ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βολιβία: Εκλογές γκραν γκινιόλ

Newsroom eleftherostypos.gr

Περισσότερες πιθανότητες έχουν Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν διάλογο που θα οδηγήσει στη Χάγη, παρά να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας την επαύριο των χθεσινών εκλογών (για εμάς πρακτικά σήμερα, λόγω διαφοράς ώρας). Το λέμε έτσι ωμά, για να περιγράψουμε τη δραματικότητα της κατάστασης.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Στη Δημοκρατία πράγματι δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά όταν είναι πραγματική Δημοκρατία. Ούτε ο «σοσιαλιστής των Ανδεων» Εβο Μοράλες τήρησε απαρέγκλιτα τους κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού διεκδικώντας πέρυσι τον Οκτώβριο τέταρτη θητεία (την οποία και κέρδισε, αλλά για πολύ λίγο…) ούτε κατά μείζονα λόγο η φιλοαμερικανική αντιπολίτευση επέδειξε καμιά δημοκρατική ευαισθησία, καθώς τον ανέτρεψε με τη βοήθεια του στρατού, εξαπολύοντας πογκρόμ κατά των ιθαγενών, που τον στηρίζουν.

Για ένα χρόνο η Βολιβία -με τα τεράστια κοιτάσματα λιθίου και τις φυτείες κόκας- βάδισε σε τεντωμένο σχοινί, ώσπου χθες ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η «δοτή» πρόεδρος Ζανίν Ανιές απέτυχε λόγω κορονοϊού να διοργανώσει εκλογές τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, αλλά χθες έφτασε η ώρα της αλήθειας.

Η ίδια αποσύρθηκε δηλώνοντας, ότι προσβλήθηκε από τη νόσο. Μάλλον όμως την απέσυραν, καθώς ήταν πολύ «λίγη» για να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (Mas), Λουίς Αρσε, πρώην υπουργό Οικονομικών του Μοράλες.

Ολα δείχνουν ότι ο «μοραλιστής» πολιτικός θα κατατροπώσει εύκολα ή δύσκολα τον μετριοπαθή υποψήφιο του αντίπαλου στρατοπέδου, πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Κάρλος Μέσα. Και τότε θα αρχίσουν τα όργανα, καθώς ο Μοράλες έχει διαβεβαιώσει πως «την επομένη κιόλας» της νίκης του Αρσε θα επιστρέψει στη Βολιβία, όπου τυπικά είναι υπόδικος για «στάση» και «τρομοκρατία». Το μεταβατικό καθεστώς δεν του επέτρεψε καν να είναι υποψήφιος γερουσιαστής.

Σε περίπτωση ήττας, οι οπαδοί του Μas δήλωσαν απερίφραστα ότι θα ξεκινήσουν αμέσως «κινητοποιήσεις», που μαθηματικά θα φέρουν αιματοχυσία από το στρατό. Αρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται γκραν γκινιόλ στα υψίπεδα των Ανδεων.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Mπάιντεν: Καλό… Start με Ρωσία

Ανδρέας Ντίνης

Patriot Party: Το… ακροαριστερό κόμμα του Τραμπ

Kon

Σάντερς προς Μπάιντεν: «Κάνε ρήξεις, όχι business as usual»

Kon

Covid: Θεραπείες των φτωχών σε στιλ Καματερού

Kon

Tι τρέχει με την κυρία Ασαντ;

Kon

Τελικά… Ζέντερ για καγκελάριος;

Kon

Το μυστικό της εμβολιαστικής νίκης του Ισραήλ

Ανδρέας Ντίνης

O Tραμπ και το νομικό προηγούμενο Μπέλκναπ

Kon

Eίναι η Φύση, ανόητε!…

Kon