Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διατροφή και πανδημίες

Newsroom eleftherostypos.gr

Εν μέσω του πανικού και της αγωνίας που έχει διασπείρει σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού, ίσως δεν ακούγονται με τη δέουσα προσοχή οι φωνές ειδικών και ακτιβιστών υπέρ της ανάγκης για αλλαγή του σύγχρονου τρόπου ζωής – και κυρίως της διατροφής.

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Οι τακτικές που ακολουθούνται για την εκτροφή ζώων και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι από τις βασικές αιτίες της εμφάνισης φονικών ιών που μετατρέπονται σε πανδημίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα σοβαρών ερευνητών, που αρνούνται να μπουν στην άσκοπη συζήτηση για την προέλευση του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid.

Η ερευνήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, που καθοδηγεί την ομάδα επιστημόνων για την παρασκευή του εμβολίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προειδοποίησε με τον πιο σαφή τρόπο ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο (όπως συνέβη με τον νέο κορονοϊό) έχουν γίνει πιο συχνές και θα γίνονται όλο και πιο απειλητικές τα επόμενα χρόνια, αν συνεχιστεί η αλόγιστη εκτροφή ζώων για την παραγωγή κρέατος και η αποψίλωση των δασών.

Παρά τη γενική τάση και τη μεγάλη κατανάλωση του κρέατος από τον κόσμο, υπάρχει ένα ισχυρό «κίνημα» υπέρ της χορτοφαγικής διατροφής, που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και έλαβε νέα αίγλη λόγω της πανδημίας. Οπως τονίζει μεγάλο ρεπορτάζ της «Ντόιτσε Βέλε», ο κλάδος της vegan διατροφής καταγράφει αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Αυτό φαίνεται στην αύξηση του τζίρου εταιριών παραγωγής χορτοφαγικών και «βίγκαν» προϊόντων στη Γερμανία. Αν και τα προϊόντα φυτικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν πάντως ένα μικρό μόνο ποσοστό της παγκόσμιας κατανάλωσης, τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά την προώθηση φυτικών τροφίμων.

Ειδικοί τονίζουν ότι η πανδημία θα ταρακουνήσει πολύ κόσμο να επανεξετάσει τον τρόπο ζωής του γενικότερα και να ενδιαφερθεί για την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη, καθώς είναι γενικό το συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο σύστημα διατροφής και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που οδηγεί σε πανδημίες.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

«Ούτε η Ελβετία αντέχει δεύτερο λοκντάουν»

Kon

Οι μάσκες και τα μέτρα

Kon

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Tο ρωσικό εμβόλιο κατακτά τη Λατινική Αμερική

Kon

Stratfor: Φρενάρει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Kon

Ψεκασμός στους ψεκασμένους

Kon

Ηκουσες Αρετούσα μου…

Kon

QAnon και Covid-19

Kon

Ο ιός της γραφειοκρατίας

Kon