Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βοναπαρτισμός

Newsroom eleftherostypos.gr

Αρρώστησε αλλά δεν τον… πιστεύουν. Και να φανταστείτε ότι αυτός είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά, μεταξύ μας, κανείς δεν θα τον αποκαλούσε εύκολα πλανητάρχη. Τι πλανητάρχη να αποκαλέσεις τον Τραμπ που θέλει να απομονώσει τις ΗΠΑ ως… νησί.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Από το «κλόουν» που του επιδαψίλευσε ο Μπάιντεν ως το «πλανητάρχης» μακρύς ο δρόμος. Από τη στιγμή που αναγγέλθηκε ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, εμφανίστηκαν στο παγκόσμιο forum των εντύπων δεκάδες άρθρα εκφράζοντας την αμφιβολία των συντακτών τους για το πόσο άρρωστος είναι ο Τραμπ.

Πότε άλλοτε αμφισβητήθηκε τόσο η αξιοπιστία ενός προέδρου της Αμερικής; Αμφισβητήθηκε η δήλωση του Νίξον ότι δεν γνώριζε πως οι συνεργάτες του είχαν επιχειρήσει να γεμίσουν «κοριούς» τα γραφεία των Δημοκρατικών στο σύμπλεγμα κτιρίων, στην Ουάσιγκτον, στο Watergate. Αλλά κανείς δεν τον αποκάλεσε ψεύτη. Αλλη εποχή σίγουρα. Αλλά, μεταξύ μας, αυτή η απαξίωση που έχει υποστεί ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, παγκοσμίως, δεν έχει προηγούμενο.

Γιατί πολλοί δεν πιστεύουν ότι είναι τω όντι άρρωστος αλλά «νοσεί» για να προκαλέσει ενδιαφέρον και συγκίνηση στην Αμερική του Νότου ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά του; Επειδή βγήκε βόλτα ή έκανε πάνω από 17 tweets, επειδή δεν είχε ίχνος «κατάπτωσης»; Οχι. Με όσους θεατρινισμούς έχει κάνει, κατά τη θητεία του, δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν χρησιμοποιεί ακόμη και τον Covid-19 για ψηφοθηρία.

Η Αμερική με τη θητεία Τραμπ έδωσε μια εικόνα που δεν είχε ποτέ στα πενήντα τελευταία χρόνια, ούτε καν με τον ξεχασμένο Κάρτερ, που τέλος πάντων «φιστικάς-ξεφιστικάς» τα κατάφερε να μη βγει η Αμερική πληγωμένη. Εδώ πλέον ο Τραμπ ασκεί διοίκηση μέσα από… εκπλήξεις και παραλογισμούς. Και μόνο η επιλογή του για τους ηγέτες που συνάντησε στη θητεία του αποδεικνύουν την, ας πούμε, «ιδιαιτερότητά» του. Δεν μπορεί ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, ο Μπολσονάρου και να μην ξεχάσω τον Ερντογάν ή τον Πούτιν να αποτελούν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ υποδείγματα ηγετών, γιατί τότε οι ηγέτες όπως η Μέρκελ ή ο Μακρόν πρέπει να κόψουν φλέβες.

Η Αμερική κατόρθωσε και συνέλαβε τον μεγαλύτερο μαφιόζο όλων των εποχών μέσω της… φοροκλοπής και τώρα ο πρόεδρός της μένει στο απυρόβλητο δηλώνοντας λιγότερα από 800 ευρώ έσοδα σε συνεχείς χρονιές. Τι θέλει τα σπίτια με τη χρυσόσκονη όταν στοιχειωδώς δεν κάνει αυτό που έχει υποχρέωση και ο τελευταίος Αμερικανός πολίτης; Εχει την αίσθηση τι σημαίνει πρόεδρος των ΗΠΑ… φοροκλέπτης; Μάλλον θεωρεί εαυτόν υπεράνω ανθρώπων, κωδίκων, αρχών, θεσμών, νόμων. Ο βοναπαρτισμός δεν είναι του συρμού για τους ηγέτες του 21ου αιώνα. Αλλά μπορεί κανείς σοβαρά να επιχειρηματολογήσει ότι ο Τραμπ ανήκει στον 21ο ή ότι η ηγεσία του και ο τρόπος με τον οποίο την άσκησε θα αφήσουν αποτύπωμα εκσυγχρονισμού στη χώρα του; Δεν το νομίζω…

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κοινά χαρακτηριστικά

Kon

Ο επερχόμενος πόλεμος…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «καλό» από την… κρίση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Σόλωνος… με οκτώ μποφόρ

Kon

Το λάθος

Kon

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (Ι)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom