Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο

Newsroom eleftherostypos.gr

Χθες, στη σελίδα 16 της «Αυγής», δημοσιεύτηκε μία φωτογραφία η οποία απευθύνεται όχι μόνο στους αναγνώστες της εφημερίδας ή στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ ή της ευρύτερης Αριστεράς, αλλά σε όλους μας. Απευθύνεται στον πλανήτη που δοκιμάζεται από την ασύμμετρη απειλή με κωδικό Covid-19.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Αν δεν ήταν τόσο τραγική και ταυτόχρονα φοβιστική, θα μπορούσε να γίνει και αφίσα για να συνετίσει εκείνους που νομίζουν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως τις νεότερες ηλικίες, που αυτοπροσδιορίζονται ως απρόσβλητες.

Σε άλλες περιπτώσεις θα ήμουν η πρώτη που θα έλεγα ότι δεν πρέπει να δείχνουμε τέτοια σκληρά ντοκουμέντα. Η φωτογραφία αποτυπώνει μια ταφή που είναι προσβλητική για το νεκρό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Παρουσιάζει ανάγλυφη την τραγωδία της ταφής ενός θύματος από τον ιό και ταυτόχρονα τον ανθρώπινο φόβο εκείνων που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο. Δεν αναφέρεται στη φωτογραφία σε ποια χώρα έγινε η ταφή. Αλλά κατά πάσα πιθανότητα έχει ληφθεί σε χώρα αφρικανική. Το βέβαιο είναι ότι αποτυπώνει μια ζοφερή πραγματικότητα. Εχει ανοιχθεί μια πρόχειρη τρύπα στο ἐδαφος, από παρακείμενο εκσκαπτικό μηχάνημα, και γύρω από αυτήν στέκονται οκτώ άνθρωποι ντυμένοι με πρόχειρες υγειονομικές στολές για να προστατευθούν από την ασθένεια -ο ένας φοράει σαγιονάρες- επιχειρώντας να τοποθετήσουν το σώμα του νεκρού μέσα στον τάφο, πάνω στο χώμα. Το σώμα είναι τυλιγμένο σε ἀσπρο υλικό που καταλήγει σε οκτώ ιμάντες. Από αυτούς τους ιμάντες και με ένα μακρύ κοντάρι το σπρώχνουν για να το βάλουν μέσα. Ο φόβος της μόλυνσης είναι αποτυπωμένος στο ακάλυπτο μέρος του προσώπου τους.

Είναι δείγμα των καιρών ότι στην κοινωνία -και όχι μόνον στην Ελλάδα- υπάρχουν δύο ομάδες που ασχολούνται δημόσια με τον κορονοϊό. Οχι επιστημονικές αλλά… αντικορονοϊκές. Στην Ελλάδα, η πρώτη διαδηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Covid-19 και είναι υπερβολές και δικαιολογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την οικονομία. Η στάση τους έχει δήθεν χαρακτηριστικά αντισυστημικά, καθώς φαίνεται πως αποτελείται από ένα μίγμα κατηγοριών σαν εκείνες που εμφανίστηκαν το 2014, στους «αγανακτισμένους». Από Ακρα Αριστερά ως Ακρα δεξιά.

Η δεύτερη εμφανίζεται ως «ενημερωμένη»: Ο Covid-19 έχει εφευρευθεί από τη «νέα τάξη» για την υποταγή του κόσμου και δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να περιορίσει τις… ελευθερίες του λαού και να δικαιολογήσει την ύφεση ως και τον «Ιανό».

Τουλάχιστον, όσοι ΣΥΡΙΖΑίοι συμπλέουν, δε βλέπουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να φορά τη μάσκα του; Τέλος πάντων, αυτές οι ιστορίες για αγρίους πρέπει να τελειώνουν. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο lockdown, ακόμη και αν ο αρμόδιος υπουργός βεβαιώνει ότι οικονομικά θα το αντέξουμε. Γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Ενας δεύτερος εγκλεισμός θα έχει ανυπολόγιστες ψυχολογικές συνέπειες.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ιρλανδία μπαίνει για δεύτερη φορά σε ολικό lockdown!

Kon

Νέες «ρουκέτες» Κοντονή για ΣΥΡΙΖΑ: Κάναμε σημαία την κάθαρση και μετατρέψαμε την δωροδοκία σε πλημμέλημα

Ανδρέας Ντίνης

Η στήριξη και η ευθύνη

Kon

Με ποιους να πάει…

Kon

Κορωνοϊός: Ποια πόλη δεν σημείωσε κανένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Πώς μία 14χρονη κάνει τους επιστήμονες να σκίζουν τα πτυχία τους

Μαρίνα Μπενέκου

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πραγματικότητα

Ανδρέας Ντίνης

3.060 μέρες…

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: O ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τη στοχοποίηση του Κ. Μπογδάνου

Tinad