Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εχουμε το εμβόλιο

Newsroom eleftherostypos.gr

Αμφιβάλλει κανείς ότι το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία; Μάλλον όχι – ο τουρισμός πηγαίνει άσχημα, τα κρούσματα αυξάνονται, η αγορά στενάζει. Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό – όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έχει να κάνει με το αν διαφαίνεται κάποια προοπτική.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων, η κοινωνία δεν έβλεπε κάποια προοπτική. Και καλώς δεν την έβλεπε, διότι δεν υπήρχε. Μπορεί κάποιοι πολιτικοί να επιχειρούσαν να πουν διάφορα, όπως ότι ο κ. Τόμσεν ήταν ευλογία για τη χώρα και όλα τα σχετικά, αλλά δεν βρήκαν ποτέ οπαδούς. Οι πολίτες είτε βλέπουν κάτι στον ορίζοντα και ταυτίζονται είτε δεν βλέπουν το παραμικρό και αντιδρούν. Στην περίπτωση των Μνημονίων αντέδρασαν και παρ’ ολίγον να βρεθούμε εκτός ευρώ, με μερικές χιλιάδες συμπολιτών να χορεύουν συρτά στην πλατεία Συντάγματος.

Στη σημερινή συγκυρία, η μοναδική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τη μαύρη εικόνα που διαμορφώνεται παγκοσμίως είναι η έρευνα για το εμβόλιο που θα θωρακίσει τον πλανήτη απέναντι στον κορονοϊό. Οπως μας λένε οι ειδικοί, αυτή η έρευνα προχωρά και υπάρχει πλέον μία πολύ σημαντική πιθανότητα να έχουμε και στην Ελλάδα ένα εμβόλιο ως τα τέλη της χρονιάς.

Προφανώς, ουδείς γνωρίζει σε αυτή τη φάση αν θα πρόκειται για ένα εμβόλιο όπως εκείνα που έχουν βάλει στην άκρη τις παιδικές ασθένειες ή αν θα πρόκειται για ένα εμβόλιο που θα σώζει κάποιους, αλλά δεν θα προστατεύει τους πάντες. Αυτό θα το μάθουμε, ίσως και μέσα στο 2020, αλλά δεν μπορούμε από τώρα να στοιχηματίσουμε ούτε στην καλή εκδοχή ούτε στην κακή.

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι καν ένα εμβόλιο που θα σώσει τους πάντες. Το ζητούμενο είναι το τέλος της αβεβαιότητας, που -αν συνεχιστεί για πολύ καιρό- θα σκοτώσει πάρα πολλούς, όχι λόγω του ιού, αλλά λόγω της γενικότερης ανασφάλειας που φέρνει.

Επομένως, δεν μπορούμε να είμαστε ξέγνοιαστοι. Αλλά δεν έχουμε και την πολυτέλεια να είμαστε απαισιόδοξοι – διότι και η απαισιοδοξία σκοτώνει όταν μιλάμε για την οικονομία.

Επομένως, τα πράγματα θα είναι δύσκολα – για αρκετούς, πολύ δύσκολα. Αλλά θα είναι τόσο δύσκολα όσο θα τα κάνουμε εμείς. Σε αντίθεση με τα χρόνια των Μνημονίων, όταν υπήρχε η αίσθηση ότι η γνώμη των πολιτών δεν μετρούσε, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εχουμε την κατάσταση στα χέρια μας και η μοίρα μας εξαρτάται από τις δικές μας ενέργειες. Και αυτό είναι ήδη ένα εμβόλιο…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βούτυρο και κανόνια

Kon

Πίσω από τη μάσκα

Kon

Δύσκολος διάλογος

Kon

Το στοίχημα της σύνταξης

Kon

Επιδημία χαρακτηρισμών

Μιχάλης Μάρδας

Γαλλικός καφές

Kon

Καπετάν Φασαρίας

Kon

Ο λύκος δαγκώνει

Kon

Απομονωμένος και επικίνδυνος

Kon