Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η «βόμβα» Ερντογάν…

Newsroom eleftherostypos.gr

Μιλούσα χθες για θέματα επικοινωνίας με στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ενωση -παλιό φοιτητή μου- επειδή η μόνιμη ένστασή τους είναι ότι στα ΜΜΕ των κρατών-μελών σημειώνεται μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης για τις συζητήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, ακόμη και για αποφάσεις Συμβουλίου Κορυφής.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Το δεύτερο δεν είναι αληθές, αλλά του εξήγησα ότι η μέθοδος προώθησης του υλικού από το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αναθεωρηθεί – με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Φυσικά καταλήξαμε στους συνεχείς τραμπουκισμούς της Τουρκίας και στη διαστροφή των γεγονότων που επιχείρησε με την αλλαγή φρουράς στο Καστελλόριζο. Επιχείρησε να με καθησυχάσει λέγοντας «επικοινωνία χωρίς αξιοπιστία δεν μετράει και η αξιοπιστία Ερντογάν αγγίζει το ναδίρ».

Οταν βέβαια του είπα ότι ο είναι πολύς ο χρόνος του ενός μηνός που του δόθηκε για να συμμορφωθεί πριν ισχύσουν τα προαναγγελθέντα μέτρα, μου απάντησε ότι υπάρχει μια πλευρά του όλου θέματος την οποία εμείς οι δημοσιογράφοι περνάμε στα «ψιλά γράμματα».

Γράφουμε για τα γερμανικά συμφέροντα που όντως είναι μεγάλα, γράφουμε κάποιες φορές για την κοινότητα των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία -και ειδικά στη Βαυαρία- που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια, γράφουμε και για τη -μάλλον σταθερή φιλοτουρκική- στάση των Κάτω Χωρών, αλλά έχουμε ξεχάσει τη «βόμβα» που ο Ερντογάν κρατά στα χέρια του και μπορεί να την απασφαλίσει όταν δει ότι έχει μείνει χωρίς «πυρομαχικά».

Και αυτή έχει περιεχόμενο τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία και λαθρομεταναστών -από τη Αφρική ως και τη Νότια Αμερική- που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε τουρκικούς καταυλισμούς. Αυτό δε που μου επισήμανε είναι ότι και οι δικοί μας καταυλισμοί είναι γεμάτοι και μπορεί η κατάσταση που επικρατεί να έχει βελτιωθεί από τη διαχείριση της εποχής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Η απάντησή μας σε αυτό είναι εύκολη: Το πρόβλημα παραμένει και θα παραμένει, εφόσον τα κράτη-μέλη γράφουν στα παλιά των υποδημάτων τους την -υποτίθεται- δεδομένη μεταξύ μας αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την κατανομή των μεταναστών. Βολεύονται ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «κυματοθραύστης και αποθήκη».

Του θύμισα ότι η κ. Μέρκελ, άνοιξη 2016, έδωσε ένα μεγάλο κονδύλι στον Ερντογάν για τους πρόσφυγες, αλλά η διαχείρισή του παραμένει αδιευκρίνιστη.

…Και, μεταξύ μας, δεν ξέρω κι αν θα διευκρινιστεί, όταν η οικονομική κρίση στην Τουρκία βαθαίνει απελπιστικά.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κρατά «μικρό καλάθι» ο Δένδιας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης

Μιχάλης Μάρδας

Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Evanthia Karra

Η Τουρκία ζητά με αντι-NAVTEX την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Μιχάλης Μάρδας

Αρνητικό το Ηνωμένο Βασίλειο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Μιχάλης Μάρδας

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου για την Αν. Μεσόγειο – Τι ζητάει από την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

Μειώθηκαν κατά 18,9% οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ε.Ε. τον Αύγουστο

Kon

Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα: Δεν έχει νομική ισχύ ο Χάρτης της Σεβίλλης

Tinad