Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η άλλη μέρα…

Newsroom eleftherostypos.gr

Το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι να πούμε ότι η φωτιά στη Μόρια μπήκε από πράκτορες. Και ακόμη πιο εύκολο να τους αποδώσουμε και ταυτότητα.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Πολλώ μάλλον όταν ο ψίθυρος της ταυτότητάς τους κυκλοφορεί ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οργιάζει η φαντασία! Και, ειρήσθω εν παρόδω, ότι βρίσκουν πολύ πιο πρόθυμα ώτα οι υποθέσεις συνωμοσίας από την πεζή πραγματικότητα.

Για να είμαι και σαφής, είναι πολύ πιο αποδεκτή η υπόθεση ότι Τούρκοι πράκτορες παρεισέφρησαν ανάμεσα στους λαθρομετανάστες και στους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μόριας, έλαβαν εντολές από τους απέναντι και τις εκτέλεσαν, παρά η πραγματικότητα από την οποία αναδύονται ποικίλες παράμετροι.

Ωστόσο, νομίζω ότι θα θυμάστε πως ανάλογες φήμες περί πρακτόρων εμπρηστών οργίαζαν και επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή, όταν κάηκε η Ηλεία και μετρήσαμε θύματα που παγιδεύτηκαν, από αντικρουόμενες οδηγίες.

Ωραίες, λοιπόν, είναι οι υποθέσεις συνωμοσίας. Συμφέρει σε πολλές ανάλογες περιστάσεις να περνάμε τα κακά και τα δεινά που μας συμβαίνουν σε άλλους -πόσω μάλλον στους… επίσημους εχθρούς μας-, αλλά η προκειμένη περίπτωση της πυρκαγιάς δεν προσφέρεται.

Για να το κλείσω το θέμα, αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η φωτιά δεν έχει σχέση με τους γείτονες μας. Η φωτιά μπήκε από μέλη της ομάδας που διαγνώστηκαν με Covid, τα οποία δεν ήθελαν να απομονωθούν στην έτοιμη δομή της καραντίνας που είχε προβλεφθεί με ιατρική πρόνοια, αλλά και ασφάλεια για τους άλλους.

Η πυρκαγιά που έκανε στάχτη και μπούλμπερη τον καταυλισμό, ακόμη και τις καινούρgιες δομές ανακούφισης που είχαν πριν από λίγες μέρες παραδοθεί, έχει σχέση με τους φιλοξενούμενούς της. Κανείς δεν λέει ότι οι συνθήκες υποδοχής και παραμονής τους είναι οι ιδανικές. Και πώς μπορούσε να είναι, όταν ο Τσίπρας αγνοούσε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων, όταν οι υπουργοί του καλούσαν τους «πρόσφυγες» να έρθουν, πρόθυμοι να τους φιλοξενήσουν ακόμη και στα γραφεία των υπουργείων ή και σπίτι τους, ενώ θα τους μαγείρευαν σπεσιαλιτέ ντομάτες γεμιστές.

Ετσι, πρόσφυγες από εμπόλεμη Συρία ή και Λιβύη, λαθρομετανάστες από πάσα χώρα Αφρικής και Ασίας, αλλά ακόμη και από Νότια Αμερική κατέφθασαν στα νησιά, πιστεύοντας ότι η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση τους έχει ετοιμάσει «παράδεισο».

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συσσώρευσε στην «αποθήκη ψυχών» της Μόριας ανθρώπους με διάφορα θρησκεύματα, με διάφορες γλώσσες, με διάφορες ηλικίες. Εβαλε νέες γυναίκες με παιδιά, ανήλικους εφήβους μαζί νέους άντρες. Τα όσα τραγικά συνέβαιναν στη Μόρια είμαι βέβαιη ότι τα ήξερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναγνωρίζοντας την ανικανότητά της παρέδωσε ουσιαστικά τη διαχείριση στις δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στα golden boys τους, που τα κονδύλια που χρειάζονται για διοικητικά έξοδα ξεπερνούν εκείνα που διοχετεύονται για την ανακούφιση των καταυλιζομένων.

Σήμερα είμαστε στην ΑΛΛΗ μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται «να δείχνει» με το δάκτυλό του την κυβέρνηση. Καλύτερα να αναλογιστεί το μέρος της ευθύνης του και να ενισχύσει τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τουλάχιστον η αποτελεσματικότητά της είναι δεδομένη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σαν λευκό χαρτί…

Kon

Δεν έχει ελπίδα πια καμιά..

Μιχάλης Μάρδας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

Φωτιά στα τόπια…

Kon

Λίφτινγκ…

Kon

Εννοιες ασύμβατες…

Kon

Η μόνη ανίκητη…

Kon

Ζητείται ωριμότητα…

Kon

Εν αμφικτιονία ομιλούντες…

Μιχάλης Μάρδας