Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Σκωτία πιέζει Τζόνσον

Newsroom eleftherostypos.gr

Τους επόμενους μήνες, ο Μπόρις Τζόνσον θα έχει να βγάλει πολλά κάστανα από τη φωτιά… Εκτός του κορονοϊού, της ύφεσης, των ζητημάτων του Brexit, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των Σκωτσέζων για ανεξαρτησία.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Η Νίκολα Στέρτζον, τοπική πρωθυπουργός και επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, μίλησε χθες στο σκωτικό Kοινοβούλιο για το σχέδιο που έχει στα σκαριά σχετικά με την ανεξαρτησία της επαρχίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το σχέδιό της, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία μπορεί να γίνει μαζί με τις τοπικές εκλογές στη Σκωτία, τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποκλείσει κάθε συζήτηση για δημοψήφισμα. Ωστόσο, ανησυχεί για την αυξημένη δημοτικότητα της Στέρτζιον αλλά και για τα ενισχυμένα ποσοστά υπέρ της απόσχισης της Σκωτίας που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γιατί γνωρίζει πως οι σημερινές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από το 2014 – όταν επικράτησε με άνεση το «όχι» στην ανεξαρτησία.

Η Νίκολα Στέρτζον έχει ενισχύσει τη δημοφιλία της τους τελευταίους μήνες λόγω της στάσης που τήρησε απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Αντίθετα με την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου, που φάνηκε αμήχανη μπροστά στην πανδημία και άλλαξε ρότα πολλές φορές στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας έλαβε από την αρχή αυστηρά μέτρα, καθώς η περιοχή υπέφερε από τη διάδοση της ασθένειας, όσο και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η Στέρτζον γνωρίζει πως δύσκολα θα εξασφαλίσει την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης για ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον δεν έχει απαντήσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που θα προκύψουν από την ανεξαρτησία (αν γίνει), το κόμμα της δεν παύει να υποδαυλίζει τις συζητήσεις και να ενισχύει τον ενθουσιασμό των Σκωτσέζων. Κι αυτό είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος στους πολλούς που έχει ο Μπόρις Τζόνσον!

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Μπόρις Τζόνσον: Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πιθανοί νέοι περιορισμοί

Ανδρέας Ντίνης

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

Kon

Κορωνοϊός – Βρετανία: Νέοι περιορισμοί στις συναθροίσεις – Ο «κανόνας των 6» που ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Tinad

QAnon και Covid-19

Kon

Κορονοϊός vs Μπερλουσκόνι

Kon

O λαϊκισμός υποχωρεί

Kon

Διατροφή και πανδημίες

Kon

Σύμφωνο φιλίας

Kon

Ο Σαλβίνι ακονίζει μαχαίρια

Kon