Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μεταρρύθμιση της ΔΕΘ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ορισμένες φορές δεν απαιτούνται νομοσχέδια και υπουργικές αποφάσεις για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις είναι και οι πιο σημαντικές τόσο για την πολιτική ζωή της χώρας όσο και για τους πολίτες, καθώς αφορούν νοοτροπίες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα της ΔΕΘ ως πρωθυπουργός σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, αφού η χώρα μας δίνει μάχη σε τρία μέτωπα: πανδημία, οικονομία, Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός, όπως πέρσι έτσι και φέτος, απέφυγε κάθε είδους λαϊκιστική ρητορική και εύκολες υποσχέσεις που θα εντυπωσίαζαν τα πλήθη, αλλά θα ήταν δίχως αντίκρισμα στην πραγματικότητα.

ΜΕ ρεαλισμό και τόλμη περιέγραψε τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των τουρκικών προκλήσεων.

ΜΕ ρεαλισμό και σύνεση παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων προσεκτικά κοστολογημένο, με το οποίο υλοποιούνται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, η πληρωμή μέρους των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους και η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΟ πλέον εμβληματικό μέτρο των ανακοινώσεων είναι η κατάργηση -για το 2021- του μνημονιακού χαρατσιού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια σημαντική ελάφρυνση φόρων που απευθύνεται στη μεσαία τάξη, η οποία πλήρωσε και τον μεγαλύτερο λογαριασμό της προηγούμενης δεκαετίας.

ΑΛΛΑ ακόμα και σε αυτή την εξαγγελία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα την αλήθεια στους πολίτες. Η εισφορά αλληλεγγύης μηδενίζεται για το 2021 και μόνο αν υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο θα καταργηθεί οριστικά και αμετάκλητα.

ΑΥΤΗ ακριβώς είναι και η μεταρρύθμιση της νοοτροπίας στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο. Επί δεκαετίες αρκετοί πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί ανέβαιναν στη ΔΕΘ και υπόσχονταν τα πάντα… όλα, που έλεγε και ο μοναδικός Αλέφαντος. Στη συνέχεια, ο καιρός περνούσε, τίποτα δεν γινόταν και την επόμενη χρονιά τα υπόσχονταν ξανά με διαφορετικό περιτύλιγμα.

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ η ΔΕΘ του 2014, τότε που ο κ. Τσίπρας είχε παρουσιάσει το περιβόητο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Με το ψευδοαφήγημα «κατάργηση Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο» δημιούργησε αυταπάτες στην κοινωνία, που λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον τεράστιο λογαριασμό του τρίτου και αχρείαστου, όπως αποδείχθηκε, Μνημονίου.

ΤΑ χρόνια των εύκολων υποσχέσεων έχουν περάσει. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίζει την ίδια λαϊκιστική τακτική, αλλά πια έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

ΟΙ πολίτες γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην πανδημία, στην οικονομία, στα Ελληνοτουρκικά. Γι’ αυτό το λόγο και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. Μπορεί να μην γίνονται θαύματα, μπορεί να μην ακούγονται εντυπωσιακές υποσχέσεις. Αλλά δεν είναι καιροί για θαύματα, ούτε για ψευδαισθήσεις.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ρεαλισμός, σχέδιο και δουλειά για να αντιμετωπίσει η χώρα αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε όλα τα μέτωπα. Η «μεταρρύθμιση της ΔΕΘ», στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός, δείχνει το δρόμο.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οταν οι δάσκαλοι απαξιώνουν το σχολείο

Kon

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θέτει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής: Θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το θέμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για τον διπλασιασμό των εγγραφών στα δημόσια ΙΕΚ: Η νεολαία παίρνει το μέλλον στα χέρια της, μπράβο της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για να στηρίξουμε το ελληνικό νοικοκυριό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon