Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χωρίς φρένα στην κατηφόρα

Newsroom eleftherostypos.gr

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis -όπως και οι προηγούμενες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου- καταγράφει μία Ελλάδα που αλλάζει. Οχι με την έννοια ότι τα πάντα ανατρέπονται, ότι έρχονται τα πάνω-κάτω. Αλλά είναι φανερό ότι ζούμε μία πρόδρομη κίνηση των τεκτονικών πλακών του πολιτικού μας συστήματος.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Είναι φανερό ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά είναι ακόμα πιο φανερό ότι σιγά σιγά οι πάντες θα μπουν στα κανονικά τους παπούτσια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική μας σκηνή στο προβλεπτό μέλλον, αλλά όχι με τα ποσοστά της εποχής της καραντίνας. Και βεβαίως, το μπαλάκι έχει περάσει στο δικό του γήπεδο – αν δεν απαντήσει άμεσα στις προσωπικές στρατηγικές που αναπτύσσονται στην κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα την ερχόμενη άνοιξη.

Ομως, το μεγάλο -πολιτικό- παιχνίδι αυτήν την ώρα γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται για πρώτη φορά μετά το 2012 στον κίνδυνο να απολέσει την κυριαρχία στον χώρο της «Κεντροαριστεράς». Το 5,4% που συγκεντρώνει το Κίνημα Αλλαγής στην πρόθεση ψήφου δεν λέει πολλά, αλλά το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά είναι και πάλι ψηλότερα στη δημοφιλία από τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που αρχηγός ενός μικρότερου κόμματος προσπερνά τον πιο «μεγάλο» ομόλογό του. Ομως, όταν συνέβαινε αυτό στο παρελθόν, σηματοδοτούσε κυρίως την προσωπική συμπάθεια απέναντι σε έναν πολιτικό αρχηγό που δεν είχε «αιχμές» στον πολιτικό του λόγο, πράγμα που τον έκανε από ανεκτό ως αγαπητό στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Αυτό δεν συμβαίνει με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί πολύ σκληρή κριτική, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα που προκύπτει από τις μετρήσεις αφορά στον ίδιον τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια να μην ασκεί τη γοητεία που ασκούσε σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης. Προφανώς, αυτό δεν έχει να κάνει με τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως δεν την απασχολούν τα εσωτερικά κανενός κόμματος. Εχει να κάνει με την εικόνα της απόλυτης αντιπολίτευσης που ασκεί, η οποία, πολύ απλά, δεν ταιριάζει με την εποχή της πανδημίας. Κι όταν αρχίσει η κατηφόρα, τα φρένα δεν πιάνουν καλά…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Απατηλός Δεκέμβριος

Tinad

Αντιπολίτευση στον ιό

Kon

Ζητείται σοκ

Kon

Κύμα στο κύμα

Kon

Μωραίνει Κύριος…

Kon

Ερντογάν, ο ιός

Kon

Η χελώνα του Αισώπου

Μιχάλης Μάρδας

Η μάχη των 6 μιλίων

Kon

Δύσκολες αποφάσεις

Kon