ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδες η ΔΕΗ;

Newsroom eleftherostypos.gr

Με όλες τις καταιγιστικές πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις (εθνικά θέματα, δίκη Χ.Α.) που ζούμε εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, υπάρχουν θέματα που δεν έχουν την προβολή που θα τους άξιζε. Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι ένα από αυτά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η επαπειλούμενη χρεοκοπία της εταιρίας αποτελούσε τον νούμερο 1 συστημικό κίνδυνο για την εθνική οικονομία.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η ΔΕΗ κατέρρεε ολοκληρωτικά. Θα ήταν η ελληνική Lehman Brothers, που κανένα πακέτο στήριξης δεν θα μπορούσε να σώσει. Και όμως, μέσα σε λίγους μήνες η Δημόσια Επιχείρηση όχι μόνο ανέκαμψε από ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάζοντας τώρα κερδοφορία, αλλά έχει και τη δυνατότητα να προσφέρει πακέτα οικονομικής ελάφρυνσης των καταναλωτών!

Αυτό το «αθόρυβο success story», όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή το «turnaround story», όπως το περιγράφουν οι οικονομικοί αναλυτές, είναι ένα ξεκάθαρο επίτευγμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΔΕΗ.

Διότι εν προκειμένω δεν είχαμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, αλλά για μια εντελώς διαφορετική και συνειδητή πολιτική επιλογή. Μια πολιτική που δεν αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ σαν ένα κρατικό τσιφλίκι με ιδεοληψίες, ταμπού και βολέματα του παρελθόντος, αλλά σαν μια επιχείρηση που πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει με τους νόμους της αγοράς, να είναι ανταγωνιστική και ταυτόχρονα ανταποδοτική προς τους πελάτες της.

Το μοντέλο αυτό, προσαρμοσμένο κατά περίπτωση φυσικά, δείχνει πως υπάρχει άλλος δρόμος για ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, αρκεί να υπάρχει το σωστό μίγμα πολιτικής και μάνατζμεντ. Και εκεί είναι η μεγάλη διαφορά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον είναι εμφανής. Είναι χαρακτηριστικό ότι έσπευσε να καταγγείλει «προκλητικά υπερκέρδη», λες και είναι κακό για μια εταιρία να είναι κερδοφόρα, υποτιμώντας ταυτόχρονα ως άλλη… Αντουανέτα την ανακοίνωση δωρεάν παγίου και την έκπτωση 8% για τους ευάλωτους καταναλωτές. Τουλάχιστον αναγνώρισε ότι είναι κερδοφόρα. Κάτι είναι και αυτό…

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κρούσμα κορωνοϊού στην ΔΕΗ – Δείτε σε ποια περιοχή της Ελλάδας

Ανδρέας Ντίνης

Έκτακτο ανακοινωθέν από την ΔΕΗ – Τι θα συμβεί την 1 Νοεμβρίου

Ανδρέας Ντίνης

ΔΕΗ: Τα τρία κριτήρια για 87 προσλήψεις διοικητικού προσωπικού

Δημήτρης Ντόγκας

Από 1η Νοεμβρίου το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Ανδρέας Ντίνης

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Υπουργείο Τουρισμού: Προκήρυξη για 108 καθηγητές στα ΙΕΚ – Πως θα διεκδικήσετε τη θέση

Δημήτρης Ντόγκας

Βιβλία για το μέλλον που είναι ήδη εδώ

Tinad

Η ΔΕΗ υποδέχεται το μέλλον: Αυτή είναι η νέα της εταιρική ταυτότητα

Tinad

myHomeEnter: Αυτό είναι το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ με έκπτωση 100 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό

Ανδρέας Ντίνης