Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο A. Tσίπρας ανοίγει την καρδιά του

Newsroom eleftherostypos.gr

ΤΟ ΝΕΟ «εύρημα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποια πρωτοποριακή και καινοτόμος ιδέα για κάτι. Οτιδήποτε. Είναι μια διαπίστωση και μια προφητεία. Η διαπίστωση είναι πως επικρατεί μια «γενικευμένη ανασφάλεια». Και η προφητεία ότι «τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται». Oσον αφορά την «προφητεία», δεν χρειάζεται να είσαι κοτζάμ αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε να έχεις κληρονομικό χάρισμα για να πεις ότι εν μέσω της «τριπλής κρίσης» (πανδημία, ύφεση λόγω της πανδημίας και Eλληνοτουρκικά) ο Σεπτέμβριος και το προσεχές διάστημα δεν θα είναι ένα ρόδινο διάστημα γεμάτο ροζ συννεφάκια. Aλλωστε αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα -την οποία σκοπίμως απομονώνει ο Α. Τσίπρας-, αλλά όλο τον κόσμο κι όλες τις ισχυρές οικονομίες.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η ΣΚΟΠΙΜΗ απομόνωση της εικόνας της Ελλάδας, εκτός από απολύτως παραπλανητική, είναι και ευθέως υπονομευτική στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται. Ο αμήχανος ΣΥΡΙΖΑ ξεκόβει την Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη, απλώς και μόνο για να παρουσιάσει μια χειρότερη εικόνα. Aσχετα αν η σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει από τις ασφαλέστερες χώρες ως προς τον κορoνοϊό, έχοντας από τους καλύτερους δείκτες σε όλο τον κόσμο. Και ταυτοχρόνως, παρά το συντριπτικό χτύπημα που δέχθηκε ο τουρισμός, η ελληνική οικονομία δεν είναι μεταξύ των χωρών που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ύφεση. Μόλις χθες η Ελλάδα άντλησε 2,5 διs. από τις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου και με επιτόκιο 1,2%, που είναι το ιστορικά χαμηλότερο, ανεξαρτήτως της χρονικής διάρκειας του ομολόγου. Και το εντυπωσιακό είναι ότι προσφέρθηκαν στη χώρα 18 δισ., από τα οποία άντλησε τα 2,5.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Νόμπελ οικονομίας για να καταλάβει κανείς ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία. Ο,τι και να λέει η ανασφαλής Κουμουνδούρου, όσο και να δραματοποιεί την εικόνα, η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη. Και μιλάει. Σκορπίζοντας εμπράκτως την κινδυνολογία που καλλιεργεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο βλέπει φως για την ύπαρξη του μόνο μέσα σε συντρίμμια και συνθήκες κοινωνικού χάους.

ΚΑΠΩΣ έτσι ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για «κοινωνική κόλαση». Δεν έκανε τίποτα σπουδαίο και δύσκολο. Απλώς άφησε τον εαυτό του ελεύθερο, να προβάλει την επιθυμία του στην πραγματικότητα. Να πει φωναχτά αυτό διακαώς επιθυμεί μέσα του. Αθελά του όμως, αφήνοντας τον εαυτό του πιο ελεύθερο, αποκάλυψε κι ένα άλλο συναίσθημα, που όπως φαίνεται τον βασανίζει: την ανασφάλεια. Κι έτσι είδε «γενικευμένη ανασφάλεια». Ανασφάλεια θα ήταν αδύνατον και παράλογο να μην υπάρχει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό που νιώθουν όμως ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν ρόλο και λόγο πολιτικής ύπαρξης αν δεν επικρατήσουν χάος και πείνα στη χώρα. Κι όσο δεν επικρατούν τόσο πιο έντονα και πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώνει «γενικευμένη ανασφάλεια» και «κοινωνική κόλαση». Αλλά θα συνεχίσει να διαλανθάνει την προσοχή του ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται την αυτοαναφορικότητα των «διαπιστώσεων» και των «προφητειών».

 

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ…

Η τουρκική κυβέρνηση διέψευσε με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μάλλον προσχηματικά το δημοσίευμα της «Die Welt». Σύμφωνα με το οποίο Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να υλοποιήσουν την επιθυμία του Τ. Ερντογάν για βύθιση ενός ελληνικού πλοίου ή την κατάρριψη ενός ελληνικού πολεμικού αεροσκάφους.

