Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το στοίχημα της σύνταξης

Προσωρινή σύνταξη: Όσα ισχύουν δεν επηρεάζονται - Τρία βήματα για την απονομή της Αναδρομικά

Newsroom eleftherostypos.gr

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι -και περισσότερα- χρόνια από την εποχή της «επιτροπής σοφών» του Γιάννη Σπράου για να ξεκινήσει η συζήτηση για μία -έστω δειλή- εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην κοινωνική ασφάλιση.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Το επανέλαβε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να υπάρξει -προς στιγμήν- η πολεμική του παρελθόντος. Αλλωστε, τώρα πια και η Αριστερά, έχοντας κυβερνητική εμπειρία 4,5 χρόνων, γνωρίζει πολύ καλά ότι το μέλλον των συντάξεων είναι ζοφερό, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή.

Για πολλές δεκαετίες, το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας στηριζόταν σε δύο πυλώνες: σε μία καλή αναλογία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων και στη συνεχή αφαίμαξη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Κατά τα άλλα, ελάχιστοι εργαζόμενοι έβγαιναν στη σύνταξη με τα γενικά όρια – πάνω από 9 στους 10 χρησιμοποιούσαν «ειδικές» διατάξεις, ενώ δεν υπήρχε η έννοια της αναλογικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξιμων αποδοχών. Τα χρήματα των Ταμείων υποαπέδιδαν – ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε οικονομική καταστροφή, λόγω των επιλογών κάποιων Διοικήσεων. Και όλα αυτά, χωρίς την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος – την επένδυση, δηλαδή, ενός μέρους των εισφορών με όρους αγοράς.

Βεβαίως, πολλά άλλαξαν την εποχή των Μνημονίων – όταν έγινε σαφές ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα μπορούσε πια χρησιμοποιηθεί ως τελευταίο καταφύγιο για την καταβολή των συντάξεων. Και το κυριότερο που άλλαξε ήταν το ύψος τους – από ένα επίπεδο και πάνω, οι συντάξεις ισοπεδώθηκαν, πράγμα που δημιούργησε μία τεράστια αδικία για εκείνους που είχαν δώσει μεγάλες εισφορές για πολλά-πολλά χρόνια.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει τώρα την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση για τους νέους ασφαλιζόμενους. Εν ολίγοις, προτείνει να επενδύεται ένα κομμάτι της εισφοράς για τη συμπληρωματική ασφάλιση, σε ένα βάθος 40 ετών – όσο δηλαδή προβλέπεται σήμερα ότι διαρκεί ο εργασιακός βίος.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ασφαλισμένος βάζει ένα στοίχημα με το μέλλον – για παράδειγμα, αν ίσχυε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα από το 1960, τότε θα υπήρχε πολύ μεγάλο όφελος για όποιον έβγαινε στη σύνταξη το 2000, αλλά πολύ μεγάλη ζημιά για τον άτυχο που θα έκανε το ίδιο 10 χρόνια αργότερα, όταν μπαίναμε στη Μνημόνια. Μπορούν να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για την αποτροπή μίας τέτοιας εξέλιξης; Ασφαλώς και μπορούν, όταν μιλάμε για μία τόσο μακρά περίοδο – όμως, για να γίνει αυτό, χρειάζεται μία συζήτηση χωρίς κραυγές. Μπορούμε να την κάνουμε;

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν ανά ταμείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Καταιγίδα αποφάσεων για αναδρομικά [αναλυτικοί με τα ποσά για όλα τα Ταμεία]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom