Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα τερτίπια των ισχυρών

Newsroom eleftherostypos.gr

H συνεχής κινητικότητα των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με τα παιχνίδια έντασης που παίζει ο κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η ξαφνική σιωπή από την πλευρά της Αγκυρας, δείχνουν ότι -αν δεν προκύψει κάποιος αιφνιδιασμός από την τουρκική πλευρά- οδηγούμαστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η Ελλάδα έχει διαχρονικά ξεκάθαρη θέση επί του θέματος: συζητά μόνον για το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα πια, με τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, μπορεί να αποδείξει ότι το εννοεί – ότι είναι ικανή να βρει συμβιβασμούς αμοιβαία επωφελείς και ότι δεν έχει μαξιμαλιστικές διαθέσεις, αφού και στις δύο περιπτώσεις τα νησιά μας έχουν μεν σημαντική, αλλά όχι πλήρη επήρεια στη διαμόρφωση του χάρτη.

Από την πλευρά της, η Τουρκία είναι προφανές ότι θα επιμείνει σε μία διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης: της δικής της ύλης, εν ολίγοις – μιας και η Ελλάδα δεν έχει φροντίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσει τη δική της ατζέντα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πέραν της υφαλοκρηπίδας.

Εννοείται ότι θα προηγηθούν διερευνητικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν πιέσεις και για συμμετοχή «διαμεσολαβητών» σε αυτές. Η Ελλάδα απολαμβάνει αυτή τη στιγμή μια φραστική στήριξη από τους περισσότερους «παίκτες» στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και η Τουρκία δείχνει πιο απομονωμένη από ποτέ. Ομως, το τι συμβαίνει σήμερα δεν είναι οπωσδήποτε προάγγελος αυτού που θα συμβεί αύριο – όταν οι δύο χώρες μπουν στη διαδικασία του διαλόγου.

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι η Τουρκία, παρότι δεν απέκτησε ποτέ ούτε καν προσωρινό ευρωπαϊκό διαβατήριο, παραμένει μία προνομιακή αγορά για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία πρόκειται να πουλήσει έξι υπερσύγχρονα υποβρύχια στην Τουρκία, που θα επηρεάσουν τους συσχετισμούς στο Αιγαίο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο προστάτης κάθε λογής ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, πλήττοντας ευθέως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Για τους ισχυρούς της Ευρώπης αρκεί το να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς να ασχολούνται με την ατζέντα του, η οποία, ωστόσο, είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Και σε αυτό το πεδίο πρέπει να πέσει όλο το βάρος, πέρα από τη φραστική στήριξη των εταίρων…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ενταση από το μέλλον

Kon

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon

Βούτυρο και κανόνια

Kon

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Δύσκολος διάλογος

Kon