλης Μάρδας

Το βάθος… μετράει

Tinad

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Tinad

Να ντρέπεστε, κύριε Τσίπρα!

Kon

Γυναικοκτονία…

Μιχάλης Μάρδας

Περιχαρής αντιπολίτευση…

Kon

«Έρχονται στιγμές που σκέφτομαι να τον πάρω τηλέφωνο»: Η εξομολόγηση των γονιών του Ζακ Κωστόπουλου

Evanthia Karra

Οι λέξεις που δεν ξέρει ο Αλέξης…

Μιχάλης Μάρδας