Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Απόλυτη κυριαρχία

Newsroom eleftherostypos.gr

Το 61% των πολιτών θεωρεί πιθανό να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η συντριπτική πλειοψηφία ανησυχεί για την έκβαση της μάχης κατά του κορονοϊού, αν και 17% δηλώνει πως έχουν βάση θεωρίες μη ύπαρξης της πανδημίας. Το 59% δηλώνει πως έχουν συμπιεστεί τα εισοδήματα του λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 69% προβλέπει βαθιά ύφεση, λουκέτα επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΟ 67% θεωρεί πως η κυβέρνηση χειρίζεται αποτελεσματικά και αποφασιστικά τις τουρκικές προκλήσεις. Το 72% δηλώνει αισιόδοξο πως με τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία και το 70% ικανοποιημένο συνολικά από τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από τη χώρα μας. Ισοπαλία 48%-48% υπάρχει σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία, όπως και για το σχέδιο ανοίγματος των σχολείων. Επτά στους δέκα πολίτες αξιολογούν θετικά τη συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΑ στοιχεία της δημοσκόπησης της Opinion Poll σκιαγραφούν την επώδυνη πραγματικότητα, αλλά και το πολιτικό σκηνικό λίγο πριν μπούμε στον, ίσως, πιο παράξενο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.

ΟΙ πολίτες είναι προσγειωμένοι. Ανησυχούν για τα Ελληνοτουρκικά και την πανδημία, βλέπουν αρνητικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία. Μέσα σε αυτό το γκρίζο σκηνικό, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση καταφέρνει έως τώρα να διαχειριστεί με σωστό τρόπο όλες τις κρίσεις.

ΠΟΤΕ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν είχε τέτοια αποδοχή 14 μήνες μετά την εκλογή της. Πολύ περισσότερο όταν, αυτή τη στιγμή, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.

ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως έχουν γίνει σημαντικά λάθη, πως έχουν υπάρξει αστοχίες. Οι πολίτες, όμως, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι πολιτεύεται με βάση την πραγματικότητα και όχι με λαϊκισμό. Από την πρώτη στιγμή ειπώθηκε η καθαρή αλήθεια τόσο για την πανδημία όσο και για τις οικονομικές συνέπειες. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει σε λειτουργία τον κρατικό μηχανισμό και για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες το κράτος πρόλαβε μια καταστροφή. Από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε τις προκλήσεις της Τουρκίας με τόλμη και αποφασιστικότητα. Σφράγισε τα σύνορα στον Εβρο και οδήγησε σε υποχώρηση τον Ερντογάν. Εχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρές διπλωματικές συμμαχίες, ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα να παρέμβουν αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

ΜΕΣΑ σε όλο αυτό το αλλόκοτο παγκόσμιο και τοπικό σκηνικό η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό και εξαιρετική επιτυχία τα τεράστια προβλήματα που έχουν ανακύψει. Αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Ακόμα και ένας στους τρεις που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, ενώ για όλα τα φλέγοντα ζητήματα το 70% των πολιτών πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα είχε καταφέρει καλύτερα.

ΟΛΑ τα παραπάνω ποιοτικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν απόλυτα το νταμπλ σκορ στην πρόθεση ψήφου, με τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο εντυπωσιακό 40,3% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται στο ακόμα πιο εντυπωσιακό 19,5%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποτελεί τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση που θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις για τα Ελληνοτουρκικά, την πανδημία και την οικονομία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φως στο γκρίζο

Kon

Αγανακτισμένοι… ψηφοφόροι και στελέχη με τον Τσίπρα

Kon

Επικίνδυνος λαϊκισμός

Kon

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Οσα σήματα κι αν αλλάξει…

Kon

Οι μάσκες και τα μέτρα

Kon