Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Aξενα Βαλκάνια – φιλόξενη Ελλάδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Παρά το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στον Εβρο και στην υπόλοιπη επικράτεια με τα διάσπαρτα hotspots, η χώρα μας παραμένει πολύ πιο φιλόξενη για τους μετανάστες από τις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Ακόμη και από την Τουρκία, η οποία συνεχώς γογγύζει για τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους στο έδαφός της. Κατά τα άλλα, η πιο αφιλόξενη χώρα στον κόσμο για τους μετανάστες είναι η Βόρεια Μακεδονία και η πιο φιλόξενη ο Καναδάς.

Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Gallup σε 145 χώρες, με δείγμα 140.000 ατόμων. Η μελέτη είναι διαρκής, με κυλιόμενο χαρακτήρα, και ξεκίνησε να διεξάγεται το 2015, όταν ξεχύθηκε το μεταναστευτικό ποτάμι προς την Ευρώπη.

Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των τριών τελευταίων χρόνων (2016-2019) ο πλανήτης έχει γίνει ελαφρώς πιο αφιλόξενος για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς ο παγκόσμιος μέσος όρος αποδοχής τους έπεσε από το 5,34 στο 5,21, με «άριστα» το 9.

Κόντρα σε ό,τι θα πίστευε κανείς, αυτό δεν οφείλεται στις μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά στο τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Βενεζουέλα προς τις γειτονικές της χώρες, Περού, Ισημερινό και Κολομβία! Τα κράτη αυτά ήταν γενικά ανεκτικά, αλλά η «μεγάλη έξοδος» εκατομμυρίων Βενεζολάνων τα μετέτρεψε σε ξενοφοβικά.

Αίσθηση προξενεί το γεγονός ότι οι εχθρικότερες χώρες απέναντι στους μετανάστες βρίσκονται στη γειτονιά μας. Πρόκειται κατά σειρά για Β. Μακεδονία, Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο, που επωφελήθηκαν από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και το «μάντρωμα» των προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα μετά το 2015. Ενα ακόμη αναπάντεχο εύρημα ήταν πως οι ΗΠΑ του Τραμπ παραμένουν μια από τις 10-12 πιο φιλόξενες χώρες για τους μετανάστες στον κόσμο. Το DNA δεν αλλάζει!

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Aν Ινταλγκό, μια «ντεμοντέ» υποψηφιότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεμογεννήτριες παντού, στην αμερικανική ΑΟΖ

Kon

Εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν τις δουλειές τους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Κραχ και στην μπάλα

Kon

Πογκρόμ κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Kon

Γαλλία: Τρένο σκότωσε τρεις μετανάστες που ήταν ξαπλωμένοι στις ράγες

Μαρίνα Μπενέκου

Άδειασμα του Γάλλου ΥΠΕΣ στην Γιόχανσον: Η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Η Γαλλία βγαίνει μπροστά και στο μεταναστευτικό

Kon

ΗΠΑ-Κίνα: «Τρακαρίσματα» και διπλωματία