Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

O λαϊκισμός υποχωρεί

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά των ευρωπαϊκών πολιτικών, κατά του ευρωπαϊκού Νότου και της αλληλεγγύης, κατά των μεταναστών -και τώρα- κατά των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του κορονοϊού, προέρχονται από συγκεκριμένη πολιτική πλευρά: την Ακροδεξιά ως επί το πλείστον και άλλες σκόρπιες λαϊκίστικες ομάδες, με θολή ή ανύπαρκτη πολιτική πλατφόρμα.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του λαϊκισμού στη Γερμανία αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, που έβλεπαν την απήχησή τους να συρρικνώνεται μπροστά στις σειρήνες της λαϊκίστικης ρητορείας. Ομως, ο λαϊκισμός στη Γερμανία μειώνεται, υποστηρίζει μια νέα έρευνα που προέρχεται από το ινστιτούτο Bertelsmann.

Το αποτέλεσμα της έρευνας τονίζει ότι, σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι δυνάμεις του λαϊκισμού -που το 2018 άγγιξαν «ταβάνι»- οδηγούνται στο περιθώριο. Το 20% των Γερμανών ψηφοφόρων δείχνει συμπάθεια προς αυτές τις δυνάμεις τώρα, σε σχέση με το 33% πριν από δύο χρόνια. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη διάρκεια της έρευνας του Bertelsmann σε συνεργασία με το ινστιτούτο YouGov, τον Ιούνιο, ρωτήθηκαν 10.000 ψηφοφόροι στη Γερμανία.

Και όπως φάνηκε, το πολιτικό κλίμα στη χώρα έχει αλλάξει. Η πάγια ρητορεία περί «διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» εκ μέρους των λαϊκιστών έπαψε να πουλάει. Αφενός γιατί άλλαξαν οι πολιτικές συνθήκες και αφετέρου, γιατί σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι οι λαϊκιστές, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «αντισυστημικοί», έχουν μπει για τα καλά στο σύστημα!

Ηγέτιδα δύναμη σε αυτές του λαϊκισμού είχε αναδειχθεί, μετά το 2015, η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που είχε απορροφήσει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας (Χριστιανοδημοκράτες – Σοσιαλδημοκράτες).

Το ποσοστό του AfD μειώνεται συνεχώς λόγω εσωτερικής διαμάχης από το 12,5% των τελευταίων εκλογών, συγκεντρώνει μόλις 10% σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Ο,τι και να φταίει για την καθίζηση των ποσοστών του AfD -πολλοί μιλούν για εσωτερικές έριδες, άλλοι για την πανδημία- σημασία έχει πως κάτι άρχισε να αλλάζει στη Γερμανία με το πιο σκληρό λαϊκίστικο κίνημα.

 

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: «Παραλύει» ο δημόσιος τομέας – Απεργίες σε νοσοκομεία, τράπεζες και παιδικούς σταθμούς

Tinad

Ελληνοτουρκικά – Ανάλυση: Κινήσεις Βερολίνου, Βρυξελλών, «ακίνητη» η Αγκυρα

Μιχάλης Μάρδας

Η Γερμανία απευθύνει έκκληση σε Ελλάδα και Τουρκία για αποκλιμάκωση και διάλογο

Μιχάλης Μάρδας

Θρίλερ στον κυβερνοχώρο: Χάκερς «χτύπησαν» νοσοκομείο και προκάλεσαν τον θάνατο μιας γυναίκας

Tinad

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ενα αειθαλές πολιτικό ζώον

Kon

Στα ύψη οι εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία

Tinad

Ανάλυση: Η Τουρκία παίζει το τελευταίο της χαρτί ποντάροντας στη γαλλογερμανική κόντρα – Όλο το παρασκήνιο

Μιχάλης Μάρδας

Έτοιμη η Γερμανία να υποδεχτεί 1.500 πρόσφυγες από ελληνικά νησιά

Tinad

Πανικός στη Γερμανία με Αμερικανίδα που γύρισε από διακοπές στην Ελλάδα και διέσπειρε τον κορωνοϊό

Tinad