ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οικονομική λοίμωξη

Newsroom eleftherostypos.gr

Η συμφωνία με τη Microsoft είναι ένα υπόδειγμα του τι μπορεί να γίνει στη χώρα μας – και να τη διασυνδέσει με το μέλλον: μακριά από τις συνήθειες του παρελθόντος, μακριά από επενδυτές-σωτήρες και από υπουργούς… μεσάζοντες, χωρίς «διαρροές» εκ των προτέρων και χωρίς μεγαλοστομίες που προορίζονται να ξεχαστούν…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Το κυριότερο όμως είναι ότι πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία μπορεί να μειώσει την επενδυτική διστακτικότητα και σε άλλους τομείς: η Ελλάδα έχει κλείσει τον κύκλο των Μνημονίων και παρά το αναπόφευκτο πισωγύρισμα λόγω της πανδημίας κάνει προσπάθειες να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η απόφαση της Microsoft θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «οδηγός» και για άλλους – και να έχει έτσι πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Τέτοιες εξελίξεις αποτελούν ασφαλώς και την πιο ουσιαστική απάντηση στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει συνεχώς λόγο για κατάρρευση της οικονομίας, παραγνωρίζοντας ότι πρόκειται για μία κατάσταση που έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, λόγω του κορονοϊού. Είναι προφανές ότι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, θα το σκέφτονταν δύο και τρεις φορές πριν πάρουν την απόφαση να δώσουν το «παρών» σε μία χώρα η οποία θα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ανεξαρτήτως της πανδημίας.

Στην πραγματικότητα, τέτοιες εξελίξεις θα έπρεπε να είναι ένα μήνυμα προς όλους: προφανώς δεν γίνονται όλα σωστά -όπως δεν γίνονταν και ποτέ- στη χώρα μας, αλλά, εκτός από την κριτική, υπάρχει και η ευθύνη. Και αν δεν μπορεί μία πολιτική δύναμη να είναι χρήσιμη στη χώρα, τουλάχιστον ας μη βάζει εμπόδια.

Πολύ σύντομα ξέχασαν στον ΣΥΡΙΖΑ τι έλεγαν οι ίδιοι όταν ήταν στην κυβέρνηση. Οταν έσπευδαν στην παραμικρή αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης να καταγγείλουν την «αμαύρωση της εικόνας της χώρας» στο εξωτερικό.

Μα, αν ίσχυε κάτι τέτοιο -που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει-, τότε θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα είχαν σπεύσει να διαφυλάξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αντ’ αυτού, επικαλούνται την αναγκαστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας για να μιλήσουν περί επικείμενης καταστροφής.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές – και μεγάλες. Ωστόσο, υπάρχουν θέματα όπου δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα – και πάντως όχι σήμερα, που η ελληνική κοινωνία παλεύει με την οικονομική λοίμωξη…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανίκητος ιός

Kon

Η ανανδρία και το «σαμάρι»

Kon

Oμηροι του ιού

Μιχάλης Μάρδας

Ο κόσμος ανάποδα

Kon

Ο Τσακαλώτος πρωθυπούργευε…

Kon

Δρόμος επικίνδυνος…

Kon

Κι όμως η μομφή πέτυχε! Ο Ευκλείδης χρίστηκε αρχηγός…

Kon

Στη ρωγμή του χρόνου

Kon

Εθνικισμός, πατριωτισμός και… φαρισαϊσμός

Kon