Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αθόρυβη μεταρρύθμιση

Newsroom eleftherostypos.gr

Η συζήτηση περί των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μοιάζει δίχως τέλος. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, εξαγγέλλονται μεταρρυθμίσεις με μεγαλοστομίες και ταρατατζούμ, αλλά στο τέλος δεν υλοποιούνται. Συνήθως επειδή υπάρχουν αντιδράσεις, άλλες φορές γιατί το γεγονός πως ψηφίζεται ένας νόμος δεν σημαίνει ότι εφαρμόζεται και η μεταρρύθμιση.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Η σημερινή κυβέρνηση παρά τις αντίξοες συνθήκες -Eλληνοτουρκικά, κορονοϊός, οικονομία- που δημιουργούν μια δύσκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα, δείχνει πως έχει τη βούληση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

ΗΤΑΝ πέρσι τον Δεκέμβριο όταν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατέθετε στη Βουλή ρύθμιση για τη διαδικασία δήλωσης στους δήμους των αδήλωτων τετραγωνικών.

ΣΤΗΝ αρχή έψαχναν όλοι να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι τα αδήλωτα τετραγωνικά. Ούτε οι βουλευτές γνώριζαν ούτε καν οι ίδιοι ιδιοκτήτες πού έπρεπε να δηλώσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

ΤΙ ήταν αυτό που είχε ανακαλύψει το υπουργείο Εσωτερικών; Αλλα τετραγωνικά είναι δηλωμένα στο Ε9 και άλλα τετραγωνικά στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Δηλαδή, τα στοιχεία που είχαν οι δήμοι ήταν λανθασμένα με αποτέλεσμα να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Πώς είχε συμβεί όλο αυτό; Οσοι είχαν ημιυπαίθριους ή άλλες αυθαιρεσίες στο ακίνητό τους, ακόμα και αν είχαν υπαχθεί σε νομιμοποιητική διαδικασία, δεν υπήρχε φόρμουλα ενημέρωσης των στοιχείων στους δήμους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα στήθηκε σε χρόνο μηδέν, για να μην ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Εως τα τέλη Αυγούστου περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια πολίτες είχαν δηλώσει πάνω από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει και τις 100.000 την ημέρα. Και όλα δείχνουν πως ύστερα από την παράταση που δόθηκε έως τα τέλη Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις μπορεί να φτάσουν κοντά στα 3 εκατομμύρια.

ΤΟ οικονομικό κέρδος είναι σημαντικό και για το κράτος και για τον πολίτη. Κατ’ αρχάς κλείνει μια εκκρεμότητα, οι πολίτες γλιτώνουν αναδρομικά πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι δήμοι αυξάνουν με ίσως και πάνω από 100 εκατομμύρια τα ετήσια έσοδά τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αποκαθίσταται σχέση σεβασμού μεταξύ κράτους και πολίτη.

ΑΥΤΟ ακριβώς σημαίνει μεταρρύθμιση. Καταπολέμηση παθογενειών. Τέλος στη γραφειοκρατία. Δημιουργία κανόνων και τήρησή τους. Αυτά είναι και τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης των αδήλωτων τετραγωνικών. Η επιτυχία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου δείχνει το δρόμο, πώς μπορούν να υλοποιούνται αθόρυβα σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φως στο γκρίζο

Kon

Αγανακτισμένοι… ψηφοφόροι και στελέχη με τον Τσίπρα

Kon

Επικίνδυνος λαϊκισμός

Kon

Θεοδωρικάκος: Πιστώθηκαν, ήδη, 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πληγέντες

Ανδρέας Ντίνης

«Ιανός»: 37 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες – Το ποσό που δικαιούται κάθε δήμος

Evanthia Karra

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Επιστρέφει αύριο στο υπουργικό γραφείο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Ανδρέας Ντίνης

Αυτονόητη προστασία

Kon