Η βραδυφλεγής αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στο δημοσίευμα μιας έγκυρης εφημερίδας, που γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στα παρασκήνια του τουρκικού κράτους και η οποία είχε πάνω από έναν χρόνο έναν δημοσιογράφο της φυλακισμένο στην Τουρκία, επιτρέπει -αν μη τι άλλο- τη δημιουργία ερωτημάτων. Οπως π.χ. πόσο πραγματικά πανίσχυρος είναι ο Ερντογάν, αν οι στρατηγοί του μπορούν και του αρνούνται μια τόσο σοβαρή εντολή; Ή τι ξέρουν οι Τούρκοι στρατηγοί για την πραγματικότητα στα νερά και τον αέρα της Μεσογείου, ώστε αρνήθηκαν να υπακούσουν τον Σουλτάνο;

Το πιο εντυπωσιακό όμως, το οποίο δείχνει και την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο θολωμένος πρόεδρος, είναι ότι ο Τ. Ερντογάν φέρεται να ζήτησε θερμό επεισόδιο χωρίς να υπάρξει νεκρός (!). Και φέρεται να το ζήτησε ακριβώς για να προκαλέσει την Ελλάδα να αντιδράσει και να φουντώσει η φωτιά, καθιστώντας έτσι… υπεύθυνη την Ελλάδα για κάτι που προκάλεσε ο ίδιος! Δηλαδή, θα βυθιζόταν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο ή θα καταρριπτόταν ένα αεροσκάφος της Π.Α. και θα… έφταιγε η Ελλάδα για ό,τι θα επακολουθούσε μετά…

Ουσιαστικά τι ζήτησε ο Τ. Ερντογάν; Ζήτησε ο πρώτος νεκρός να είναι Τούρκος. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θεωρεί δεδομένη την αντίδραση της Ελλάδας σε οποιαδήποτε ακραία κίνηση της Τουρκίας. Δεν ακούγεται κακό κάτι τέτοιο. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη διεθνή απομόνωσή του και τον δικαιολογημένο εκνευρισμό του από τις πράξεις της Γαλλίας, αλλά και των ΗΠΑ -με τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, μετά από 33 χρόνια- και το σταθερό ευρωπαϊκό δόγμα «ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»…

Δεν είναι κάτι το κακό αυτό για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην Αν. Μεσόγειο.

 

Το «τζάμπα» Σπίρτζη-ΣΥΡΙΖΑ κάνει… 5,8 εκατ. €

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε, αλλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί που άφησε πίσω του αυξάνονται. Παραμονές των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών (16 Μαΐου 2019), αλλά και παραμονές των εθνικών εκλογών της ίδιας χρονιάς (1η Ιουλίου 2019), ο τότε υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης ζήτησε από τους παραχωρησιούχους κι έταξε στους πολίτες «δωρεάν διόδια» για να πάνε να ψηφίσουν.

Η απόφαση μάλιστα επικυρώθηκε και με ΠΝΠ. Οι ψηφοφόροι πήγαν να ψηφίσουν «τζάμπα», χωρίς να πληρώσουν διόδια. Ομως 14 μήνες μετά ήρθε ο λογαριασμός, τον οποίο καλείται να πληρώσει ο καθένας μας που πέρασε «τζάμπα» τα διόδια. Δεν θα το πληρώσει ο καθένας μας ξεχωριστά, αλλά θα το πληρώσουμε όλοι μαζί μέσω του υπ. Υποδομών, το οποίο είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει συνολικά 5,8 εκατ. ευρώ στην Αττική Οδό, τον Μορέα, την Ιόνιο Οδό, το Ρίο-Αντίρριο κ.λπ., καθότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί -και από τον κ. Σπίρτζη- δεν προβλέπουν «δωρεάν».

Υπάρχουν ακόμα πολίτες που πιστεύουν ότι πέρασαν «τζάμπα» τα διόδια;

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέο ξεκάθαρο μήνυμα Μακρόν στον Ερντογάν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης

Μιχάλης Μάρδας

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη για έναρξη διαλόγου για την Αν. Μεσόγειο – Τι ζητάει από την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ας κάνουν λίγο στην άκρη οι «βαρόνοι»

Kon

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

«Πανέτοιμος» να κυβερνήσει, ανέτοιμος να αντιπολιτευθεί

Kon

Aλέξης Τσίπρας: Ψάχνει «σανίδα σωτηρίας» στην πλημμύρα της Καρδίτσας

Δημήτρης Ντόγκας

Όποιος κάηκε από το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης φυσάει και τις νέες εξαγγελίες Τσίπρα

Kon

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν θα παραπονεθεί στη Μέρκελ για τον τεράστιο σταυρό στον Έβρο

Μιχάλης Μάρδας