ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δικαιοσύνην μάθετε…

Newsroom eleftherostypos.gr

Ουτοπικό είναι να ζητάει κανείς να μάθουν και να εφαρμόζουν τη δικαιοσύνη οι ισχυροί της γης. Αυτοί πάντα σκέπτονται το συμφέρον τους. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής φαίνεται ότι ορισμένοι ηγέτες σκέφτονται πώς θα καλοπιάσουν την Τουρκία, παρά πώς θα της επιβάλουν να εφαρμόσει το Δίκαιο της θάλασσας και να σταματήσει τις απειλές και τις επεκτατικές βλέψεις της στη Μεσόγειο και ειδικότερα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Ουδείς εκ των ηγετών της Ε.Ε. έως σήμερα έχει ακουστεί να λέγει το αυτονόητο, ότι η Κύπρος είναι κράτος ανεξάρτητο, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και ισχύει σε αυτήν ό,τι ίσχυσε στη Γερμανία. Στο 1989 το μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βιαίως αποσπασθέν τμήμα της και ενταχθέν ως δορυφόρος της ΕΣΣΔ ενσωματώθηκε στη Γερμανία, με την υποστήριξη όλων των δυτικών χωρών. Ετσι θα ’πρεπε να γίνει και στην Κύπρο.

Το βιαίως υποταγέν τμήμα της στην Τουρκία, κατά την εισβολή του «Αττίλα» το 1974, πρέπει να ενσωματωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία ισχύουν όλοι οι κανόνες, που διέπουν κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. Ουσιαστικά έχουν υποκύψει στους εκβιασμούς της Τουρκίας και δεν της επιβάλλουν να αναγνωρίσει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κυριαρχία της σε όλη τη Μεγαλόνησο, όπως επιβάλλουν στη Σερβία έναντι του Κοσσυφοπεδίου.

Με την ωφελιμιστική συμπεριφορά τους κράτη μέλη της Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία αυτοταπεινώνονται, αποθρασύνουν την ισλαμική Τουρκία και δεν αναγνωρίζουν το αυτονόητο, που υποστήριξαν όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο, παλαιότερα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και ακόμη παλαιότερα στα νησιά Φόκλαντ. Η Αγγλία και όλες οι χώρες που υποκλίνονται στην Τουρκία υπερασπίσθηκαν διά της σπάθης τα δίκαια – συμφέροντά τους.

Η Αργεντινή αμφισβήτησε την κυριαρχία του ΗΒ στα Φόκλαντ, που βρίσκονται στον νοτιοδυτικό Ατλαντικό ωκεανό, 480 χλμ. ανατολικά της Παταγονίας (νότια Αργεντινή), ενώ από την Αγγλία απέχουν 12.985 χλμ. Πρόκειται για σύμπλεγμα νησιών. Δύο είναι τα μεγαλύτερα (Ανατολική και Δυτική Φόκλαντ) και 100 περίπου βραχονησίδες. Τα δύο μεγαλύτερα νησιά έχουν 3.000 κατοίκους και τα ξερονήσια από κανέναν έως 10 κατοίκους.

Συνολικά έχουν 3200 κατοίκους, όσους περίπου η Σύμη. Η χούντα της Αργεντινής θεώρησε ότι τα Φόκλαντ είναι προέκταση της χερσαίας της ακτής και έστειλε στρατό να τα προσαρτήσει. Η ΜΒ αντέδρασε δυναμικά στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δύο περίπου μήνες κράτησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ολες οι χώρες στήριξαν την Αγγλία, που τις κόστισε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες και 1,6 δισ. λίρες στερλίνες. Ομως κράτησε τα Φόκλαντ και επιπλέον ανέπτυξε σε αυτά – και στις βραχονησίδες – 200 μίλια ΑΟΖ.

Η ΜΒ και οι άλλες χώρες αποδέχονται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο σύμπλεγμα των νησιών Φόκλαντ, κατοικούμενα και μη. Την Ελλάδα και την Κύπρο διστάζουν να υποστηρίξουν στα δίκαιά τους. Αυτή δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι ύβρις, που θα εξελιχθεί σε δυστοπία για την Ευρώπη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Καταδίκη της Τουρκίας και συμφωνία για εμβόλιο από τους ηγέτες της ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Τζαμί και η Μονή της Χώρας – Πώς κάλυψαν τα υπέροχα ψηφιδωτά

Tinad

Ανάλυση: Οι έξι κίνδυνοι από την κόντρα Γαλλίας – Τουρκίας

Tinad

State Department: «Πολύ πραγματικός» ο κίνδυνος αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Ο Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τα εθνικά θέματα

Μιχάλης Μάρδας

Γαλλία: Τι απαντά η κυβέρνηση στις αντιδράσεις της Τουρκίας για το Charlie Hebdο

Μιχάλης Μάρδας

Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ανδρέας Ντίνης

Επίθεση Ρούτε κατά Ερντογάν on camera: «Εμείς έχουμε ελευθερία έκφρασης»

Tinad

Ο Ερντογάν, η Μαρία Αντουανέτα και οι κυρώσεις

Kon